• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Selespeed, stanął na R

D

dominik26

Guest
Witam. mam problem z moim autem , Alfa romeo 147 selespeed.
Wszystko bylo dobrze do dzisiejszego popoludnia. Jezdzilem normalnie i za ktoryms razem wchodze do auta, chce odpalic, a tu nic. Nawet nie drgnie.
Na wyswietlaczu "R", skrzynia nie przelacza na inny bieg.
Cos tam slychac od silnika jakby chciala przelaczyc, ale niemoze.
Kto moze pomoc, bo niewiem co robic.
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
no i alfadiag do interfejsu OBD.
- znajowy jeden to nawet w selespeedzie reguluje sprzęgło.
- ale nie możemy zrobic adaptacji przepustnicy.

..... dziwne jest to ze na wyswietlaczu jest "R" ale tak naprawde jest na biegu jalowym , druga sprawa to ze podczas pchniecia galki do przodu slychac i widac ze fizycznie skrzynia chce przelaczyc bieg ale nie moze , co to moze byc , tylko ASO czy ktos z dobrym komputerem ?

Trzeba podpiąć pod kompa możliwe że wystarczy sama kalibracja ,u mnie jak została na 1 to
była 1 .Musiałem wymienić cały moduł

jak jesteś obecnie w Z.G. to daj znać na PW to może będe mógł pomóc. Przerabiałem w Stilo problemy z selespeedem i może mój szpec od elktroniki też będzie w stanie coś przy Alfie zdziałać,

Witam , wczoraj odebralem auto od mechanika , przyczyna bylo mechanicznie zablokowana skrzynia biegow , zostala przeprowadzona kalibracja i wszystko dzialalo - do dzisiejszego poranka , teraz mam tylko "2" bieg i nic wiecej , co to moze byc , ktos mial taki przypadek ?

Znów kalibracja? :) chyba skończy się to wymianą "modułu". Zdaję się, że tutaj temperatura wpływa na elektronikę i gubienie konfiguracji/ustawień.

Sterowania skrzynią, ten który odpowiada właśnie za przełączanie - jak się rozkalibrował ponownie to gubi parametry.Jeśli okaże się, że pomoże ponowna kalibracja to będziesz pewien, że to elektronika szwankuję.

Sprawdz czy można zmienić oprogramowanie u Ciebie, czy masz już aktualne.

Ostatnia edycja:
po pierwszej kalibracji wszystko bylo ok , ale jak podjechalem do marketu na zakupy i auto postalo 30min to po powrocie tylko "2" bieg , telefon do mechanika on przyjezdza robi kalibracje , wszystko ok i jade do domu , auto stoi cala noc i rano znowu tylko "2" , jak myslicie co do wymiany ?

Musisz kolego sprawdzic wersje softu czy jest aktualna.Z tego co wiem, fabryczny mial problem,ale i tak mysle,ze tutaj elektronika wysiada - niska temperatura moze wplywac na trzymanie parametrow.

Dokładnie to coś:
http://www.allegro.pl/item741419490_komputer_skrzyni_selespeed_alfa_romeo_156_2_0_16v.html

O tym mówię - ale jeśli po podłączeniu kompa nie widać błędu, a tylko gubi to elektronika. Często jest problem z wybieranymi zakresami,ale by wywalił wtedy błąd - u Ciebie definitywnie moduł dostaje "Alzheimera".

Najtaniej?
- Sprawdzić połączenia z modułem - przy odłączonym aku, rozpiąć i spiąć moduł
- Sprawdzić oprogramowanie (jego wersje)
-
Wymienić moduł, ale wcześniej podmienić jak jest taka możliwość i sprawdzić czy jest dobrze.

Z tego co pamiętam (Bubu pewnie się zainteresuję ;) ) konfiguracja jest zapisana w 93cxx coś podobnego jak w ECU bez selespeed'a. Niska temperatura powoduję właśnie wysypanie się tego elementu.

Coś ode mnie z e-Learn:

Gdy system rozpozna usterkę elementów włącza odpowiednie strategie funkcjonowania.
W zależności od uszkodzonego elementu system ogranicza następująco jego działanie;
• przy awarii dźwigni wybierania biegów system przechodzi na funkcjonowanie automatyczne CITY, aby samochód mógł dojechać do najbliższej autoryzowanej stacji obsługi;
• przy awarii elektrozaworu sprzęgła, blokuje sterowanie sprzęgłem i samochód zostaje zatrzymany;
• przy awarii czujnika sprzęgła blokuje sterowanie sprzęgłem i samochód zostaje zatrzymany;
• przy awarii elektrozaworu włączania, blokuje akceptację zmiany biegów;
• przy awarii elektrozaworu wybierania, blokuje akceptację zmiany biegów;
• przy awarii czujników włączania i wybierania przedłuża czas zmiany biegów i akceptuje tylko 1-szy, 2-gi i wsteczny bieg;
• przy awarii czujnika obrotów silnika, wejścia i wyjścia skrzyni biegów akceptuje tylko 1-szy, 2-gi i wsteczny bieg;
• przy awarii czujnika ciśnienia oleju steruje pompą elektryczną w pętli otwartej;
• przy awarii przełączników dźwigni wybierania biegów, przełącza na działanie automatyczne (CITY).

... u mnie komputer nie pokazuje zadnego bledu , a mimo to mam tylko "2" po dwukrotnym pchnieciu galki , po jednokrotnym pokazuje "1" ale wraca na "N"

Będziesz pewny kolego po ponownej regulacji kompa - jeśli pomoże i znów na jakiś czas będzie działać to przyczyna mechaniczna nie może być. Jeśli mechaniczna to po chwili by wyskoczył błąd lub byś nie miał możliwości zmiany biegów.

Amortyzatory
Powrót