• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Selespeed pytanie...

L

luj666

Guest
Witam wszystkich...
Wczoraj byłem u mechanika wymienić czujnik polożenia wału gdyz padł i nie szło już jej niemal wogóle na ciepłym silniku odpalić. Zanim czujnik przywieżli kawka, herbatka, gadka szmatka,(nawet sie zrymowało) przy okazjii podpięcie pod kompa i jedynie ten błąd czujnika się wyświetlał odziwo i na szczęście.
Czujnik dojechał wymiana nie trwała długo komp spr zawieszenia itp podpięcie znowu pod kompa i powrót do domu i tu rodzi się pytanie.
Nie wiem jak seleesped działa u Was, ale u mnie gdy wskazówka dojdzie do 7 tyś/obr przełącza automatycznie na wyższy bieg co jest akurat fajne powiedział bym najlepsze :) wracając wczoraj jak jej depłem do końca to odcieła mi silnik przy 7 tyś norma ale nie przeżuciła biegu z 1 na 2 póżniej próba z 2 na 3 i to samo.
Zauważyłem wyciek jak auto było na podnośniku między skrzynią a silnikiem mokre na długości ok 30 może cm co może wskazywać na małą ilość oleju w skrzyni chyba, awiem że selespeed ma problem z przeżuceniem biegu nawet manualnie na wyższy gdy poczuje opór.
Dajmy na to że właśnie to się dzieje z braku oleju.
Czy to własnie jest możliwe?
Dodam że w selespeed jest olej 2 miesięczny i nigdy a mam ja do roku tak nie miałem może jakieś pomysły...
Pozdrawiam...

Kolor wycieku?
Skoro jeżdziła przed tym czujnikiem to co się zmieniło?
A sprawdzali błędy w SS?
A sprawdzałeś poziom oleju?

Kolor wycieku?
Skoro jeżdziła przed tym czujnikiem to co się zmieniło?
A sprawdzali błędy w SS?
A sprawdzałeś poziom oleju?

W zasadzie się nie przyglądałem ale był ciemny wiem że to duzo nie mówi no ale sie nie przyglądałem.
W ss błędów nie sprawdził nie mógł wejść tam nie był to AlfaDiag ani UniDiag itp.
Poziomu oleju właściwie to nie sprawdziłem w skrzyni bo zapomiałem już poprostu czas mnie naglił ale jade tam w tym tyg na wymianę wahaczy łaczników reczny geometria itp to sprawdzimy na bank i odrazu kupię olej chyba 2l potrzeba wiem jaki.
Może to przez brak oleju nie ma odpowiedniego ciśnienia w skrzyni i dlatego tak sie dzieje, a i jeszcze zauważyłem że szybciej podczas stania w korku wyrzuca mi na luz na razie tylko raz ale było...
No ale tak jak piszesz coś się zmieniło...

Ja mam teraz ten olej od skrzyni na minimum i jest ok nie ma problemów z wrzucaniem biegów, jak miałem go na max na tym patyczku to mi go wypluwał ze zbiorniczka i były czasami problemy z wrzucaniem 3 biegu. Odessali mi trochę tego oleju i jest teraz minimum i nie ma problemu, dziwne ale działa, oleju nie ubywa widać mój za dużej ilości nie lubi, a czasami zdarzy mu się na luz wyrzucić co mnie nadal dziwi i niepokoi po podbiciu manetką wrzuca na wyższy i już nie grymasi więcej. Jak zaobserwowałem mój przynajmniej przy minimum oleju sprawniej wrzuca biegi.

Ja mam teraz ten olej od skrzyni na minimum i jest ok nie ma problemów z wrzucaniem biegów, jak miałem go na max na tym patyczku to mi go wypluwał ze zbiorniczka i były czasami problemy z wrzucaniem 3 biegu. Odessali mi trochę tego oleju i jest teraz minimum i nie ma problemu, dziwne ale działa, oleju nie ubywa widać mój za dużej ilości nie lubi, a czasami zdarzy mu się na luz wyrzucić co mnie nadal dziwi i niepokoi po podbiciu manetką wrzuca na wyższy i już nie grymasi więcej. Jak zaobserwowałem mój przynajmniej przy minimum oleju sprawniej wrzuca biegi.

Może i tak jak piszesz...
Skoro jest dobrze to po co zmieniać mój olej nie wiadomo kiedy był zmieniany może stary i dlatego...
Tylko dlaczego po wymianie czujnika połozenia wału tak się zaczęło zawsze było ok...
Pozdrawiam...:)

Może lepiej się zorientujesz jak podepniesz pod kompa, poza tym jeśli tutela nie wiadomo kiedy była wymieniana, to może warto zaryzykować i odessać starą i nowej dolać tak na minimum i zobaczyć czy pomoże. Też miałem taki wyciek jak opisujesz na łączeniu skrzyni i silnika i nie było to spowodowane małą ilością oleju, tylko wypluwaniem nadmiaru własnie tego oleju, teraz już nic nie kapie.
pozdrawiam.

Odessali mi trochę tego oleju i jest teraz minimum i nie ma problemu, dziwne ale działa, oleju nie ubywa widać mój za dużej ilości nie lubi, a czasami zdarzy mu się na luz wyrzucić co mnie nadal dziwi i niepokoi po podbiciu manetką wrzuca na wyższy i już nie grymasi
Zauważ,że zbiorniczek jest dość spory a poziom maximum jest prawie na dnie zbiorniczka.
To nie jest przypadek

Zauważ,że zbiorniczek jest dość spory a poziom maximum jest prawie na dnie zbiorniczka.
To nie jest przypadek

Rozumiem i wiem doskonale, tyle że jak było na max zalane jak patyczek pokazuje, bo dolewałem aby nie wychodziło poza kreseczkę max, to wypluwało olej na zewnątrz a i biegi leniwiej przerzucał z pełnym zbiorniczkiem, widocznie miał tego oleju za dużo a ciśnienie w układzie było za małe, nie będę się na ten temat tutaj wymądrzał bo selespeed to dla mnie nadal wielka zagadka i jest to bardzo skomplikowany układ, jednak u mnie działa to tak jak opisałem, może to dziwne a może tak własnie ma, że lepiej pracuje jak jest mniej oleju.

Może lepiej się zorientujesz jak podepniesz pod kompa, poza tym jeśli tutela nie wiadomo kiedy była wymieniana, to może warto zaryzykować i odessać starą i nowej dolać tak na minimum i zobaczyć czy pomoże. Też miałem taki wyciek jak opisujesz na łączeniu skrzyni i silnika i nie było to spowodowane małą ilością oleju, tylko wypluwaniem nadmiaru własnie tego oleju, teraz już nic nie kapie.
pozdrawiam.
Czy to chodzi o olej w zbiorniczku ss bo jeśli tak to tam mam lekko ponad max ale mam tak od 2 m-cy i zawsze było spoko.
Skrzynie sprawdzę na dniach i olej również...
Pozdrawiam

Rozumiem i wiem doskonale, tyle że jak było na max zalane jak patyczek pokazuje, bo dolewałem aby nie wychodziło poza kreseczkę max, to wypluwało olej na zewnątrz a i biegi leniwiej przerzucał z pełnym zbiorniczkiem, widocznie miał tego oleju za dużo a ciśnienie w układzie było za małe, nie będę się na ten temat tutaj wymądrzał bo selespeed to dla mnie nadal wielka zagadka i jest to bardzo skomplikowany układ, jednak u mnie działa to tak jak opisałem, może to dziwne a może tak własnie ma, że lepiej pracuje jak jest mniej oleju.

Ja w takim razie odessam trochę oleju z SS i wymienie w skrzyni a podpięcie pod kompa nic nie da bo wejść w SS nie może...
Pozdrawiam...

selespeed

Ok, cos nie rozumiem - miales olej na maksa w skrzyni i ci wypluwal z zbiorniczka. Tylko skrzynia seleseed nie ma zbiorniczka na olej. Skrzynia jest zamknieta. Zbiorniczek na olej to jest do seleseeped, tzn. zapas oleju dla pompy, zeby moglo normalnie pracowac sprzeglo. Pozdrawiam. :crazy_pilot:

Ok, cos nie rozumiem - miales olej na maksa w skrzyni i ci wypluwal z zbiorniczka. Tylko skrzynia seleseed nie ma zbiorniczka na olej. Skrzynia jest zamknieta. Zbiorniczek na olej to jest do seleseeped, tzn. zapas oleju dla pompy, zeby moglo normalnie pracowac sprzeglo. Pozdrawiam. :crazy_pilot:

Wypluwało mi ze zbiorniczka oleju od układu aktywatora, nadmiar. Pozdrawiam.

witam mam pytanko
jadąc do pracy seleledpeed odmówił posłuszeństwa tzn przestał przełączać biegi i wskakiwał luz
myślałem że to szczotki w pompie bo nierówno chodziła później w ogóle jej nie było słychać
rozebrałem pompę szczotki ok podłączona na krótko chodzi
-zrobiłem błąd bo nie sprawdziłem poziomu oleju
czy niski poziom oleju może być przyczyną niewłączania sie pompy selespeeda
czy szarpanie (żabko-wanie) może buc przyczyna złego ustawienia sprzęgła moje jest ustawione 27.67mm czy regulacja i kalibracja tak aby buło od 28do 28'5 pomoże

Amortyzatory
Powrót