• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Selespeed. Prośba o podpowiedź.

T

tomekdominik

Guest
Witam. Mam problem z selespeed'em. Nie działa tak jak powinien. Ciężko wbić bieg, a kiedy się uda, już podczas jazdy, podczas zmiany na inny potrafi zeskoczyć na "N". Lampka nie miga przy tym. Po otwarciu drzwi, pompka się załącza. Potem po włączeniu na "mar" i po odpaleniu, pompka chodziła co 10 sekund przez moment. Dosłownie sekundę. Cały czas. Teraz co chwilę się włącza i wyłącza. Wcześniej ubyło mi oleju. Po dolaniu "cs speed'a" poziom jest cały czas ten sam, mimo ciągłej pracy pompki. Pukałem w nią, podłączyłem na krótko do "aku" i nie załączyła się (?). Obstawiam, że to właśnie pompka nie pompuje, mimo że się załącza. Jak myślicie, mam rację? Co byście innego obstawiali?

P.S. Szukam sprawnej pompki ciśnieniowej do selespeed'a.

Jezeli po podlaczeniu na krotko pompka nie dziala, to faktycznie cos z nia nie tak. Dziwi mnie tylko to, ze wg Ciebie pompka dziala, gdy zalaczana jest przez ECU. Byc moze niedokladnie podlaczasz ja do aku i dlatego nie startuje.

Samoistne wyrzucanie na N i czeste wlaczanie pompy to objaw niskiego cisnienia w ukladzie (nieszczelnosc badz dogorywajaca pompa). Przy normalnym cisnieniu pompa powinna zalaczac sie co dwie-trzy zmiany biegu.

Jezeli nie masz alfadiaga, mozesz podlaczyc pompe na krotko po dluzszym postoju (np. po nocy) na jakies 15 sek (wydaje mi sie, ze u mnie mniej-wiecej tyle ona pracuje po porannym otwarciu drzwi). Po odlaczeniu pompy zacznij zmieniac biegi. Powinno sie to udac dwa-trzy razy. Jezeli mniej, to cisnienie w ukladzie jest niskie.

Ostatnia edycja:
Selespeed.

- chyba program alfadiag testuje te pompkę ?

Możliwe. Ale nie mam dostępu do kogoś, kto "to" ma i się zna na tym.
Dziwi mnie trochę, że nie miga kontrolka od Selespeed'a. Może to znaczć, że z samą skrzynią biegów jest coś nie tak. Chodzi mi o uszkodzenie mechaniczne.
Tylko, że auto jeździ. Problem mam z wrzucaniem biegów po zatrzymaniu. Muszę powalczyć "wajchą" żeby wbić "N" lub "R". No i czasem wyrzuca na "N" podczas jazdy. Ale wtedy pomaga ruch "wajchą" do przodu lub do tyłu bez użycia pedału hamulca. Bieg wchodzi i jadę dalej.

Co tu gdybać,alfadiag albo fiatecuscan prawdę ci wyjawi

Komputer, komputer i jeszcze raz komputer , oprócz pompy mogą nawalać np. czujniki selekcji .

Moze troszkę to odbiega od tematu ale warto także przy podłączeniu odpowietrzyć sprzęgło , dzięki temu wyeliminowałem problemy z niewskakującym R .

Amortyzatory
Powrót