• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Selespeed - jak powinien pracować?

S

Strzała

Guest
Jak powinna pracować taka skrzynia? W porównaniu z klasycznym automatem selespeed w Alfie 147 zmienia biegi dużo wolniej. Dodatkowo gdy znieniam bieg spokojnie (w okolicy 3000 tyś. obrotów) wszystko jest ok, natomiast gdy zmiana następuje na wysokich obrotach występuje szarpnięcie... W trybie City jest identycznie. Gdy dojeżdżam do świateł i mam otwarte okno to słyszę "kliknięcie" podczas redukcji. Komputer nie znalazł błędów skrzyni. Nigdy nie miałem kontaktu z taką przekładnią i zastanawia mnie czy są to zachowania normalne?

Tak to normalne.Do 60 % pedału gazu skrzynia działa łagodnie i wolniej biegi zmienia.Powyżej jest kopnięcie i tak ma być.

Tak to normalne.Do 60 % pedału gazu skrzynia działa łagodnie i wolniej biegi zmienia.Powyżej jest kopnięcie i tak ma być.

A gdybyście mieli porównać szybkość zmiany biegu na wysokich obrotach z klasycznym automatem? Mam wrażenie, że selespeed jest dużo wolniejszy... I co ze słyszalna redukcją, to standard? Pozdrawiam

o żadnym szarpaniu nie może być mowy. prędkość zmiany w trybie szybkim można porównać do średnio zaawansowanego, wprawionego drivera, szybko i płynnie.
szarpanie oznacza uszkodzenie czujnika/nadajnika prędkości w skrzyni biegów.

do automatu nie ma jak porównywać, bo ten przerzuca natychmiast, ale samą zmianę wygładza i wydłuża na wieki hydrokinetyka.

Co do redukcji - jest to coś w rodzaju kliknięcia (słyszalne przy otwartym oknie, podczas zatrzymywania auta)...

Amortyzatory
Powrót