• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

samozapłon airbag

JTD

Nowy
Auto
AR 156 1.9 JTD 105 KM 2000r Opel Astra SW 1.9 CDTI 101 KM 2007r.
Witam gdzie sie znajduje czujnik ( nie wiem jak to nazwac ) po uderzeniu co aktywuje poduszke , czy byly przypadki samowystrzelenia poduszki w alfach ?

główny czujnik jest w centralce pod nagrzewnicą przykręcony do podłogi

Czołowy jest chyba bezwładnościowy a boczne są w słupkach. Rzadko zdarza się aby poduchy same wystrzeliły i są to raczej pojedyncze przypadki.

nie wiem czy w Alfach, ale w BMW E39 było kilka przypadków, że jadąc po drodze gruntowej bądź po dziurskach czujnik boczny czasem mógł zwykłe uderzenie kamienia odebrać jako wypadek i odpalał jedną poduszkę zazwyczaj boczną, ale tak jak stoi to żaden samochód nie dostał od tak samozapłonu poduchy powodując jej wystrzelenie.

- - - Updated - - -

Co innego jakbyś grzebał przy poduszkach na podłączonym aku wtedy masz duże ryzyko, że wywali poduchy

Był raz przypadek z Audi A4 - kobiecie wywaliło przednie poduszki jak wjeżdżała na krawężnik. Miała głowę przy kierownicy jak poduchy odpaliły, z tego co kojarzę to wstrząśnienie mózgu plus kilka dni w szpitalu. Przypadek był opisywany na forum a4 z tego co pamiętam.

P.S. - Co do BMW - wystarczy obejrzeć ostatni odcinek Top Gear. Byli w Afryce i właśnie w BMW Jeremiego wywaliło boczną poduszkę, bo jechał po kamienistej drodze.

dzieki wszystkim za opowiedzi , tak sie pytalem bo spodziewam sie potomka a zona jezdzi alfa , chyba juz mam urojenia :crazy_pilot:

Co innego jakbyś grzebał przy poduszkach na podłączonym aku wtedy masz duże ryzyko, że wywali poduchy

A na jakiej zasadzie miałoby to się stać?

P.S. - Co do BMW - wystarczy obejrzeć ostatni odcinek Top Gear. Byli w Afryce i właśnie w BMW Jeremiego wywaliło boczną poduszkę, bo jechał po kamienistej drodze.

To nie była taka zwykła kamienista droga.

A na jakiej zasadzie miałoby to się stać?

Nie wiem :P Zawsze mi powtarzano, że przy odłączaniu poduszki od kierowcy aku trzeba odłączyć i cokolwiek się z poduchami robi czy to rozpina czujniki czy co innego to zawsze zaczyna się od odpięcia aku.

Oglądałem ten odcinek ;) Drift fakt to nie była zwykła kamienista droga, ale na polskich wertepach kilka razy słyszało się o takich przypadkach wystrzału poduszek po wjechaniu w duże dziursko.

dzieki wszystkim za opowiedzi , tak sie pytalem bo spodziewam sie potomka a zona jezdzi alfa , chyba juz mam urojenia

No masz lekkie urojenia, ale wiadomo bezpieczeństwo żonki i potomka najważniejsze ;)

Wy macie problem z tym aku. Ile razy mozna pisac, ze zasilanie poduszek jest przez stacyjke i dopuki nie bedzie kluczyk w pozycji MAR to poduszki sa odciete od zasilania.

Wysłane z mojego GT-I9000

Amortyzatory
Powrót