[155] Salatin Garage 155/166/159 Petrolhead

Chętnie posłucham jak to chodzi, bo wygląda świetnie :)

Jakis czas temu pewien forumowicz sprzedal mi fotele ,boczki z kanapa do 155.Caly czas szukalem Recaro, ale ten towar dostac to jak wygrac 6 w totka.
Fotele pochodze z wersji Silverstone, byly tez montowane 155Q4.Mam wielki sentyment do tego modelu.Za prowadzenie ,wyglad ,dzwiek silnika.

Załączniki

• DSC_0401.jpg
    DSC_0401.jpg
    94.9 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC_0398.jpg
    DSC_0398.jpg
    91.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0403.jpg
    DSC_0403.jpg
    92.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6718.jpg
    IMG_6718.jpg
    112.9 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6748.jpg
    IMG_6748.jpg
    156.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6742.jpg
    IMG_6742.jpg
    113.8 KB · Wyświetleń: 0
Fajne te fotele :)
Zawsze mi się 155 podobała.

Czekamy na filmik a fotele są fajne [emoji3]

Mial byc wyjazd ale granice zamkniete ,wiec krecimy sie wokol komina

Załączniki

• IMG_0006.jpg
    IMG_0006.jpg
    86.2 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_9999.jpg
    IMG_9999.jpg
    66.1 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_0003.jpg
    IMG_0003.jpg
    91.6 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_0004.jpg
    IMG_0004.jpg
    74 KB · Wyświetleń: 0
Dawno mnie tu nie bylo.Opisze pewna sprawe ktora moze byc przydatna uzytkownikom TBI.Pewnego dnia po starcie zapalila sie kontrolka silnika.
Bledy to P0016 i P0017,generalnie bledy odpawiadaja za synchronizacja fazy ssanie 16 i 17 synchronizcja fazy wydech,generalnie pozycja walka rozrzadu.
Po skasowaniu bledy wracaly natychmiast ,silnik pracowal calkowicie normalnie ,pelna moc ,brak szarpniec itd.Zabralem sie za rozwiazaniem problemu, zaczynajac od najprostszych a zarazem najtanszych rzeczy.Wyczyscilem czujniki walka oraz podmiana stronami wydech ,ssacy.To samo zrobilem z elektrozaworami.Mimo wszystko te zabiegi nie pomogly.Postanowilem wymienic czujniki walka nowe Ori a takze podmienic elektrozawory (uzywki ale po bardzo malym przebiegu).Nic to nie dalo, bledy wracaly, silnik nadal pracowal ok ,auto ciagle w ruchu.W tym momencie bylem juz coraz bardziej pewny ze problemem moga byc wariatory (kola rozrzadu) albo fizycznie przeskoczyl pasek ,co wykluczylem w pozniejszym czasie.Od jakis 2 moze 3 lat gdy odpalalem zimny silnik i natychmiast dotykalem pedal gaz bylo slychac takie szuranie ,grzechotka ktora natychmiast po chwili znikala.Tak wiec zawsze staralem sie tego nie robic i w pozniejszym czasie o problemie zapomnialem.Bedac juz raczej pewny ze dopad mnie ten problem, zabralem sie za szukanie wariatorow.Ssacy kupilem bez problemow w Polsce ale nigdzie nie moglem kupic wydechowego.Nie chcialem ryzykowac wymiany tylko jednego.Wszystkie sklepy w UK, czesc niedostepna i to samo w Polsce.Dostalem namiary na goscia we Wloszech i w koncu kupilem ten wydechowy.Jak skompletowalem wszystko ,trwalo to troche ,powoli szykowalem sie na wymiane rozrzadu.Na szczescie mialem juz zrobione 43tys na tym zestawie i 4 lata ,tak wiec jakos to sobie wytlumaczylem.Po wymianie rozrzadu ,wariatorow problem rozwiazany.Brak bledow i tego dzwieku zaraz po odpaleniu.Pozostaje jeszcze do wymiany uszczelka smoka ,mimo ze nigdy nie bylo sygnalizacji niskiego cisnienia, to sa pewne domniemiania ze takze ona przyczynia sie do szybszego zuzycia wariatorow.

Załączniki

• IMG_0030.jpg
    IMG_0030.jpg
    107.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnia edycja:
Nie do wiary, że brakuje podstawowych części do TBi.
Co do uszczelki smoka pompy, wydaje mi się, że gdyby był problem z ciśnieniem to poważniejsze części niż wariatory mogłyby ulec uszkodzeniu ;)

Ten wydechowy to sie kiedys pojawi ale Ina musi go wyprodukowac, tak twierdzi Aso.Minelo juz 2 miesiace wedlug mojej wiedzy nadal brak.Nie wspomne o cenie, jakies pol roku temu chodzily po 800zl. Dzisiaj za wydechowy wolaja 2tys, jak sie pojawi.

W 2018 płaciłem po 550 za każdy z logiem ori. Rozumiem JTSy, ale że FCA brakuje części do swojego silnika to słabe.

Nie do wiary, że brakuje podstawowych części do TBi.

No właśnie, przecież to świeży jeszcze silnik... Zatrważający jest ten trend z częściami. Ja rozumiem, że Busso to konstrukcja z ubiegłego wieku (choć nie 3.2, a i 3.0 CF3 też po 2000), ale żeby TBI?
Dramat :-O

Salatin, jakoś dopiero teraz trafiłem na Twój wątek i żałuję, że tak późno!
Każda z Twoich Alfa ma to coś, a razem tworzą wymarzoną kolekcję każdego fana włoszczyzny!

I teraz i w 159 i w 155 masz chyba najlepsze możliwie fotele. Ekstra!

Załączniki

• IMG_6321.jpg
    IMG_6321.jpg
    155.4 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_6346.jpg
    IMG_6346.jpg
    82.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6332.jpg
    IMG_6332.jpg
    78.6 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_6324.jpg
    IMG_6324.jpg
    133 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_6327.jpg
    IMG_6327.jpg
    127.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Zajefajna 155, oczu nie można od tych zdjęć oderwać :cool:

Wszystkie swoje Alfy masz w Oświęcimiu? Że też nigdy Cie nigdzie nie trafiłem na mieście.. Szczególnie 155 przyciąga uwagę..

Wszystkie swoje Alfy masz w Oświęcimiu? Że też nigdy Cie nigdzie nie trafiłem na mieście.. Szczególnie 155 przyciąga uwagę..

Auta nie jezdza zima 155 i 166,tak wiec pewnie dlatego.

Ostatnia edycja:
Wakacyjny update,
3300tkm zrobione na trasie Szkocja-Polska 159 TBi .Auto po raz kolejny spisalo sie bardzo dobrze,spalanie przy predkosciach 140km 8litrow ,benzyna 98-99oct.
Spalanie oleju na tej trasie zerowe ,przy tak wysilonej jednostce potwierdza tylko ze silnik nie jest zrobiony ze slabych materialow.

Autko wjechalo na garaz,

Amorki Bilstein+Ori poduszki
Nowy Ori alternator Denso, profilaktycznie z racji dalekich wyjazdów.
klocki ferodo ds performance przod
przewody hamulcowe w oplocie Hel
tylne tarcze Ori +tarcze kotwiczne
olej silnik Millers EE C3 5w40 performance
olej w skrzyni Motul Gear 300 75/90
uszczelka smoka odpowiadajaca za spadki cisnienia.

Auto na dzien dzisiejszy ma przebieg 142tkm i od 6lat i 52tys smiga na programie 270/400Nm nie sprawiajac problemow.
Prowadzenie ,przeniesienie napedu,skrzynia M32 -ciasna ,sportowa ,absolutnie bez problemu na ten moment,wszystko nadal seryjne z pierwszego montazu.
Silnik ,uwazam jeden z lepszych 4cyl benz Alfy ostatnich czasow ,wymaga jednak w 159 pewnych modyfikacji by czerpac z jazdy wieksza przyjemnosc.Wieksze turbo K04 ,wydech musi byc.

Załączniki

• IMG_9526.jpg
    IMG_9526.jpg
    111.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_9532.jpg
    IMG_9532.jpg
    148.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Czerwona 159 bardzo dobrze wygląda :)
Z mocą 270 KM idealnie na trasy.

Silnik ,uwazam jeden z lepszych 4cyl benz Alfy ostatnich czasow
Też tak uważam, chociaż w 159 jak napisałeś fajnie go "doposażyć". Seryjny jest trochę słaby i brak mu charakternego dźwięku.
I automatu :D
Popieram, przedmówcę. Piękna Brytyjka.

Amortyzatory
Powrót