Rytmiczne głuche stukani z przodu przy hamowaniu

• Autor wątku Autor wątku iscub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iscub

Guest
Witam wszystkich, ostatnio mojej przydarzyło się coś dziwnego, ruszając z parkingu usłyszałem jakby uderzenie kamieniem, a później pojawiło się głuche rytmiczne stukanie podczas hamowania. Na luzie nawet przy 100 cisza, tylko lekko przyciśnięte pedał hamulca głuche stukanie/pukanie można to nazwać bębnieniem. Miał może ktoś już taką przypadłość wcześniej? Z góry dziękuje za wszystkie przyszłe odpowiedzi.

Tarcze nie popękane? Śruby dokręcone?

Mi tak bębniło jak przegrzałem tarcze, u Ciebie jednak skoro zauważyłeś to ruszając, problem może tyczyć się zawiechy. Ale u "biedy" przyjrzyj się tarczom.

Witam, dzięki za odpowiedzi i wskazówki. Zjawisko przeminęło jak dałem parę razy ostro po hamulcach. Po 20.04 wypowiem się co to mogło być ponieważ zabieram się za wymianę amorków, sprężyn oraz poduszek amortyzatorów.
Pozdrawiam

Ja miałem to samo też ruszając po nocnym postoju słyszałem tak jak by uderzenie kamieniem i przy hamowaniu takie puknięcia i okazało się że łączniki stabilizatora są do wymiany był luz na nich odczuwalny przy hamowaniu po wymianie mam spokój ,ale to było w moim przypadku.

Podepnę się pod temat. Od pewnego czasu słyszę podobnie jak kolega dziwne stuknięcia/chrupnięcia w tylnim kole przy dohamowywaniu i ruszaniu, tylko wtedy. Najpierw były pojedyncze teraz podwójne stuknięcia/chrupnięcia. Ostatnio ściągając koła tylne do przeczyszczenia zacisków zauważyłem w tym feralnym kole, że kręcąc piastą jest jedno miejsce w którym jakby coś haczyło. Czyżby rozwalone łożysko???

Żeby sprawdzić łożysko, skręć kierownicą maksymalnie w lewo lub w prawo i z takiej pozycji rusz samochodem. Jeśli usłyszysz pukanie, to może to być łożysko. No, chyba że te stuknięcia słyszysz za każdym razem przy ruszaniu...

Słyszę praktycznie za każdym razem przy ruszaniu czy to na wprost czy na skręconych kołach, przy dohamowywaniu też.

Witam, zjawisko się nasiliło, stukanie tylko przy skręcie w prawo i pojawił się świst/gwizd gdy się jedzie i skręca w prawo. Przy skręcie w lewo cisza. Brak stuku przy ruszaniu na wprost. Czy dobrze myślę, że to łożysko albo gniazdo piasty?
Proszę o potwierdzenie. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Amortyzatory
Powrót