• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

rozrząd wymiana?

PHOENIX

Nowy
Auto
BRERA 2,4 JTDm 2008 ; 156 Sportwagon 1,9 JTD 2004r. + 147 1,6 TS 2001 r była
pytanie dość proste , mianowicie

zakupiona alfa 156 z przebiegiem 180000 , serwisowana do 160000, tylko1 właściciel jakaś szycha pracująca na Fiacie w tychach, przypuszczam ( ale nie ma 100% pewności ) że wszystko było zrobione w nim tak jak należy podczas serwisów .
i teraz moje pytanie

przy jakim przebiegu powinien być wymieniony w nim rozrząd podczas serwisu , i jeśli się mylę to proszę Mnie poprawić ale czy późniejsze wymiany powinny być co 100000.

dzięki za odpowiedzi

Nie masz książki serwisowej? Jaki masz dokładnie silnik? Było wiele wersji JTD. Wg instrukcji pierwsza wymiana rozrządu jest przy 120kkm, ale (jeżeli właściciel miał pojęcie i dbał) zrobił pewnie wcześniej.

Swoją drogą czy samochód używała szycha czy też dres - rozrząd i tak bym wymienił w pierwszej kolejności by mieć spokój przez następne kilka lat...

To nie jest duży koszt - części markowe i sprawdzone kompletne z pompą wody to koszty w granicach -350-400pln plus robocizna za wymianę.

Tyle dałem kiedy wymieniałem swój jakiś miesiąc temu :)

Pozdrowienia :D

książka serwisowa jest , ale niestety nie wpisywali w niej punkt po punkcie co było robione tylko wpis przegląd wykonany zgodnie z instrukcją ,pieczątka ASO podpisy itd , a wiem że poprzednim właściciel jest jakimś głównym dyrektorem od związków zawodowych
silnik to dokładnie 1.9 jtd 115 KM 8 v

Wymień rozrząd, bo kosztuje to niewiele w stosunku do remontu silnika po zerwaniu paska. Koniecznie z pompą wody.

książka serwisowa jest , ale niestety nie wpisywali w niej punkt po punkcie co było robione tylko wpis przegląd wykonany zgodnie z instrukcją ,pieczątka ASO podpisy itd , a wiem że poprzednim właściciel jest jakimś głównym dyrektorem od związków zawodowych
silnik to dokładnie 1.9 jtd 115 KM 8 v
A nie możesz skontaktować się z tym serwisem?
Adres i telefon powinien być na pieczątce.

tak też zrobie , ale zawsze dobrze wiedzieć co ile jest zalecane

pozdrawiam

kolego pierwszy rozrzad wymienia sie przy przebiegu 120 000 km a nastepne sie wymienia po 60 000 km lub ewentualnie jesli nie przejedzisz tylu km to co 5 lat. Ja swoja alfe kupilem 10 miesiecy temu i pierwsze co zrobilem to wymienialem kompletny rozrzad z pompa wody. I teraz mam pewnosc i spokoj. Pozdrawiam

witam ja też zrobiłem jak kolega półtora roku temu jak kupiłem alfe wymieniłem kompletny rozrząd wraz z pompą w tej chwili zbliża mi sie 60 tyś i kolejna zmiana i w związku z tym mam pytanko czy wszystko wymieniać wraz z pompą pozdrawiam

kolego moim zdaniem jak juz wymienia sie rozrzad to kompletny razem z pompa bo wymienisz bez pompy a pompa Ci siadze za nie dlugi czas i drugi raz ta sama robota i wieksze koszta niepotrzebnie a koszt pompy wody nie jest az taki tragiczny. Ale zrobisz jak uwazasz. Pozdrawiam

Witam, ja zmieniałem kompletny rozrząd z pompą 4 lata temu (o ile dobrze pamiętam pasek contitech czy jakos tak) zrobiłem na nim 40 tys i biję się z myślami bo planuję w przyszłym roku sprzedać alfe i nie chciałbym już wymieniać rozrządu. Młody 25 napisałeś że na rozrządzie jakieś 5 lat można jeździć. To jakieś sprawdzone informacje? bo ja nie boję się o przebieg tylko że np przeskoczy mi pasek ze starości... co poradzicie?? pozdrawiam

Zmień. Ja to zrobię przed sprzedażą tak czy inaczej. Podobnie zajrzę do panewek, bo to w zasadzie jedyne potencjalne "miny" w 156 a nie mam ochoty odbierać auta od kupującego.

ja co prawda jak kupie samochód to olej, filtry i rozrząd robie w pierwszej kolejności, ale nie każdy ma taki zwyczaj i pewnie zrobię tak jak piszesz:/..

To nawet nie kwestia zwyczaju. Ja sprzedając w ub roku 166 powiedziałem lojalnie, że olej ma już 9 tys km i nowy właściciel miał zamiar zmienić, ale coś się alfie pomieszało i się zatarła zanim dojechał do siebie. Wolę więc teraz chuchać na zimne i, jeśli 156 będzie do sprzedania, popracuję nad nią jeszcze, żeby nie zdarzyło się to ponownie.

Strona 250 instrukcji obsługi.
Wymiana co 120tkm lub co 5 lat w normalnych warunkach użytkowania.

Chyba kolega rozwiał wszystkie wątpliwości.
Zrobisz jak uważasz, tematów o zerwaniu paska i konsekwencjach jest trochę..

O ile dobrze pamiętam to 120 i 5 lat to jest w warunkach śródziemnomorskich z przyjaznym klimatem u nas chyba 80 tysi, albo 3-4 lata

wszelkie wątpliwości zostały rozwiane i w najbliższym czasie będę się przymierzał do zmiany rozrządu. Dzięki alfaholicy za radę

Rozrząd w TSie w naszych warunkach klimatycznych wymienia się co 60tys km lub 3 lata (3 sezony zimowe)

Amortyzatory
Powrót