• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Rozrząd w 2.0 JTS

P

pawelcali

Guest
Witam
Chciałem się zapytać czy do wymiany rozrządu w 2.0 jts trzeba jakiś specjalnych przyrządów , czy wystarczą raczej standardowe klucze , oraz czy są znaki na kołach - pytam bo słyszałem ze się zdarza że ich brak i czy moge napotkać jakieś niespodzianki ?

-pasek "jakiś "
-pasek balansowy
-rolka napinająca
-rolka kierunkowa
-rolka napinająca paska balansowego
-pompa wody

Czy to komplet jaki powinienem wymienić ?

Z góry dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
-pasek "jakiś " -pasek balansowy -rolka napinająca -rolka kierunkowa -rolka napinająca paska balansowego -pompa wody

+ płyn chłodniczy, pomyśl jeszcze o wariatorze,chyba ze wszystko z nim ok

A ustawienie rozrządu tak jak w TS.Bez specjalistycznych narzędzi i wiedzy sie nie obedzie.

-blokady
-czujnik zegarowy

serwis tylko co już jts-a na oczy widział, który posiada blokady dedykowane do tego silnika a nie używa z ts-a.
Płyn niekonieczny, ale jak dawno nie wymieniany to także polecam.

Jak wyżej. Tylko servis i to taki który już robił JTS-y.
JTS technicznie jest półkę wyżej niż TS. Mimo że są prawie takie same.
Wydatek spory.

Ja podpinam się pod temat z pytaniem jak sprawdzić ów wariator? Czuję w zasadzie, że wszystko z nim ok, nie hałasuje, nawet działa (nie jest to jakieś mega uczucie, ale zawsze coś ) Można to ocenić ,, na oko'' ?

Nie sprawdzisz ile jeszcze wariat pociągnie, patrząc na ceny robocizny rozrządu w jts-ie ja bym wymienił, podejrzewam że od nowości nikt go nie ruszał, chyba że masz papiery na to że już był wymieniany.

Przebieg mam 87 tyś i jak sprawdzaliśmy, to nie wierzyłem ( dodałem 100k-myślałem mniej więcej,że tyle ma) ale wyszło, że jest oryginalny. Więc jeszcze mi zostało trochę chyba?

Ale stary temat odkopałeś. Sprawdź nr silnika, ale wydaje się być dobry.

czyli czy to conti czy to dayco bedzie ok i moge brac ten tanszy zestaw tak ?

:

Ostatnia edycja:
Czy gdzieś w necie jest jakaś "instrukcja" jak wymienić rozrząd w 2.0 JTS? W swoim poprzednim aucie sam wymieniłem (tam były dwa wałki rozrządu, dwie rolki, pasek i pompa wody), z tym że przygotowałem się uprzednio czytając o tym w necie. Chciałbym to samo zrobić w tym, z tym że nie znalazłem nigdzie jakichkolwiek informacji żeby komuś udało się wymienić to samemu w garażu. Czy gdzieś jakiś opis istnieje w necie?

Istnieje nawet na tym forum - w dziale zrób to sam.
Robi się tak samo jak TS - tylko możesz mieć o tyle problem, że do zrobienia rozrządu w ts i jts potrzeba trochę specjalistycznych narzędzi: blokady na wałki, czujnik zegarowy i klucz do trzymania koła rozrządu. Ponadto instrukcja przewiduje specjalny klucz do regulacji napinacza, ale bez niego można się obejść.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót