• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

rozrząd - alfa 147 8V

l0pez

Nowy
Auto
alfa romeo 147 1.9 JTD 8V
Witam.
Jestem nowym szczęśliwym posiadaczem alfa romeo 147 1.9 JTD 8V z 2002r. i nowym członkiem forum, także z góry przepraszam za wszystkie gafy i głupie pytania. Nie dawno zakupiłem ową 147-kę i muszę wymienić w niej rozrząd i podstawowe filtry. W związku z tym chciałbym się poradzić jakich części zastosować, jaka firma,gdzie najlepiej kupić. Przeglądałem oferty na stronach IC i autosklep24 i znalazłem taki rozrząd:
http://www.autosklep24.pl/pl/p/Rozrzad-kompletny-pompa-ALFA-FIAT-LANCIA-1,9-JTD/11130
może być taki komplet? napinacz i rolki SKF wydają mi się ok natomiast nie wiem nic o firmie pompy wody i paska bo we wcześniejszych autach kupowałem paski conti.
proszę o radę
pozdrawiam

Zestaw jak najbardziej ok. Pasek Dayco i pompa bugatti są wporządku.

dziękuję za pomoc. A mam jeszcze jedno pytanie dotyczące rozrządu, czy jego wymiana jest bardzo skomplikowana? i czy potrzebne są blokady jak do 16 v ? bo mam mechanika który pracuje w serwisie ale specjalizuje sie bardziej w niemieckich samochodach i nie wiem czy powierzyć mu tą robotę czy szukać innego

niby do 8v trzeba blokadę wału, ale na pasku dayco powinny być znaki, do zgrania ze znakami na kołach zębatych
żeby wymienić pompę wody trzeba wcześniej odkręcić koło wałka- uwaga na czujnik jego położenia

no fakt jest tańszy, ale z jakiego powodu jest tańszy? przez napinacz innej firmy czy pompę wody?

Obiło mi sie o uszy przy zakupie ze to z jednej fabryki schodzi (ina/skf) także zdecydowałem się na ten tańszy
Czy to prawda nie mam pojęcia..
Zamontowałem nic nadzwyczajnego się nie dzieje

w 16v (chyba) nie ma innych wirników niż plastikowe- czy to rzeczywiście jest wada?

koledzy a możecie mi powiedzieć jak zdobyc kupon rabatowy do sklepu autosklep24 ? bo wyczytałem na forum, że alfaholicy mają w tym sklepie 10% zniżki

naprawde nikt nie wie?? co myslicie o pompie dolz??? bo rolki ina sa chyba ok- w wielu autach podobno ida na pierwszy montaz.

zestaw chyba ok. ja założyłem do siebie taki zestaw:
rolki SKF
napinacz SKF
pompa wody RUVILLE
pasek CONTI
Takie części zostały mi polecone i takie założyłem, troszkę droższe od innych ale chyba warto. Ale oceń sam

tak sie wlasnie zastanawiam. Ale wydaje mi się, że jak zestaw jest ok to nie ma sensu przeplacać zważywszy ze nie jest to jakis chinski noname

Amortyzatory
Powrót