• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Rozrząd 2.4 jtd 150 KM

slipknot

Nowy
Auto
AR 156 SW 2.4 jtd 150KM
Witam właśnie kupiłem AR 156 2.4 jtd 150KM i mam pytanie jaki rozrząd założyć do niej rolki + pompa marki Ruville i pasek Continental czy rolki + pompa SKF pasek Dayco, który zestaw lepszy? A paski Gates są dobre? Na olej się zdecydowałem Valvoline MaxLife Diesel 10W40 a do skrzyni wleję Tutela ZC-75 synht.Żeby nie zakładać nowego tematu jeszcze jedno pytanie po odłączeniu akumulatora trzeba wpisywać jakiś kod bo miałem tak w renault megane, jeśli tak to gdzie go szukać. Dzięki za podpowiedzi.

Generalnie nie kupuj pasków GATES - szczególnie paska mikro
Co do pompy to tak czy siak wszystkie są takiej samej jakości Jak ma się popsuć to i najlepsza firma się zepsuje. Przed wymianą rozrządu sprawdź w jakim stanie jest napinacz paska mikro.
Jak odłączysz akumulator to tylko kod do radia będzie potrzebny - jeśli masz oryginalne Pamiętaj żeby wyłączyć zapłon jak będziesz odpinał akumulator.

Witam właśnie kupiłem AR 156 2.4 jtd 150KM i mam pytanie jaki rozrząd założyć do niej rolki + pompa marki Ruville i pasek Continental czy rolki + pompa SKF pasek Dayco, który zestaw lepszy? A paski Gates są dobre? Na olej się zdecydowałem Valvoline MaxLife Diesel 10W40 a do skrzyni wleję Tutela ZC-75 synht.
A co można doradzić najlepszego?

Części oryginalne... Olej Selenia do diesla --> Wymiana w ASO

Napisz wiadomość do użytkownika "tanifiat" z allegro. Do 10.04 jest na urlopie (tak przynajmniej odpowiada autoresponder na maila). Zobaczysz, że ceny w cale nie powalają.

W efekcie wszystko wyszło mnie może z 300zł drożej, ale dzięki gwarancji na 120tkm mogę spać spokojnie - no i przyszły właściciel nie będzie musiał na dzień dobry rozrządu robić.

Kupisz jakąś zbieraninę rolek i pasków, to będziesz musiał za 60tkm wymieniać, bo będzie poker...

A co można doradzić najlepszego?

Części oryginalne... Olej Selenia do diesla --> Wymiana w ASO

Napisz wiadomość do użytkownika "tanifiat" z allegro. Do 10.04 jest na urlopie (tak przynajmniej odpowiada autoresponder na maila). Zobaczysz, że ceny w cale nie powalają.

W efekcie wszystko wyszło mnie może z 300zł drożej, ale dzięki gwarancji na 120tkm mogę spać spokojnie - no i przyszły właściciel nie będzie musiał na dzień dobry rozrządu robić.

Kupisz jakąś zbieraninę rolek i pasków, to będziesz musiał za 60tkm wymieniać, bo będzie poker...

to ile kosztował Ciebie rozrząd oryginalny bo w tej chwili nic nie ma wystawionego na allegro i ile zapłaciłeś za wymianę?

Nie pamiętam - poszukaj na forum - pewnie pisałem już.

Ja mam m-jet, więc może być nieco inaczej:
Rozrząd, rolki, pompa wody "5xx coś zł". Robocizna w aso fiata, faktura wpis w książce 360 brutto. Z tym, że w robociźnie tam jeszcze mi pasek urządzeń pomocniczych zrobili i olej bodajże...

Oczywiście najpierw podzwoniłem po ASO i wypytałem dokładnie co jak i za ile... Później ich postawiłem przed faktem dokonanym jak wpadłem z oryginalnymi częściami. Bo niestety, aso w moim mieście to ma ceny części z kosmosu.

Może i masz rację też tak zrobię tylko jeszcze rozeznam się w cenach w Łodzi. A ile już zrobiłeś kilometrów na tym rozrządzie od tanifiat? Napewno ma oryginalne ? Jutro się z nim zkontaktuje ciekawe jaką cenę mi napisze .

Jaką gwarancję? Na co na pasek? za 50 zł Śmiech na sali.... a jak rozrząd skapituluje po 20 tyś to co da Ci ta gwarancja - będziesz szukał gościa z allegro... i napiszesz mu maila, że padł Ci rozrząd? A jak po jakimś czasie od wymiany rozrządu padnie Ci czujnik halla to co - zdemontujesz i założysz stary rozrząd Takie podejście jest dla mnie śmieszne..... Powiedz mi jeszcze w czym selenia jest "lepsza" od innych olejów tej samej klasy?
Za te 300zł to jest następny rozrząd

HALTI -> zanim pękniesz ze śmiechu doczytaj - gwarancja aso
slipknot -> resztę masz na pw

Witam właśnie kupiłem AR 156 2.4 jtd 150KM i mam pytanie jaki rozrząd założyć do niej rolki + pompa marki Ruville i pasek Continental czy rolki + pompa SKF pasek Dayco, który zestaw lepszy? A paski Gates są dobre? Na olej się zdecydowałem Valvoline MaxLife Diesel 10W40 a do skrzyni wleję Tutela ZC-75 synht.Żeby nie zakładać nowego tematu jeszcze jedno pytanie po odłączeniu akumulatora trzeba wpisywać jakiś kod bo miałem tak w renault megane, jeśli tak to gdzie go szukać. Dzięki za podpowiedzi.

Rolki załóż INA lub SKF - jak się dobrze przyjrzysz znaczkom na łożyskach rolek odkryjesz że, pochodzą z tego samego źródła (świat jest mały jak chińskie rączki:D), to samo będzie z rolkami Ruvilla - to pakowacz i pakuje tylko produkty markowe. Ale pompy Ruville są cieńkie jak tył węża-weź Hepu lub SKF. Wszystkie paski jakie tu wymieniasz są dobrej jakości. Ciekawe czemu inni odradzają Dayco -wszak tą firmę na równi z Gatsem można spotkać jako producentów OE. markowe części występują również w zestawach Hepu-znajdziesz tam pasek Conti, rolki Ina lub SKF i pompe Hepu. Długie lata zajmowałem się reklamacjami w IC więc wiem co nie co na tematy awaryjności. Oryginalne części są dobre jak kosztują podobne kwoty jak ich odpowiedniki na wolnym rynku-trzeba dobrze patrzeć na małe znaczki na nich Fiat sam części nie produkuje.

HALTI -> zanim pękniesz ze śmiechu doczytaj - gwarancja aso
slipknot -> resztę masz na pw

Witam.
Tak tylko napiszę, ze ASO to gwarancję daje na to co sprzedaje, a nie na części przywiezione przez klienta. Nawet jeśli pasek się urwie po 20 kkm, to będzie wina paska a nie ASO.
Wiem z praktyki, nie z opowieści. Pracowałem prawie 10 lat w ASO.

Witam.
Tak tylko napiszę, ze ASO to gwarancję daje na to co sprzedaje, a nie na części przywiezione przez klienta.
No widzisz, a ja z praktyki wiem co innego... I potwierdził to jeszcze FAP.
PS. 10 lat pracowałeś w ASO i piszesz "klient" z małej litery... ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót