• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[146] Rozrząd 2.0 TS

T

Tipo14000

Guest
Witam , chciałbym się doradzić posiadaczy 2litrówek .

Rolka napicza paska rozrządu do 2.0TS ma dokładnie 30mm , natomiast rolka którą przez przydek kupiłem ma 28,7mm - z tego co się dowiedziałem pochodzi z 1.4 TS . Czy jeśli zdecyduję się na założenie tej rolki moge spodziewać się na 100 % ,że coś się stanie ? Różnica w cenie rolek też jest nie mała , pozatym nie wiem czy odzyskam pieniądze za tą którą już mam .

W kilku sklepach internetowcyh rolka do napinacza paska rozrzadu jest oznaczona jako 1.4,1.8,2.0 ale jednak w rzeczywistości nie są takie same .

Czy ktoś może doradzić na własnym przykładzie lub z posiadanej wiedzy , czy 1,3mm może spowodować uszkodzenie silnika ?

Pozdrawiam i dziękuję

Dawid

Patrząc w eperze to 1.4 ma zupełnie inną niż 2.0 przynajmniej wynika to z numerów. 1.6 i 1.8 mają takie same. Wydaję mi się że pasek w 2.0 jest dłuższy niż 1.4 i możesz mieć problemy, ja bym nie ryzykował.

Troszeczkę źle napisałem i powstał mały mętlik . Wizualnie rolki są takie same , różnią się tylko i wyłącznie szerokością , a dokładniej 1,3 mm , wszystko inne w rolce ( niby od 1.4 TS ) jest takie samo jak w rolce od 2.0TS . Chciałbym porpostu spytać czy 1,3 mm szerokości róznicy to jakiś problem ? Średnica rolki itp jest taka sama .

Pozdrawiam i dzięki LESIO za zainteresowanie .

Dawid

Naprawdę chcesz ryzykować?
Oszczędzanie na rozrządzie się jeszcze nikomu nie opłaciło.
A tą rolkę zwróć, skoro w sklepie Ci źle dobrali i tyle

Teraz oszczędzisz "kilka groszy" to później możesz wydać "kilkanaście złotych".
Nie warto się bawić w takie kombinowanie. Spróbuj wymienić w sklepie, a jak się nie uda to sprzedaj tu, na forum, albo na allegro - odzyskasz chociaż część kasy.
A do siebie kup odpowiednią do silnika:)!
Pozdrawiam!

Wszystko się wyjasniło . Rolka ,którą mam jest do mojego silnika . Problem z szerokością rolki polegał na tym , że jest kilku producentów i każda rolka ma inną szerokość np.

Roviel - 30 mm
INA - 28,7 mm
FEBI - 29 mm
itd.

cenowo też się różnią oczywiście , ale każda jest do 2.0 TS .

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za rady :)

Dawid

hmm Ciekawe a skąd te dane masz???

Dobry kolega ( który jest chyba na tym forum ) pracuje w hurtowni z częściami samochodowymi w Krakowie i podał mi te wymiary - nie wiem czy mierzył czy tak miał w katalogu - poprostu się na tym nie znam , temu szukam pomocy wszędzie gdzie się da :) - przesłał mi te informację .

Żeby wszystko było jasne ,w pierwszym poscie napisałem ,że mam rolkę do 1.4 - był to mój błąd - rolka była do 2.0 tylko miała szerokość 28,7 mm ,a w samochodzie miałem 30mm - nie wiem dlaczego napisałem taką bzdurę ...

Pozdrawiam

Dawid

tylko miała szerokość 28,7

Gdyby różnica była na średnicy to bym się martwił ale na szerokości ? Jakie to ma znaczenie dla czasów otwarcia zaworów. Nawet gdyby miała inną średnicę to jest to tylko napinacz i nic po za tym. Nie wpadajmy w paranoję. Rozrząd, po za długością paska, praktycznie niczym się nie różni i nie ma sensu stosowania różnych napinaczy w praktycznie identycznych konstrukcjach (nie licząc wałków wyrównoważających w przypadku 2.0 TS) - tutaj już księgowi dawno podjęli decyzję za nas ;)

O kurcze, nie załapałem, że chodzi o szerokość. Nie wiem czemu cały czas miałem na myśli średnicę.
Jeśli jest na tyle szeroka, że pasek przylega do niej całą swoją powierzchnią, to niem a problemu ;)

Nie wiem czy to co napisze to normalne ale ... po zakupieniu wszystkich części do mojej Aliny , rozpoczęliśmy rozbieranie rozrządu i co się akazało , że alunia nie ma w środku paska balansowego ... o co kaman ? Czy 2.0 TS może wogóle pracować bez paska balansowego ?

Od siebie dodam , że sam zrobiłem alfą ok 15 tys km , a po zardzewiałej rolce widać ,że ładnych kilka lat już nie ma paska .

Czy może ktoś pomóc , nie wiem czy mam go teraz zakładać , czy wymieniac wariata i rolkę , trzeba brac pod uwage ,że wszystko tam nie chodzi już trochę ...

Od Siebie mogę dodać jedynie , że silnik zawsze chodził równo i cicho , nie było problemu z dynamiką itp .

EDIT :

Po konsultacji telefonicznej z mechanikiem pracującym w Fiat , usłyszałem , że pasek powinien poprawić mi kulturę pracy silnika , jeśli natomiast nie jestem pierwszym właścicielem pojazdu ( nie jestem ) i brakuje paska , to mam go nie zakładać , ponieważ , może to wywyłać kolejne wymiany itp , części i podzespołów które nie pracowały od kilku lat . Dodam , że mechanik o bardziej znajomy niż serwisant nastawiony na "zysk" ...

Dawid

Ostatnia edycja:
Gdzieś czytałem że swojego czasu kierowcy wyścigowi sciągali te paski bo miało to poprawić dynamikę silnika.

Wiesz dynamika , dynamiką , na wyścigach nie jeżdże , ale już dowiedziałem się od kolegów którzy jeździli Tipo Sedicalvolve ,że też ściągali/nie zakładali tego paska . W sumie mam już to kupione i bym założył , ale nawet sam mechanik odradził bo jeden z wałków wyrównujących jest już jakiś nie taki - dokładnie nie przytoczę co powiedział bo się na tym nie znam :|

Od siebie dodam , że jako roczny użytkownik Alfy - NIEZŁA SZOPKA ;)

Dawid

Amortyzatory
Powrót