• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Rozrząd 156 GTA 2002r.

ArtiGTA

Nowy
Auto
156 GTA 2002r.
Witam planuję wymianę rozrządu zastanawiam się nad kupnem na allegro oczywiście ze sklepu a moje pytanie czy jest jeden rodzaj (zestaw napinacz,rolka ,pasek ) czy występuje ich więcej mój mechanik stwierdził że występują różne ale podejrzewam że bardziej chodziło mu o naciągnięcie mnie na kasę wiadomo że jak przywiąze samemu graty to już tak nie zarobi.

Pozdrawiam.

Zadzwoń do autosklepu24 masz podwieszoną reklamę u góry. Dobiorą po Vinie zapytaj o zniżkę. Ja dałem 1000zł z pompą wody a rozrząd jest taki sam dla 2.5 3.0 3.2v6

Jak kolega Cannabis napisał, autosklep24 wydaje się być dobrym miejscem :) Poza tym z tego co widzę, jest jakiś kod co miesiąc na rabat, także sprawdź maila.

Bardziej moze mu chodzilo ze wystepuja rozne marki zestawow. W zasadzie ceny wszedzie sa podobne, ja bralem na allegro i nie mialem problemow.

Witam nie chodziło mi o producentów ale nieważne , zadzwoniłem Car serwisu i występuje tylko jeden zestaw do 3.2 ewentualne róznice są w silnikach 2.5 były jakieś modyfikacje.Cena w Car Serwisie bez pompy wody 1450pln.Na allegro widzałem Gates'a i SKF z wysyłka za 680pln i 24 m-ce gwarancji.

Pzdr.

W ASO szaleją z cenami za te pieniądze to razem z montażem powinno być

W ASO powiedzieli mi 1200 za samą robociznę...
Można kupić graty na alledrogo ale wtedy żaden mechanik nie da gwarancji a w przypadku rozrządu to raczej nierozsądne

A dlaczego nie da gwarancji? Gwarancja jest na usługę nie na części, jak spierdoli to będzie jego wina.

A co do pompy wody to zależy, kiedy była zmieniana. Nie trzeba jej wymieniać, bo nie jest elementem rozrządu. Powinna być wymieniana co 200 tys.

Nie wiem dokładnie bo nie miałem przygód z rozrządem, ale w przypadku strzału paska producent może nie uznać reklamacji jeżeli pasek nie został wymieniony w ASO. Dlatego warsztaty, żeby nie stracić klientów, udzielają gwarancji na wszystko ale tylko w przypadku kiedy robią na "swoich" gratach. Powodem tego zapewne jest: a) robota na częściach sprawdzonego producenta, b) chęć przycinki przy zakupie części

SKF, INA, Contitech, Bosch - to nie są krzaki. To uznani producenci elementów rozrządu, nikt nie może powiedziec, że to są słabe części.
A przycinka na częściach to szybciej - bo warsztaty mają całkiem niezłe zniżki w hurtowniach.

A dlaczego nie da gwarancji? Gwarancja jest na usługę nie na części, jak spierdoli to będzie jego wina.

A co do pompy wody to zależy, kiedy była zmieniana. Nie trzeba jej wymieniać, bo nie jest elementem rozrządu. Powinna być wymieniana co 200 tys.

Czyżby aby wymienić pompe wody nie trzeba ściągać rozrządu?? Bo z tego co widziałem dostęp do niej nie jest za ciekawy.
Teoretycznie wymiana pompy wody co druga wymiana rozrządu a teoretycznie rozrząd co 100tys ale chyba aż tak długo z tym nikt nie zwleka. Tym bardziej że pompa wody co szła na pierwszy montaż miała plastikowy wirnik więc miałbym obawy czy wytrzyma 200tys przebiegu.

Ostatnia edycja:

Coś mi się te 200 tysi nie widzi, czasem do wymiany do wymiany rozrządu nie wytrzyma z tego co wiem,a dostęp taki ze taniej wymienić przy każdym rozrządzie niż żeby potem ktoś miał się drugi raz z tym pocić

W ASO powiedzieli mi 1200 za samą robociznę...
Można kupić graty na alledrogo ale wtedy żaden mechanik nie da gwarancji a w przypadku rozrządu to raczej nierozsądne

To chcieli Cie naciagnac ;] ASO w Bielsku-Bialej przy fabryce FIATa - 450zl.

Wszystkie V6 maja ten sam rozrzad 2.5, 3.0, 3.2

Temat pompy wody byl omawiany i NIE zalujcie sobie 200zl co wymiane rozrzadu ;]

Pewnie - nie ma co żałować, ale jeśli pompa była juz mieniana to spokojnie zrobi 200tys. Na pierwszy montaż szły pompy dokładnie z plastikowym wirnikiem, który pękał na ośce i nie pompował. Jeśli nie wiesz, czy była robiona - koniecznie zmieniaj.

Jedna sprawa - 2.5, 3.0 i 3.2 mają ten sam rozrząd, ale pompy wody już nie. Koniecznie trzeba sprawdzić numery, żeby nie było potem buby.

To chcieli Cie naciagnac ;] ASO w Bielsku-Bialej przy fabryce FIATa - 450zl.

Wszystkie V6 maja ten sam rozrzad 2.5, 3.0, 3.2

Temat pompy wody byl omawiany i NIE zalujcie sobie 200zl co wymiane rozrzadu ;]

W uznanym ASO w warszawie (nie będę robił antyreklamy) powiedzieli mi tak: 140zł/roboczogodzina, czas wymiany wg katalogu 8,5h = 1190 zł + części

Pewnie - nie ma co żałować, ale jeśli pompa była juz mieniana to spokojnie zrobi 200tys.

Poprzedni właściciel wymieniał pompę wody razem z rozrządem było to 51 tysięcy kilometrów wstecz i jak ostatnio ją widziałem to to nie przeżyje 100 tysięcy raczej.
To tak jak z rozrządem, pisze 120, a każdy po 60 wymienia

W uznanym ASO w warszawie (nie będę robił antyreklamy) powiedzieli mi tak: 140zł/roboczogodzina, czas wymiany wg katalogu 8,5h = 1190 zł + części

Kiedy jeszcze pracowalem w ASO czas wymiany w katalogu byl 4.5h... wiec nie wiem skad wzielo sie 8.5 ;] a roboczo godziny kazde ASO ustala sobie indywidualnie niestety... i stad takie roznice w cenie.

Nie jestem specem ale 4,5h na wyjęcie silnika, wymianę rozrządu i wsadzenie silnika to chyba dosyć wyżyłowany czas

Amortyzatory
Powrót