Rozrusznik przepuszcza

tomek17

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTD 120KM 2008r
Witam ponownie.
tym razem mam problem z odpaleniem auta a mianowicie motor przez chwile kręci i po chwili słychać szum i tak jest za każdym razem. byłem przekonany że to rozrusznik do regeneracji. po wymontowaniu i zawiezieniu do firmy zajmującej się regeneracją okazuje się ze rozrusznik jest w pełni sprawny.
czy ktoś już miał podobny problem?
proszę o pomoc

Najprawdopodobniej masz problem z bendiksem, czyli małą zębatką rozrusznika która ma sprzęgiełko i bez obciążenia (wymontowany rozrusznik) nie jesteś w stanie stwierdzić jego uszkodzenia.

ok dziękuję za podpowiedź. jutro profilaktycznie zlecę zmianę bendiksa. dziwi mnie że firma zajmująca się regeneracjami nie stwierdziła jego uszkodzenia podczas sprawdzania rozrusznika, jutro dam odpowiedź czy miałeś rację. pozdro

Zapytaj w tej firmie czy sprawdzali bendiks pod tym kątem. W 99,9 % firmy tego nie robią bo nie mają jak, sprawdzą czy wyrzuca automat i czy silnik kręci i tyle.
Wiesz, to jest taka diagnoza na odległość, ale pierwsze co mi przychodzi na myśl to własnie to. Rozrusznik to raczej proste urządzenie. Jak przepuszcza to najczęściej właśnie sprzęgiełko.

Dzięki kolego wymiana bendiksa załatwiła sprawę, pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót