Rozrusznik - kupić używany, nowy czy regenerować obecny?

Scuderia

Nowy
Auto
Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r
Pytanko jak w temacie. Zimą ujawniło się, że mój rozrusznik nie jest już w najlepszym stanie. Po głosie przeczuwam zużyty bendiks/zębnik. W jakim stanie są pozostałe elementy szczotki, wirnik zobaczy się po wymontowaniu.
I teraz pytanko co najbardziej opłaca się z rozrusznikiem robić, przy czym nie chodzi tutaj głównie o punkt ekonomiczny tylko o trwałość. Czy rozrusznik nowy (ok 350zł) pochodzi tyle dłużej od używanego/regenerowanego (100-200zł), ze warto dopłacić tą różnicę? Czy najlepiej oddać własny do regeneracji?

Czy rozrusznik nowy (ok 350zł) pochodzi tyle dłużej od używanego/regenerowanego (100-200zł), ze warto dopłacić tą różnicę?

jeżeli kupisz używany w takim stanie jak masz obecnie, to sam zadaj sobie pytanie czy warto było zaoszczędzić:)

przy czym nie chodzi tutaj głównie o punkt ekonomiczny tylko o trwałość.
Więc nie rozumiem po co ten temat, skoro nie chodzi o kasę a o trwałość - przecież jasne, że używany czy regenerowany nie będzie trwalszy od nowego :eek: kupuj nowy

Więc nie rozumiem po co ten temat, skoro nie chodzi o kasę a o trwałość - przecież jasne, że używany czy regenerowany nie będzie trwalszy od nowego :eek: kupuj nowy

Tak no jasne, nie będzie trwalszy. Ale mi chodzi czy warto np. za cenę nowego kupię 2-3 po regeneracji i czy te 2-3 posłużą dłużej niż 1 nowy?

Tak no jasne, nie będzie trwalszy. Ale mi chodzi czy warto np. za cenę nowego kupię 2-3 po regeneracji i czy te 2-3 posłużą dłużej niż 1 nowy?

Ja już 4 lata jeżdzę na regenerowanym, wydaję mi się że jak się regeneruje rozrusznik to się wyjmuję zużyte elementy i montuje nowe, tak więc nie widzę powodu żeby wydawać 300 czy 400 zł na nowy, który też przecież się zużywa.

Trzy tygodnie temu stanąłem przed podobnym dylematem .W jednym z moich domowych aut ( Punto II ) padł rozrusznik . Nowy koszt 250 pln , regeneracja połowę tej sumy .Uznałem ,że to niewielka różnica dla mnie i wziąłem nowy .

Szczerze to REGENERUJ :) a najlepiej będzie jak go wyciągniesz i sam ocenisz jakie jest z zużycie . Nowego oryginalnego nie kupisz , kupisz jakiś zamiennik który ponoć "jest prawie jak oryginał , klepany z jakiś oszczędniejszym materiałów - bo od lat świetności kiedy robiło się porządnie przeszło się do minimalizowania kosztów . I pewnie będzie jak z innymi zamiennikami ze wytrzyma Ci 3-4 lata i szlak go trafi .
Wymień szczotko trzymacz , bendiks i załóż z powrotem :) ewentualnie łozysowakonie :P i śmigaj :)

Co prawda nie znam cen rozruszników ale czytając ten temat czegoś nie rozumiem bo najpierw :

Czy rozrusznik nowy (ok 350zł) pochodzi tyle dłużej od używanego/regenerowanego (100-200zł), ze warto dopłacić tą różnicę?

Wniosek nasuwa się taki że pomiędzy regenerowanym ( ok 200 zł) a nowym ( ok 350 zł) jest tylko 150 zł różnicy.

a później :

Ale mi chodzi czy warto np. za cenę nowego kupię 2-3 po regeneracji i czy te 2-3 posłużą dłużej niż 1 nowy?

A później sam temu zaprzeczasz bo z wyliczenia powyżej wynika że za jeden nowy nie kupisz nawet 2 regenerowanych a tu piszesz nawet o 3 - coś nie tak z ta matematyką.

najlepiej jest regenerować. Zajmuje się takimi rzeczami więc masz porade od kogoś kto zna ten temat :) i moja rada zrób to jak najszybciej ponieważ im dłużej bedziesz zwlekał tym większych kosztów sie nabawisz. a tak to zmieni sie szczotki tuleje i bendix i wyjdzie cię to okolo 120 do 150 zl z robotą i przetoczeniem komutatora :P

Ja kupilem ostatnio uzywany - pochodzi tydzien czasu i bendix padl, tak wiec kupno uzywki to zawsze ryzyko. W Warszawie w Radosci pytalem o nowy do mojego bylego 2.0 T.S. to kosztowal 300 pln, za uzywke dalem 100.

rozruszniki w naszych alfach są dosyć żywotne,przeważnie jak coś się sypie to tylko bendix i nieraz mechanizm redukujący obroty.
wirnik,szczotki i tulejki nie zużywają sie tak bardzo.

warto więc regenerować swój stary rozrusznik,bo są to nie wielkie koszta i wiemy co mamy.

156 2.4 JTD 1999 rok jak miałem jeszcze. Padł mi całkiem rozrusznik, auto na lawecie pojechało do ASO (miałem Asistance, a auto nie odpaliło poza miejscem zamieszkania). Krzykneli mi za nowy Magnetii 1600 za Boscha 1700 PLN. W końcu udało się, że sami go wymontowali i zawieźli do regeneracji. Koszt w tym przypadku ostateczny w ASO wyniósł 500 zł. A każdy musiał zarobić.
Moim zdaniem nalepiej, jeśli masz warunki samemu wymontować i zawieść do regeneracji.

w moim byłym aucie siadł rozrusznik kupiłem regenerowany za 150PLN i po tygodniu padł, teściu kupił używke za 100PLN i teraz chodzi jak ta lala

a więc moje zdanie brzmi następująco: NIE MA REGÓŁKI

Juz to przerabialem
Auto z 2002 roku Poprzedni wlasciciel kupil uzywke niestety nie wiem kiedy. Ja w 2009 r musialem ten rozrusznik znow wyciagac
W zasadzie wszystko wygladalo jak nowe Nawet szczotki mialy jeszcze ponad polowe
Zabralem rozrusznik do speca ocenil tulejki itp i powiedzial ze albo go wyczyscic i skladac albo wymienic na upartego bendix Bendix wymieniony Koszt 120zl Puki co dziala

Moral z tego taki zeby nie kupowac zadnych uzywek Wyjac to cholerstwo ciezko a nie wiadomo na ile taki rozruch starczy Radze go wyjac i samemu zregenerowac

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to_sam/16355-156_rozrusznik_1_8_ts.html

Powiem wam ze ja bym bral albo nowy albo używke.. nie bawił bym sie w jakies regeneracje.

wyjasnie dlaczego... Ktoś napisał że kiedys robili duzo lepsze czesci, byly z lepszych materiałów. NO TAK racja ! ale to było KIEDYŚ ! dajac do regeneracji dostajecie wlasnie te nowe czesci z gorszych materiałow.. wiec macie stary rozrusznik w starej dobrej obudowie z kiepskimi czesciami w srodku - jak to sie odnosi jedno do drugiego nie wiem zazwyczaj w fizyce jest tak ze siada najslabsze ogniwo.

koszt regeneracji to tak naprawde 70% nowego wiec lepiej juz kupic to nowe i wiedziec ze ma sie gwarancje w razie czego... albo kupić uzywke z miare mlodego rocznika i liczyc na to ze sie ma stare dobre jakosciowo czesci w starej dobrej obudowie i obnizyc koszt do 20% wartosci nowego. w razie czego kupic inny za kolejne 20% wartosci nowego - i wtedy oddac jeden do regeneracji

CZEMU jestem na nie jezeli chodzi o regeneracje ..a to dlatego ze znajomy kiedys robil to z rozrusznikiem z passata 00' ... dostal niby gwarancje 2 lata od firmy ktora go zregenerowala, tyle ze rozrusznik rozkraczyl sie po pol roku a firma ktora dala gwarancje oczernila najpierw warsztat ze zle go zamontowali (pytanie źle to jak ?) a pozniej wykrecali sie ze moglo to nastapic z winy uzytkowania badz innych starszych pozostawionych elementow (kolejne pytanie.. jakim cudem przeciez to oni sprawdzali wszystko i uznali ze nie trzeba czegos wymieniac)

-MOIM ZDANIEM prawda jest taka ze uzyli po prostu jakichs chinskich zamiennikow a te zdechly , bo jak to wpolsce jest zasada w kazdej firmie - trzeba isc po najmniejszej lini oporu i kosztow a skasowac jak za zboze.

wiec rownie dobrze mogl kupic chinski zamiennik i to jeszcze w niżeszej cenie i reklamowac nowy produkt w sklepie..

wyszlo na to ze sprawa ciagnela sie kolejne pol roku a zeby moc w tym czasie jezdzic autem trzeba bylo kupic inny rozrusznik... wiec zaplacil za regeneracje ktora byla niewypalem + warsztat skasowal za wyciagniecie i postoj auta + kupił uzywke zeby moc ruszyc auto w sumie wyszlo tyle co za nowy a nawet i lepiej a na uzywanym jezdzi do dzis ...

Ostatnia edycja:
Dlatego ja regenerowałem rozrusznik osobiście, tam oprócz szczotek, tulejek i bendiksu nic się nie zużywa i to najlepsza opcja z możliwych. Nowe to chłam robiony po kosztach a używka cholera wie ile posłuży.

Amortyzatory
Powrót