[145] rozpórka alfa 145 - chetni?

1990mb

Nowy
Auto
[Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.
w najbliższym czasie bedę wykonywał rozpórke dla swojej alfy, chciałbym sie zorientować czy byłby ktos chetny na taką rozpórkę.
Można powiedzieć ze badam rynek czy była by zainteresowanie takim dodatkiem, ponieważ bede rozmawiał z kims kto to bedzie wykonaywał i chciałbym miec jakis konkret.

Mój projekt

Nie wiem czy bedzie wykonywana śruba regulacyjna ale chciałbym.
Projekt oczywiscie pogladowy.

pozdrawiam

p.s.
jesli nie ten dział prosze o przeniesienie

Załączniki

• rozpórka AR 145.jpg
    rozpórka AR 145.jpg
    76.2 KB · Wyświetleń: 454
Orientacyjna cena? Myślę że ilość potencjalnych chętnych w dużej mierze będzie od niej zależna.

tak na szybko liczac mysle ze kwoty 150 zł nie przekroczy. Ale konkretnie bym napisał po uzgodnieniu z wykonawcą.

Dobra cena. Mógłbym być zainteresowany.

a mocowanie amortyzatorów w bx sa takie same jak w T.S / TD ?

Ja robiłem pomiary na moim TD, z tego co wiem to w T.S sa takie same.

amorki do 145/6 pasuja od 155 tylko nie czy rozstaw sie zgadza ale to mozna posprawdzac.

a mocowanie amortyzatorów w bx sa takie same jak w T.S / TD ?

Ja robiłem pomiary na moim TD, z tego co wiem to w T.S sa takie same.

amorki do 145/6 pasuja od 155 tylko nie czy rozstaw sie zgadza ale to mozna posprawdzac.
Górne mocowanie jest takie same w 145/6/155 nie zależnie od wersji silnikowej.problem w tym by poprzeczka łącząca kielichy miała taki kształt by nie opierała się o elementy silnika.

W boxerze bodaj opiera się na akumulatorze

- - - Updated - - -

89.jpg

w TD przechodzi na prosto, trzaba przesunać jedna wtyczkę, w ts ze zdjec widac ze nie było by wiekszego problemu. Ale z tego co kojarze w bx miedzy mocowaniami jest akumulator montowany i trzeba by sprawdzic czy przejdzie czy trzeba zmieniac kształt.

Myślałem nad stalową, kolor byłby czerwony ale do dogadania.

w późniejszym etapie moze kwasówka, ale cena wyższa a dostepność materiałów gorsza.

Czerwony mi pasuje, stal też. Czy regulowana, czy nie to mnie aż tak nie interesuje, bo różnica jest taka, ze nieregulowane zakłada i dokręca się na podniesionym aucie, a regulowane można założyć na stojącym i rozkręcić :)
A co do TSów - to pasowanie rozpórki zależy od umieszczenia któregoś ze zbiorniczków i wiem, że w tych przed FL jest z tym chyba gorzej.
PS. w czym rysowałeś?

nieregulowane zakłada i dokręca się na podniesionym aucie, a regulowane można założyć na stojącym i rozkręcić

ilu użytkowników tyle opini, ja tez słyszałem i czytałem wiele różnych ( sprzecznych opini)

A co do TSów - to pasowanie rozpórki zależy od umieszczenia któregoś ze zbiorniczków i wiem, że w tych przed FL jest z tym chyba gorzej.

Nie miałem jeszcze fizycznej możliwości przymiarki, bo pomiar robiłem na moim TD, tylko zdjecia. Gdy bedzie juz to wykonane to wtedy znajdę moze kogos z TS i przymierzę. Mysle ze nawet gdyby trzeba jakis zbiorniczek przesunąc zawsze jest to do wykonania.

- - - Updated - - -

PS. w czym rysowałeś?

3D robiłem w inventorze, ale rys. tech. wole w CAD.

Będę informował o efektach, ale najprawdopodobniej ruszy się coś w weekend bo w tyg. Dużo zajęć. Nadal wszystkie uwagi mile widziane.

- - - Updated - - -

Jeśli ktoś by posiadał materiały/prospekty do 145/6 i 155 na których sa wymiary mocowania amortyzatorów można wrzucać, na pewno się przydadzą.

Pozdrawiam

Będę informował o efektach, ale najprawdopodobniej ruszy się coś w weekend bo w tyg. Dużo zajęć. Nadal wszystkie uwagi mile widziane.

Wygląda na to, że dla posiadaczy boxerów trzebaby przeprojektować rozpórkę. A optymalne rozwiazanie, to dwie wersje rozpórek, dla posiadaczy T.S.-ów/dieseli i boxerów. Raczej na pewno rozpórka z T.S.-a nie pasuje do boxera, za to odwrotnie być może, że tak. W ofercie OMP wygląda to następująco:

95.jpg

A tu rozpórka dla boxera:

96.jpg

97.jpg

98.jpg

z wygladu ta od bx nie wydaje sie byc skomplikowana w wykonaniu, więc bardzo bede starał sie o to aby powstała również dla bx, zeby wszyscy byli zadowolenie.

musze się przyjrzeć jak to wyglada u mnie ale moze rozpórka od bx bedzie pasowała do reszty silników TS, TS po fl, TD

zdjecia:
moze ktos sie równiez wypowie, dyskusja trwa :)

Załączniki

• 64991150_5-VENDO-ALFA-145-TD-IMPECABLE-Autos-motos-y-barcos.jpg
    64991150_5-VENDO-ALFA-145-TD-IMPECABLE-Autos-motos-y-barcos.jpg
    56.3 KB · Wyświetleń: 1,162
  • 2782845627_7.jpg
    2782845627_7.jpg
    131.5 KB · Wyświetleń: 206
  • silnik t,s.jpg
    silnik t,s.jpg
    83.9 KB · Wyświetleń: 489
Ja mam rozpórkę do V6 (bez regulacji) do TSa też chyba podejdzie
Zaznaczam że nie do sprzedania tylko do przymiarek

Ostatnia edycja:
W T.S.-ie też podobne podobne rozpórki się spotyka jak w boxerze. Wydaje się być tak samo poprowadzona:

99.jpg

będe myslał jak to rozwiazać. Nie ukrywam, że do bx wiaze sie z większa ilościa pracy bo trzeba giąc rury, ale moze uda sie zrobić jedną pasująca do wszystkich.

Amortyzatory
Powrót