• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[164] różnice w zawieszeniu.

qdlacz007

Nowy
Auto
33 16V
Jakie były różnice w zawieszeniu modeil z przed 91 roku a wersji "super"?? Słyszałem że w "super" były twardsze spręzyny.

Chciałem usztywnić lekko auto i na początek myśałem właśnie o montażu takich spręzyn.
Chyba że macie inne opcje na sztywność :D:D

różnice są głównie między QV/Q4 a wersjami zwykłymi i Super. W zawieszeniu między Superką, a modelami sprzed 93 roku różnic większych nie będzie. Super miała nieco nadwozie wzmocnione stąd różnica w masach własnych. Moja poprzednia AR sprzed 93 ważyła 1200kg, a Super 1550kg.

Czyli jeżeli sztywniejsze zawieszenie z fabryki to tylko QV / Q4 ?? Q4 odpada bo całkowicie pewnie inna konstrukcja :d

A ja z kolei slyszalem ze "Super" ma bardziej twardo zestrojone zawieszenie, niz wersje wczesniejsze. Nie wiem na czym polega zmiana, ale takie opinie slyszalem. Niestety nie jezdzilem starsza wersja wiec nie mam porownania. Wiem jednak, ze porownujac alfe 155 i 164 super, ta druga jest duzo bardziej sztywna i nizsza. Moze cos w tym jednak jest. Obie moje 164 Super byly dosc twarde ale komfortowe, jednak bardzo stabilne i sportowe :)

No tez własnie słyszałem o tych różnicach w super i starszych , dlatego pytam :D:D

Super ma inne łożyska górne kolumn z przodu ,najtwardsze spreżyny i amory były w wersji 3,0 24v z automatem ,3,012v z automatem ma również utwardzone zawieszenie i łatwo takie kupisz.

W mojej super zawieszenie jest sztywne, nie wiem jak w starszych, ale moja w zakrętach prawie się nie wychyla i jest bardzo mało podsterowna, poślizg idzie prawie równo na cztery koła, zupełnie inaczej jak w podsterownej corolli'03 czy citroenie c5 '05.

Jedyną różnicą jest nośność, a co za tym idzie także i wytrzymałość amorków i sprężyn dostosowana do mas poszczególnych wersji 164ki, czyli jeżeli chcesz sztywniejszy zawias to proponuję zamontować całe kolumny od "cięższej" wersji

Oczywiście ma to zastosowanie na obydwu osiach

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót