• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Różnice 1.9 a 2.0

kmieciu

Nowy
Auto
147
Mam do was takie pytanie czy między silnikiem 1.9 a 2.0 osprzęt jest ten sam np. skrzynia biegów.
Czy wersie 2.0 i mocy 136KM są takie same jak 2.0 i 170KM? A różnią się tylko softem?
Czy w 1.9 8V jest ta sama skrzynia co w 1.9 ale 16V?

Jak jest z późniejszą eksploatacją 1.9 a 2.0 usterki itp.?
W chwili obecnej mam 147 1.9 8V i jestem mega zadowolony z działania silnika jak i całego samochodu ale czas kupić coś większego stąd te moje pytania.

Mam do was takie pytanie czy między silnikiem 1.9 a 2.0 osprzęt jest ten sam np. skrzynia biegów.
Czy wersie 2.0 i mocy 136KM są takie same jak 2.0 i 170KM? A różnią się tylko softem?
Czy w 1.9 8V jest ta sama skrzynia co w 1.9 ale 16V?

Jak jest z późniejszą eksploatacją 1.9 a 2.0 usterki itp.?
W chwili obecnej mam 147 1.9 8V i jestem mega zadowolony z działania silnika jak i całego samochodu ale czas kupić coś większego stąd te moje pytania.

po krotce, te 2 silniki różnią się przede wszystkim osprzętem, w 2.0 jest droższy, np, dwumas i sprzęgło są droższe. 2.0 ma również chłodnicę EGR, która prędzej czy później się rozszczelni. 2.0 ma inną, mniej zawodną skrzynię.

1.9 16v i 8v mają sporo wspólnego osprzętu (skrzynia, sprzęgło, przeniesienie napędu).

2.0 136 i 170 km to są te same silniki z tym samym osprzętem, czasem różniące się skrzynią.

2.0 to rozwiercone 1.9, ale w praktyce nic nie pasuje pomiędzy rodzinami 2.0 i 1.9.

2.0 ma sporo droższych części (np. sprzęgło), 1.9 ma sporo wad, które przy przebiegach 200-300 kkm potrafią kosztować. Niestety silniki EURO4/5 to już nie ta taniość co EURO3.

Pytanie 1:
Są różnice osprzętu: dwumasa, sprzęgło, skrzynie i inna budowa EGR. I jeszczę parę innych.
Pytanie 2:
Różni je tylko program, inne są też skrzynie C634 w słabszej i zazwyczaj F40 w mocniejszej wersji. Ale niestety nie zawsze tak jest i moga być odstępstwa od tej zasady.
Pytanie 3:
Tak skrzynie są te same M32. Lepsza niż opinie jakie można o niej wyczytać. Potrzebuje tylko odpowiedniego zadbania.

Jahu :))

Wielkie dzięki za rzeczowe odpowiedzi.
Czyli prawda jest taka że najlepiej zostać przy 1.9 150KM Tak z punktu czysto ekonomicznego.

Z tego co dowiedziałem się, od Aso - 2.0 170km do 2010 miało skrzynię F40 z 2.4, natomiast w modelach 2011, zarówno 136 i 170 montowano C634. Nie ma też problemów z urywającymi się klapami w dolocie, które mogą zmasakrować silnik.
Resztę powiedzieli już koledzy wyżej.

Wielkie dzięki za rzeczowe odpowiedzi.
Czyli prawda jest taka że najlepiej zostać przy 1.9 150KM Tak z punktu czysto ekonomicznego.
niekoniecznie, wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz i co w nim już było robione.

Ja przesiadłem się z 1.9 8V 120km w Alfie 147 na 2.0 165km tylko że w fiacie Bravo.
Różnica w odczuciu przyspieszenia w mieście jest nieznaczna, na autostradzie jest lepiej - to lubi ten silnik! Jest też większa elastyczność w 2.0. Spalanie na mieście większe na trasie mniejsze (w 2.0 6-biegów).
Koszty - to tak jak piszą przedmówcy wyższe w 2.0 - chociażby droższy filtr paliwa, musiałem wymienić rurę w układzie dolotowym w 2.0 jest plastik i cena trzykrotnie wyższa niż gumowy w 1.9 8V który w Alfie też wymieniałem.
No i koszt jakiejś grubszej awarii silnika 2.0 może być wyższy niż 1.9 (poczytaj temat o pęknietych tłokach w 2.0 ile płacili koledzy za remont silnika)
Odnośnie klapek to w 2.0 są mniej awaryjne niż 1.9 ale była też na forum informacja o urwanych.
2.0 bardziej podatny na chiptuning jeśli jesteś zwolennikiem.

Amortyzatory
Powrót