Różnica między momentem obrotowym silnika a momentem obrotowym kół

motomaniak

Nowy
Auto
jest
Takiego tematu nie ma na tym forum, a do jego napisania sprowokowało mnie wiele wpisów alfaholików, którzy nie wiedzą, jak działają przełożenia. Silnik 400Nm/2000obr/min, 170KM/4000obr/min z przekładnią 10:1 ma taki sam moment obrotowy na kołach jak silnik 267Nm/3000obr/min, 170KM/6000obr/min z przekładnią 15:1. Maksymalny moment będzie wynosił 4 tyś Nm. To co wciska w fotel to nie jest moment obrotowy silnika

- - - Updated - - -

Takiego tematu nie ma na tym forum, a do jego napisania sprowokowało mnie wiele wpisów alfaholików, którzy nie wiedzą, jak działają przełożenia. Silnik 400Nm/2000obr/min, 170KM/4000obr/min z przekładnią 10:1 ma taki sam moment obrotowy na kołach jak silnik 267Nm/3000obr/min, 170KM/6000obr/min z przekładnią 15:1. Maksymalny moment będzie wynosił 4 tyś Nm. To co wciska w fotel to nie jest moment obrotowy silnika

- - - Updated - - -

Dlaczego zniknęły wpisy ?

Ja o tym wiem, ale faktycznie większości osób przemawia do głowy liczba, a nie rozumieją co ona tak naprawdę znaczy. Dobry temat - wrzuć
Na początek porównanie momentu na kołach dla
1.9jtd 140km a np 2.0 ts.

Wśród producentów jest teraz taka tendencja, żeby stosować słabsze przełożenia do benzyniaków - żeby nie wciskały w fotel. Jakoś trzeba uzasadnić bardzo wysokie ceny diesli

- - - Updated - - -

Do liczb przydają się wzory:
Nm silnika*przełożenie biegu*przełożenie główne = Nm kół
Obr/min silnika/przełożenie biegu/przełożenie główne = obr/min kół

Nigdy nie podniecalem sie Nm, mimo, ze mam dosc mocnego diesla. To KM jada, nie Nm. Nieumiejetna jazda TD z duzym momentem to powod klopotow i duzo wiekszych wydatkow niz roznica w zakupie miedzy Pb a D (ona mimo wszystko dosc szybko sie zwraca, jesli jezdzimy dosc duzo), a w przypadku uzywanych aut ta roznica zaciera sie.

Ktoś z tego forum napisał, że to moment obrotowy silnika robi z auta rakietę i to mnie sprowokowało do założenia tego tematu. Myśli, że 400Nm na silniku to 400Nm na kołach

Miałem Busso które legitymuje się 200 kilkoma końmi i dwustu ilomaś tam Nm, teraz mam 156 kuni i 332 Nm, oba auta na 6 biegowych skrzyniach i teraźniejsza Alfa nie jedzie, jej prędkość maksymalna to 220 z GPSu, stara V-ka osiągała 258, do 180 to to w miarę idzie potem już gorzej.
Po zakupie JTDka niektóre rzeczy jakie ludzie piszą o Dieslach zweryfikowałem, ponoć elastyczność w Dieslu jest lepsza- oczywiście to prawda jak się rozpędzasz z tego samego biegu, ale przy szybkiej jeździe w przedziale 60- 170 trzeba biegi zmienić 3-4 razy, w JTDku w benzynie góra dwa razy. Niestety mały zakres obrotów się mści, mojej Alfy nie ma po co gonić powyżej 3700 obr/min Busso ciągnęło do odcini, ogólnie skrzynia w JTD jest do bani, przez nią i 300 koni nie pojedzie w tym aucie

Ostatnia edycja:
kylo1986 ale benzyniak nie wciska w fotel bo ma za małe przełożenia. Zwróć uwagę na wzory na moment obrotowy kół. 300Nm silnika diesla z przełożeniem 10:1 daje na kołach 3 tyś Nm. 200Nm z tym samym przełożeniem to już 2 tyś Nm, a po zwiększeniu przełożenia do 16:1 jest 3,2 tyś Nm. Benzyniaki są zamulone przełożeniami po to żebyś brał droższego diesla. Diesel jest elastyczniejszy, ale to coś innego niż przyspieszenia. Elastyczność to przebieg wykresów http://www.zss.lublin.pl/html/motor/5.2 Elastycznosc silnika.pdf

Ostatnia edycja:
Benzyniaki są zamulone przełożeniami po to żebyś brał droższego diesla.

Nie wiem czym się tam trujesz, ale odstaw to na jakiś czas jak wierzysz w takie bajki;)
Z tych wywodów wynika to, iż trzeba do tych "zmulonych" mocnych, żłopiących benzyniaków wsadzić skrzynie od klekotów i będzie mało palił, dużo mocy, a w końcu pojedzie:P Ale to chyba za proste...

Zanim ten wątek zamieni sie w zwykły chlew - ma ktoś pod ręka przełożenia skrzyni i przełożenie główne coby porównać? Ja chwilowo nie dam rady tego wyciągnąć....

majster chyba nie rozumiesz wzorów matematycznych. Skrzynia biegów do benzyniaka musi mieć większe przełożenia niż diesla - chyba że nie lubisz jak w fotel wciska ? Co się stało z moim pierwszym postem ? Temat jest a po tematem nie ma treści :blink:

Co do wciskania to moja dziewczyna mówi że Busso lepiej wciskało i każdy kto oboma autami jechał, być może to twardy zawias niweluje odczucia, ale ja tego wgniatania w JTD nie czuję
Jak ktoś ma przełożenia i się chce mu liczyć to niech policzy V max dla skrzyni 5 i 6 w JTD, bo po przejażdżkach mam wrażenie że 5 biegówka jest szybsza

Siewcu na osiągi ma wpływ moc, elastyczność silnika, przełożenia, masa i wiele innych rzeczy. Ale auto z benzyniakiem o tym samym momencie obrotowym co diesel jest zawsze szybsze. Widzę, że forum już działa. Wszystkie wpisy są ;) Po wiedzę odsyłam do książek dla inżynierów, zamiast do gazet motoryzacyjnych redagowanych przez ? Kto pracuje w tych gazetach ?:confused: Na pewno nie inżynierowie :cool: Polecam bardzo dobry artykuł inżyniera Kuby Walaska na temat różnicy między momentem kół a silnika
http://motormania.com.pl/porady/warsztat/hamownia-moc-moment-obrotowy-fakty-i-mity/

Ostatnia edycja:
A tam się zaraz mądruje :rolleyes: Akurat nie miałem co robić, a że trafiłem na dziwne teorie na tym forum to chciałem pomóc :cool: Jeszcze coś podobnego do artykułu z motormani http://www.wojdas.24x7.pl/download/moment.pdf
Też zauważyłem, że mylicie elastyczność silnika z elastycznością samochodu, a to nie jest to samo. Silnik może mieć 5KM i być bardzo elastyczny, ale przyspieszenia 80-120km/h na 6 biegu nie będzie miał żadnego. Takich rzeczy się z gazet nie dowiecie [url]http://www.zss.lublin.pl/html/motor/5.2%20Elastycznosc%20silnika.pdf
[/URL]

Ostatnia edycja:
A dla mnie Busso zawsze będzie wgniatało w fotel ! :)
Jak chcesz żeby robiła to lepiej to oddaj koło zamachowe do tokarza ;) Tylko trzeba obliczyć ile masy można z niego zdjąć. W ogóle to ten temat niejednemu zmotoryzowanemu zburzył motoryzacyjny światopogląd, a może to książki kłamią ? :)

Amortyzatory
Powrót