[164] Rozmowy o AR 33/164 - mini Shoutbox

mam pilna prośbe pytanie
mój elektryk chory a ja w piątek mam dłuuuga trasę przez całą Polskę - padły mi zegary - prędkościomirz i obrotomierz w 164 ts super. co ciekawe licznik kilometrów nabija kolejne kilosy. Czy do wymiany jest licznik czy raczej jakaś czujka ? na alledrogo są jakieś liczniory za +/-50pln ale czujników żadnych nie znalazłem.
bedę bardzo wdzięczny za pomoc.

Prędkościomierz i obrotomierz dostają impulsy z oddzielnych czujników więc usterki szukałbym w samych zegarach lub połączeniach. W pierwszym momencie należy sprawdzić kości połączeń.

Prędkościomierz i drogomierz dostają sygnał z tego samego czujnika bezpośrednio (nie przez N22=Alfa Control Unit). Stawiam na problem z zasilaniem zegarów. Sprawdź na przekaźnikach za zegarami.

Siema. Wie ktoś może w którym miejscu znajduję się masa (G283) do tej masy są podpięte zegary i parę innych rzeczy. Szukam już jakiś czas i nigdzie nie mogę znaleźć w którym miejscu w samochodzie ona jest. Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Pozdro...

czyli jak liczniki są za 50 pln to nie opłaca się nawet dawać do sprawdzenia.
Dzieki i pozdrawiam !

Siema. Wie ktoś może w którym miejscu znajduję się masa (G283) do tej masy są podpięte zegary i parę innych rzeczy. Szukam już jakiś czas i nigdzie nie mogę znaleźć w którym miejscu w samochodzie ona jest. Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Pozdro...

z tego co widze na schematach to są trzy opcje, zacząłbym od dwóch pierwszych - wypusty masowe na grodzi silnika koło zbiorniczka od płynu hamulcowego - po jednej i drugiej stronie grodzi lub trzecia opcja - pod licznikiem za przewodami schowane złącze masowe.

Dopisałem kilka rzeczy: http://fiergloo.blog.pl/2013/01/06/alfa-romeo-164/

A teraz pytanie:

W ZF4HP18Q kick down jest sterowany linką- jak już zdążyłem zauważyć jest na niej taki pierścień. Domniemam, że oznacza on regulację linki kick-downa? Bo u mnie on nie "leży" teraz na wyjściu linki z pancerza i przy wciśnięciu pedału do końca kaseta sterująca skrzynią dostaje pierdolca, bo sama nie wie czy ma trzymać bieg niżej czy przełożyć go do góry.

Mam szybkie pytanie, gdzie w 33-ce schowana jest trąbka klaksonu? Nie działa mi i muszę ją sprawdzić na krótko czy w ogóle działa. Bezpiecznik jest ok. Może jeszcze być przekaźnik na kierownicy. Tak w ogóle przy wciśnięciu klaksonu słyszy się takie kliknięcie w skrzynce bezpieczników, co to może być?

Dopisałem kilka rzeczy: http://fiergloo.blog.pl/2013/01/06/alfa-romeo-164/

A teraz pytanie:

W ZF4HP18Q kick down jest sterowany linką- jak już zdążyłem zauważyć jest na niej taki pierścień. Domniemam, że oznacza on regulację linki kick-downa? Bo u mnie on nie "leży" teraz na wyjściu linki z pancerza i przy wciśnięciu pedału do końca kaseta sterująca skrzynią dostaje pierdolca, bo sama nie wie czy ma trzymać bieg niżej czy przełożyć go do góry.

linka musi byc napieta regulacja i naciag jest na przepustnicy

Mam szybkie pytanie, gdzie w 33-ce schowana jest trąbka klaksonu? Nie działa mi i muszę ją sprawdzić na krótko czy w ogóle działa. Bezpiecznik jest ok. Może jeszcze być przekaźnik na kierownicy. Tak w ogóle przy wciśnięciu klaksonu słyszy się takie kliknięcie w skrzynce bezpieczników, co to może być?

Klakson jest pod lewym, przednim błotnikiem. Kabelek do niego idzie z tej samej wiązki co lampy(chyba fioletowy, ale nie jestem pewny) i zasila dwie trąbki równolegle. Tam nie ma żadnej osłony od błota, więc jest jeden wielki syf i rdza - najprędzej tam szukaj przyczyny. :D Dostęp niby od dołu ale ja chyba kiedyś jakoś od przodu styki poprawiałem - chyba po demontażu kierunku/reflektora.

Ok, to zanim wezmę się za brudną robotę to rozkręcę osłonę kolumny kierownicy i sprawdzę jeszcze tam kable i przekaźniki.

Ok, to zanim wezmę się za brudną robotę to rozkręcę osłonę kolumny kierownicy i sprawdzę jeszcze tam kable i przekaźniki.

Scuderia, imho najpierw powinieneś wypiąć wtyczkę na kablu koło reflektora i upewnić się że tam jest 12V(gdy trąbisz, oczywiście). Przekaźnik cyka gdy naciskasz klakson, więc w kolumnie nie ma sensu grzebać. Jeśli, poza klaksonem, wszystko inne działa w kabinie to i nawet bezpiecznik można zdalnie wykluczyć. ;)

Ostatnia edycja:
nie wiem, czy już było, ale 33 SW w PL rzadkość - szkoda zeby trafiła w nieodpowiednie ręce... ;)
http://otomoto.pl/alfa-romeo-33-C26910064.html

Fajowska! Bardzo mi się podoba linia tego nadwozia. Tej oferty tutaj jeszcze nie było ale mam wrażenie, że dawniej już raz, czy dwa widziałem ją/podobną w ogłoszeniach. A z 33 to jest generalnie taki kłopot, że ciężko o jakiekolwiek ręce, które by ją zechciały, :D a do tego, przy tej cenie to myślę, że nie ma cienia ryzyka że kupi ktoś niewłaściwy. :)

Scuderia, Jacek... To że przekaźnik "pyka" nie znaczy że jest dobry ;)

Na początek tak jak Jacek mówi sprawdź trąbkę (weź 12v z akumulatora bezpośrednio).
Potem sprawdź przekaźnik.
Potem daj znać co i jak :P

Btw. Ostatnio nasza 33 w trakcie pracy zgasła... Początkowo myślałem że skończyło się paliwo, ale po dolaniu wcale nie było lepiej. Przyczyną okazał się przekaźnik Jetronica przy akumulatorze - po podaniu napięcia cewka i kotwiczka nie budziły się do życia ;) Wymiana na przekaźnik z mojej 164 przyniosła porządany efekt :)

Scuderia, Jacek... To że przekaźnik "pyka" nie znaczy że jest dobry ;)

Na początek tak jak Jacek mówi sprawdź trąbkę (weź 12v z akumulatora bezpośrednio).
Potem sprawdź przekaźnik.

Nieno, ja tak nie pisałem, ani że jest ok(bo cyka), ani żeby sprawdzać trąbkę. :P Ale luz, można też i tak zrobić, jak co komu wygodniej. :)

- - - Updated - - -

Btw. Ostatnio nasza 33 w trakcie pracy zgasła... Początkowo myślałem że skończyło się paliwo, ale po dolaniu wcale nie było lepiej. Przyczyną okazał się przekaźnik Jetronica przy akumulatorze - po podaniu napięcia cewka i kotwiczka nie budziły się do życia ;) Wymiana na przekaźnik z mojej 164 przyniosła porządany efekt :)

Mam czasem dziwne wrażenie, że jak już 33 przestają odpalać to innych usterek, niż związane z zasileniem kompa, nie ma co szukać. :D

- - - Updated - - -

Była poprzednim razem, sam wrzucałem :D Co nie zmienia faktu, że auto ciekawe, szczególnie z tym silnikiem.

Sorry, pisząc oferta, miałem na myśli obecne ogłoszenie. Nie wiem, natomiast, czy ja ślepy jestem, ale jak dla mnie to nie jest 16V, tylko 8V na Jetronicu.. :D

Amortyzatory
Powrót