• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Rozmiar opony 225/45R17 w GT

• Autor wątku Autor wątku Slom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ju ar de łan hu du dis

:girl_wacko:

he he

EOT

z tego co pamietam (popraw mnie dzordzu) w GT 1.9 przy 4 osobach w środku 215/45 potrafi przytrzeć czasem tylne nadkola..
więc przy 225 które jest wyższe o ok 9 mm może zdażać się to znacznie częsciej.
Pozdrawiam

Dodam swoje 5 groszy. U mnie 225/45/17 przy 4 osobach i bagażu tarło przy zakrętach... Przy oponach Dunlop Winter Sport 3D
215/45 pompuję 2,6 przód, 2,5 tył. Wcześniej utrzymywałem ciśnienie zgodne z zaleceniami producenta, ale skończyło się to dwukrotnym prostowaniem felg po wcale niedużych dziurach.
Zrezygnowałem więc z wożenia tylu osób;)

Mam zimowe na przodzie 235/40/18 i przy max skrecie obciera. Policz sobie srednice tego kola, odejmij 3 mm dla swietego spokoju i bedziesz wiedzial na jaki profil bedziesz mogl sobie pozwolic przy 17 calach.

Mam zimowe na przodzie 235/40/18 i przy max skrecie obciera. Policz sobie srednice tego kola, odejmij 3 mm dla swietego spokoju i bedziesz wiedzial na jaki profil bedziesz mogl sobie pozwolic przy 17 calach.

225/45/17 to jeśli dobrze liczę 7,25 mm więcej niż Twoje 235/40/18. Nie wiem jak komuś to 225/45 może nie obcierać :D

Cos zle policzyles. 225/45/17 odpowiada 63.43 cm srednicy, a 235/40/18 64.52 cm. Chyba zapomniales o wiekszej calowosci 18 stki w stosunku do 17.

ja mam takie kółka i jestem bardzo zadowolony. Zakrętów się trzyma, aż miło, adekwatny wygląd do bryły coupe. Jak narazie nie mam żadnych problemów z ocieraniem o nadkola. Z tego co widzę, to poprzedni właściciel też nie miał z tym problemów. Wcześniej jeździłem Peugeotem 307 CC na 16" gumach i darły niesamowicie nadkola.
Myślę, że będziesz zadowolony z tych kółek. Ja polecam! ;)

---------- Post added at 09:39 ---------- Previous post was at 09:30 ----------

Przy oponach Dunlop Winter Sport 3D
215/45 pompuję 2,6 przód, 2,5 tył.

A jakie ciśnienie proponujesz do 225/45 R17?

miałem kiedyś na GT letnie Nokian 215/45/17 - byłem zadowolony
teraz mam Pirelli P Zero Rosso 225/40/18 rewelacja

Ostatnia edycja:
A może słyszał ktoś o firmie GOODRIDE ? Znalazłem takie oponki:
http://allegro.pl/4x-nowe-opony-letnie-225-45r17-goodride-rant-2016-i6174995739.html#thumb/1
i zastanawiam się nad nimi. Cena jest bardzo niska a parametry na deszcz plus zużycie paliwa dziwnie dobre.. I tak właśnie myślę czy tanie bo firma nieznana a mogą być dobre, czy po prostu odpuścić ;)
W sumie mówi się, że najgorsza nowa opona może być lepsza od najlepszej używanej ;) Co myślicie?

Mam dunlopy sport maxxy 225/45/17 i guma jest zajebista jak chodzi o głośność, trzymanie w zakrętach i jazdę w deszczu. Ale niestety coś kosztem czegoś... schodzą w oczach

ale za to są bezpieczne w przeciwieństwie do chińskich wynalazków za garść ryżu

No masz rację, to jest coś za coś. Płacisz jeździsz wygodnie i bezpiecznie. Oszczędzasz to jest ryzyko. Tylko dlaczego oszczędzać na własnym bezpieczeństwie?

Miałem założone Pirelli P Zero Nero GT 225/40/18 i P Zero Rosso w tym samym rozmiarze - nie są najtańsze, ale uważam, że warte swojej ceny za bezpieczeństwo i drogę hamowania - powoli się kończą a na alledrogo pojawiły się już w akceptowalnej cenie.

_tapatalk

Po jednym sezonie stwierdzam, że moje PZero Nero GT w rozmiarze 225/45/17 nie ogarniają tematu jeśli chodzi o agresywną jazdę V-ką (czy to po torze czy poza). Przód samochodu jest za ciężki, opony szybko się rozgrzewają, ranty są miękkie i przez to widać na nich mocne zużycie (opony na przedniej osi), mimo tego że to wzmacniana opona. Czuć ze przód samochód pływa/ucieka. Poza torem jest to odczuwalne zwłaszcza jak chcę szybciej objechać rondo. Jeśli chodzi o jazdę poza miastem/w trasie (także w deszczu) to jest OK.
Mój następny typ to będzie "czyste" PZero...

Po jednym sezonie stwierdzam, że moje PZero Nero GT w rozmiarze 225/45/17 nie ogarniają tematu jeśli chodzi o agresywną jazdę V-ką (czy to po torze czy poza). Przód samochodu jest za ciężki, opony szybko się rozgrzewają, ranty są miękkie i przez to widać na nich mocne zużycie (opony na przedniej osi), mimo tego że to wzmacniana opona. Czuć ze przód samochód pływa/ucieka. Poza torem jest to odczuwalne zwłaszcza jak chcę szybciej objechać rondo. Jeśli chodzi o jazdę poza miastem/w trasie (także w deszczu) to jest OK.
Mój następny typ to będzie "czyste" PZero...

Nie miałem styczności z PZero NeroGt ale użytkowałem zarówno Rosso jak i "czyste" PZero. Rosso i NeroGT wg producenta to bardziej cywilnie opony. Po przesiadce z Rosso na "Czyste" Pzero wyraźnie było czuć różnicę. Topowa Pirrelka jest bezkompromisowa, wiele bardziej precyzyjna, ma twardsze barki a hamowanie to klasa sama w sobie. Minusem jest to, że była dość głośna i skończyła się najszybciej ze wszystkich opon jakie miałem. Genialna opona!!! Obecnie mam Michelin Pilot Sport 3 które powoli zaczynają się kończyć i zaczynam się zastanawiać czy wracać do PZero czy zostać przy Michelkach bo nie jestem wskazać która z nich jest lepsza

A co powiecie o Hankook VENTUS S1 EVO2 K117 225/45 R17 ?
http://www.sklepopon.com/opona-letnia/hankook-ventus-s1-evo2-k117-225-45-r17-91-w-84362

Właśnie rozmyślam, żeby zamówić..

Amortyzatory
Powrót