• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Rozmiar koła dojazdowego

• Autor wątku Autor wątku Ziz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Ziz

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 120HP 2011
Witam serdecznie,
koledzy chcę sobie kupić koło dojazdowe do Giulietty. Czy ktoś z Was, najlepiej posiadacz, mógłby mi powiedzieć jaki powinien być rozmiar i kształt felgi tak, żeby w środek mógł wejść wkład z zestawem do zmiany koła. Zestaw już sobie zamówiłem, ale na allegro są dwa, nawet trzy rozmiary kół.

http://allegro.pl/kolo-dojazdowe-16-saab-9-5-93-fiat-croma-giulietta-i6898141894.html
http://allegro.pl/kolo-dojazdowe-16-alfa-romeo-159-giulietta-i6687197076.html

Będę wdzięczny za pomoc.

ja bym kupił oryginalne kółko. Kwestia jeszcze czy planujesz zmianę układu hamulcowego na 330 czy nie bo jak tak to musisz kupić 17 calową - inna nie wejdzie.
Ja mam ori dojazd 16 cali ale muszę poszukać 17 calowego bo w razie W to czeka mnie podwójna przekładka. ET musi być 41

brałbym to drugie

Dzięki za odpowiedź. A Twoja oryginalna dojazdówka jakie ma dokładnie parametry? Ja nie planuje żadnych przeróbek, dlatego info o Twoich wymiarach rozwiązałoby mi problem:-)

EDIT: Pytanie mi się urodziło jeszcze jedno. Czy jeżeli mam pakiet sport związany ze zmianą wystroju (czarna podsufitka, półskóra itd.) to czy zaciski w tej wersji też sa powiększone, czy dotyczyło to tylko drugiego pakietu sport.

EDIT2: Jesteś pewny tego ET? Pod tym linkiem http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=30854&sid=e888da3a8be879722db2875d19152f7b
podają inne. Czy do Giulietty pasuje koło dojazdowe i zestaw od Alfy159, bo na allegro niektórzy tak podają?

Ostatnia edycja:
Powiększone zaciski - Opona T125/80 R17 99M i obręcz 4B x 17 ET 25 5x110
Standardowe zaciski - Opona T135/70 R16 100M i obręcz 4B x 16 ET 22

dobrze West piszesz - z tym ET pomerdało się ze standardową felgą

Witam,
Panowie czyli podsumowując :D ( bo szukam dla siebie czegoś i nie wiem w którym kierunku iść :P )
-pod powiększone hamulce ( zaciski brembo ) podejdzie felga 18'' i 17'' ?? czy zmieści się i jedna i druga do wnęki w bagażniku ??
- dojazdówka 17'' o wymiarach jak wyżej ( ciężko coś takiego znaleźć :mad: )
- czy do felgi alu lub do dojazdówki wejdzie jeszcze ten cały styropian z narzędziami ?? czy jakiś kolega ma taki zestaw i pod jaką felgę ??

1. pod zaciski brembo idzie dojazdówka 17 cali - nie było nigdy 18 cali
2. Jak nie masz suba bose to w środku dojazdówki jest taki okrągły plastik z narzędziami - tam jest podnośnik klucz do kół, śrubokręt

hej, dzięki za info
chodziło mi o to czy zamiast dojazdówki mogę włożyć całe ''zwykłe'' koło 17'' lub 18'' i czy zmieści się ono do wnęki :)

zmieści się bez problemu ale podłoga będzie ciut wyżej z racji szerokości opony

czy dobrze rozumiem, że mając powiększone hamulce 330mm one są powiększone tylko z przodu, czyli jeśli będzie flak z przodu to wciąż można załatwić temat mniejszą dojazdówką 16" - zdjąć koło tylne, założyć dojazdówkę 16" na tył a tylne koło przełożyć na przód?

z czego dokładnie składa się wymiana na hamulce 330mm, widzę na allegro zestawy tarcze + klocki, czy wymienia się tylko na przedniej osi? czy poza tarczami i klockami trzeba jeszcze coś wymienić (zaciski?)

poczytaj jest masę tego- jak sobie wyobrażasz że np tarcze 284 mm zastąpisz tarczą 330 mm bez wymiany zacisku i jego mocowania? To jakbyć próbował założyć koło od Tira di Giulietty .wyobraźni trochę.
co do dojazdówki- możesz tak zrobić tylko więcej pracy- ja tak mam.

Hej,

Czy ktoś jest w stanie podrzucić fotkę jak u Was schowane jest koło dojazdowe w bagażniku w Giuliettce?
Czy coś takiego wystarczy:
dojazdowka.jpg

żeby ładnie koło z wkładem leżało w miejscu na to przeznaczonym? Może potrzebne są dodatkowe wypełnienia styropianowe?
Aktualnie mam niekompletny zestaw naprawczy i chciałbym go wymienić na koło dojazdowe, bo jakoś nie do końca ufam tym zestawom... A dojazdówka zawsze robi robotę jak trzeba. :)

Pozdrawiam,
Adam.

W oryginale jest tylko to co na zdjęciu. Brakuje tylko rączki do obracania podnośnika, śrubokręta i oczka do holowania w tej plastikowej wytłoczce. Mi się wokół koła udało jeszcze upchnąć trójkąt zawinięty w szmaty, żeby nie hałasował.

Dzięki! W takim razie będę pewnie zamawiał ten zestaw, albo podobny (może uda mi się znaleźć jakiś kompletny).

Dojazdówka wchodzi Plug&Play ja kupowałem w zeszłym roku na aukcjach za 170zl 17 calową przeważnie w zestawie brakuje klucza do kół ponoć są słabej jakości i pękają u mnie też go nie było.

[MENTION=34131]Dareek[/MENTION]
Wow, dzięki! Nie spodziewałem się aż takiego odzewu :)
Zestaw już kupiłem. Z kołem muszę się upewnić odnośnie rozstawu śrub. Bo większość kół do Giulietty na allegro ma 5x110 dla 17'', a tutaj w ogłoszeniu 5x100. I już sam nie jestem pewien jaki jest u mnie rozstaw... Jutro sprawdzę.
[MENTION=78901]Wacenty[/MENTION]
Dzięki również za info.

Edit:
Sprawdzone, aktualne koło z rozstawem 5x110. Wystawione na allegro koło również jak się okazało po konsultacji ze sprzedającym ma śruby osadzone w konfiguracji 5x110.

Ostatnia edycja:
Best11 ja mam właśnie 5x110 i 17 cali nie miałem innego wyjścia bo jest brembo 330mm jak masz jakiś problem pytania wal śmialo jak coś potrzebujesz do cynkowania służe pomocą pozdrawiam:)

Czy w Waszych alfach macie naklejki z rozmiarem opon na drzwiach bądź wlewie paliwa? Bo nie mogę jej znaleźć. Oczywiście pytanie dotyczy Giulietty.

Sorry,pomylilo mi sie z innym moim autem.U mnie nie ma ani na drzwiach ani przy wlewie paliwa.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót