• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Giulietta] Rozmiar felg stalowych

Artur9

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB 170 KM
Cześć,

Orientuje się ktoś może czy pasują felgi 6,5J ET 41 w 1.4 Multiair?
W książce dedykowany rozmiar to 7,0J ET 41
Ponoć 6,5J pasują ale moje wątpliwości biorą się z powodu takiego, że zakładałem 6.5J ET 37 i miałem minimalna odległość od zacisków, a biorąc pod uwagę, że muszę wymienić klocki to nie ma opcji żeby mi się później to pomieściło ;/ ...

To nie kwestia multiair tylko klocków Brembo. Piszemy o oryginalnych felgach czy o jakiś z podobnymi parametrami?

W silnikach 1.4 170 koni seryjnie były montowane zaciski Brembo? Chce kupić felgi z innego samochodu 5x110 6.5J ET41 i mam wątpliwości czy sama różnica ET jest decydująca czy 0.5J szerokości ma wpływ?

stalowe felgi do Alfy pasują słabo, weź kup sobie ładne alusy i w jakimś sensorwniejszym rozmiarze - na zimę np 17

Też o tym myślałem ale odpuściłem. Nie były seryjnie ale weź pod uwagę czy masz brembo czy nie przy zakupie felg

nie wiem jak w Giulietcie, ale w 159 nawet na zaciskach jednotłoczkowych, był problem z innymi stalowymi felgami niż or 16" - ludzi kusiło że felgi do opla o 0.5" węższe są za połowę ceny i kupowali a potem okazywało się że nie pasują. z alu tez może być problem z dopasowaniem, a szczególnie jak zaciski są brembo (bo wtedy chyba od 17" w góre i tylko ori bez ryzyka, albo dystans).

Ja znalazłem stalowe 17 od jeppa renegate ale nie mierzyłem ich ostatecznie

Kup sobie alu maki 16-ki. Bardzo ładnie pasują.

Ja mam letnie 18- tki a zimowe 16-tki, chyba jakieś zamienniki i powiem że nawet przy klasycznych zaciskach z przodu między felgą a zaciskiem jest na tyle ciasno że złe naklejenie ciężarka może powodować obcieranie.

Niby dlaczego ma być ciasno przy tym samym ET co oryginał?

Zdecydowałem się na te 6.5J ET 41. Aktualnie wszystko pięknie. Tylko, że mam na wykończeniu tarcze i klocki i podejrzewam, że jak wymienie to może być problem z felgami. :/ Widocznie ma znaczenie ta mała różnica w szerokości felgi

A jaki wpływ mają klocki? Przecież zacisk się nie powiększa?

Jeśli dojdzie mi ok. 1.5cm klocka to wg. mojej logiki ruchoma część zacisku przesunie się bliżej felgi, a nie mam tam tyle miejsca

A która część zacisku jest ruchoma oprócz tłoczka który jest wewnątrz? Dasz radę zaznaczyć na jakiejś fotce?

a.jpg

jeśli klocek będzie grubszy to się odsunie prawda? i jeśli tarcza będzie grubsza to tak samo

Amortyzatory
Powrót