• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] rozladowuje akumulator

Godi

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Pada akumulator

Kupilem nowy akumulator i podlaczylem go tylko na 1 dzien w samochodzie i mi sie rozladowla a nie bylo jezdzone. Zauwazylem ze przy wlaczonym kluczyku swieci mi sie kontrolka ze tylna klapa nie jest zamknieta (a jest)czy to moze az tak rozladowac akumulator i co moze byc przyczyna swiecenia tej kontrolki- jest gdzies jakis czujnik zamkniecia??

Ostatnia edycja:
Nie jestem pewien ale czujnik jest chyba w zamku w klapie.

Jeśli choszi o tylną klapę, to spryskaj zamek WD-40 - powinno zadziałać.
Czy wcześniej miałeś problemy z akumulatorem?
Czy wymieniałeś lub wstawiałeś nowe radio?

Nie mialem problemow z aku wczesnie i radia tez nie podlaczalem. Stary akumulator mi padl bo stal troszke na zimnie i jak zaczela sie swiecic caly czas ta kontrolka od bagaznika to wtedy mi padl calkiem. Kiedys tez tak mialem jak zaczela sie swiecic to mi akumulator padal ale go podladowalem. Sprobuje z tym WD 40

czy to moze az tak rozladowac akumulator i co moze byc przyczyna swiecenia tej kontrolki- jest gdzies jakis czujnik zamkniecia??
Kiedy tylna klapa jest niezamknięta, świeci się lampka w bagażniku - kiedyś tak przypadkiem rozładowałem aku w Xedzie ojca(20h świecenia małej lampeczki jednak robi swoje). Czujnik jest w zamku, może styki zaśniedziały, zdarza się.

Tak jak pisza koledzy. Dioda to nie problem. Niestety w takiej sytuacji swieci sie rowniez swiatlo w bagazniku i akumulator nie ma szans sie nierozladowac.

W moim aucie ta lampa w bagażniku gaśnie sama po jakimś czasie przy otwartej klapie, a z wd40 to radzę uważac. To nie jest środek do konserwacji styków. Zaśniedziałe styki najlepiej poprostu wyczyścic drobnym papierkiem.

---------- Post dodany o godzinie 14:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:20 ----------

Nie mialem problemow z aku wczesnie i radia tez nie podlaczalem. Stary akumulator mi padl bo stal troszke na zimnie i jak zaczela sie swiecic caly czas ta kontrolka od bagaznika to wtedy mi padl calkiem. Kiedys tez tak mialem jak zaczela sie swiecic to mi akumulator padal ale go podladowalem. Sprobuje z tym WD 40

Sprawdź ładowanie akumulatora woltomierzem, powinno byc ok. 14V.

Jak jak miałem problem z akumulatorem to padły mi diody prostownicze i robiły zwarcie w alternatorze. Ale tak jak koledzy piszą to chyba ta nieszczęsna lampka.

patrzałeś co z tą lampką??
Piter lampka mu właśnie nie gaśnie, ja sądzę że to właśnie jakieś spięcie się robi, zobacz tą kostkę z tyłu.

pozdrawiam :)

Bylem wczoraj w samochodzie i wlozylem akumulator i podlaczylem go oczywiscie kontrolka dalej sie swiecila na panelu ze bagaznik jest otwarty a tak naprawde byl zamkniety bo sprawdzalem. Ale zlozylem siedzenia tylne i lampka w bagazniku dalej sie swieci i juz jest powod:) Narazie musze zaciagnac auto do mechanika bo immo mi padl i chyba go odlacze calkiem. Oczywiscie pozniej rozkrece zamek i przeczyszcze styki ale narazie nie mam warunkow do tego(temperatura)

Z dioda poradzilem sobie kiedys bez rozbierania zamka.
Popsikalem (nie wiem czym) w zamek, pobawilem sie wielokrotnie na sucho zatrzaskujac zamek srubokretem (wystarczy nacisnac na ten element w klapie) i nastepnie otwierajac dzwignia przy siedzeniu. Nastepnie kilka razy pod rzad zamknalem klape mocniejszym uderzeniem i problem ze swieceniem diody przy zamknietym bagazniku zniknal (od roku sie nie pojawia). Nie wiem czy takie rozwiazanie wystarczy rowniez na zarowke (aby nie swiecila przy zamknietej klapie), poniewaz prewencyjnie wymontowalem zarowke na stale :) .

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót