• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] Rosso Proteo 166 2.5 V6 Busso '98

Rafal_TBI

Nowy
Auto
Była: 159 1750 TBI Rosso Alfa '10, Jest: 166 2.5 V6 Rosso Proteo '98
Po 2 latach ze 159 TBI i pokonanych 55 tys. km
FB.jpglt2.jpg

czas na coś trochę innego, coś bardziej weekendowego i klasycznego:
20180414_173932.jpg20180414_173959_HDR.jpg20180417_181036_HDR.jpg20180414_171903_HDR.jpg

Po sprzedaży 159 długo zastanawiałem się czy jest sens w ogóle coś kupować (po mojej zmianie pracy 159 więcej by stała niż jeździła więc wystawiłem z ciekawości za zadowalającą mnie cenę, telefon był gorący już w pierwszy dzień...), po pewnym czasie obejrzałem GTV'ke - nie zbyt przypadła mi do gustu, obejrzałem też Brere TBI - niespełnione marzenie z przed 2 lat, lecz stwierdziłem że wydatek rzędu 45 tys. zł na w zasadzie niepotrzebny mi samochód jest trochę bez sensu, bo nie po to sprzedałem 159.
Obejrzałem 166 2.0 TS (doinwestowana i godna polecenia - Azzurro Nuvola z Gliwic), ale TS mimo super stanu finalnie nie przekonał mnie do charakteru samochodu, a po za tym miała manualną regulacje foteli - przy moim wzroście bardzo ograniczoną, elektryczne jestem w stanie ustawić w zadowalającej pozycji. Przeglądałem ogłoszenia, zależało mi na pewnym egzemplarzu w super stanie, a 90% wystawianych to gruzy, pojawiła się we Wrocławiu sprowadzona ze Szwajcarii 2.5 V6, najpierw urzekł mnie kolor Rosso Proteo, później udokumentowany przebieg 137 tys. km (ostatni wpis przy 120 tys. w 2015 roku), długo się zbierałem żeby jechać ją obejrzeć - bo po 1. po co mi to, po 2. daleko, po 3. pewnie wtopa, aż w końcu udało się i... jest.

Zamierzam doprowadzić ją do stanu "jak nowego", wielu prac nie trzeba, tylko przywrócenie tego co nadgryzł ząb czasu - jakieś wgniotki, zarysowania zarówno karoserii jak i wnętrza.
Mechanicznie jest bez zarzutu, praca V6'stki i komfort zawieszenia cieszy niesamowicie z każdą przejażdżką.

Obecnie wpadły letnie 17" z oponami 225/45 Vredestein Ultrac Satin Design Giugiaro
20180424_201829.jpg20180424_201735.jpg

Do zrobienia zaraz przed i po majówce:
- standardowy serwis eksploatacyjny
- standardowo wariujący w 166 centralny zamek

Do zrobienia w następnej kolejności:
- zderzaki i lewy próg do lakiernika
- demontaż plastików wnętrza + malowanie
- czekają już szare skóry MOMO, przed założeniem trafią do regeneracji
- detailing wnętrza i karoserii + ceramika
aaa no i kiedyś trzeba ją też przerejestrować, ale czekam na tablice z 166 :)

Z czasem będzie więcej zdjęć i relacji z prac.

czyli znalazl sie amator na ta sztuke ze szwajcarji, szara skora podpasuje w pelni, plastiki wewnetrzne jakie planujesz? jesli taki przebieg to ja bym zostawił jak najbardziej zblizona to ori ewentualnie wlasnie w skory bym poszedl ale koniecznie w stanie bdb+

Witamy w gronei posiadaczy 166. Kolorek jak na 166 dość niespotykany. V6 pod maską napewno sprawi wiele frajdy z jazdy. Myślę, że na weekendowe autko to świetny wybór! Radochy życze!

Gratuluje zakupu :) pierwsze "nowa" 166 w tym dziale od zeszłego lata :) piękny kolor

czyli znalazl sie amator na ta sztuke ze szwajcarji, szara skora podpasuje w pelni, plastiki wewnetrzne jakie planujesz? jesli taki przebieg to ja bym zostawił jak najbardziej zblizona to ori ewentualnie wlasnie w skory bym poszedl ale koniecznie w stanie bdb+

plastiki będą doczyszczone z warstwy tego kleistego g... i pomalowane strukturą w jasnoszary kolor - nic innego z nimi nie można zrobić, w każdym razie w pełni oryginał, nie zamierzam nic modzić, nic dokładać :) Ogólnie wnętrze musze mieć jak w nowym samochodzie, bo mam wstręt do brudnych czy zużytych elementów, takie zboczenie :p

Dzięki ;)

Dziś rozstaliśmy się do piątku, poszła na serwis, mam nadzieję że cały przegląd i wszystkie wymiany przejdzie bez komplikacji :)

Wczoraj odebrana z serwisu :)
- nowy olej
- filtry
- kpl rozrząd
- pasek klinowy
- pompa wody
- termostat
- poduszka pod silnikiem
oraz
- pierwszy konkretny od zakupu przeciąg w portfelu :D

Po powrocie szybkie mycie, wymiana żarówki w liczniku i mała sesja zdjęciowa
3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg

Pozostała tylko zabawa z centralnym zamkiem po majówce i odstawiamy ją od wyciągania wgniotek, przez lakiernika po pełny detailing zewn/wewn do zaprzyjaźnionego Studia Salonowy Blask :) a w wydziale czekam na nr 91669

Rozrząd w V6 jednak swoje wyciągnąć musi :D

Śliczna i pięknie utrzymana 166 :)
Cieszy oko!
Fajne masz podejście, oby Alfa odwdzieczyla się bezawaryjnoscia! Gratuluję zakupu :)

Dzięki ;)

Dziś został zregenerowany włącznik świateł :)
najpierw potraktowany płynem hamulcowym - efekt gołego plastiku po odtłuszczeniu już był zadowalający, ale niestety po pomalowaniu strukturą już zadowolony nie byłem, poprawka, czyszczenie i malowanie czarnym matem.
przed/po
2.jpg 1.jpg

To jeden z niewielu elementów które mi zostały do odnowienia we wnętrzu ;)
Muszę się też za to zabrać. Świetna robota!

W 166 to jest włącznik świateł? Nie mogli zrobić takiego jak w 155 czy 156? Ten jednoznacznie kojarzy mi się z włącznikiem pralki z lat 70tych.

Trochę przerwy, ale zgranie ze sobą czasowo swoich obowiązków zawodowo-osobistych i wszystkich mechaników, lakierników, wgniotkarzy i innych "speców" to jest jakiś dramat... chciałbym już ją mieć idealną, a wiem że jeszcze z miesiąc mi zejdzie jak nic.

Obecnie Alfa ma wybebeszone wnętrze, plastiki się regenerują, a ona sama pozbywa się wgnieceń, naliczyliśmy 13 szt., po południu do odbioru, podzielę się efektem przed/po :)

W międzyczasie naprawiony centralny zamek (w 90%) - znalezienie sprawnych używanych siłowników to tragedia, ale instalacja, centralka i przekaźnik były sprawne, po poskładaniu wszystkiego i kilku dniach efekt jest taki, że obecnie nic nie wariuje, centralny działa, ale tylne prawe drzwi nie zawsze się otwierają (zawsze natomiast się zamkną więc są korzyści - pocieszam się) - nie mam siły obecnie znów tego rozbierać i znów szukać części, póki co mi to nie przeszkadza.

Wreszcie mamy też zamówione blachy podkreślone ramkami klubowymi (na przód docelowo będzie mała w stylu włoskim lub szwajcarskim, wiem że to nielegalne, zabiero mi dowód, będę stwarzał zagrożenie na drodze etc., ale przyzwyczaiłem się do takiego rozmiaru i te polskie duże mi na tym subtelnym przodzie okrutnie nie leżą):
20180518_191811_HDR.jpg20180518_195544.jpg
i niepopękaną prawą lampę:
20180518_195205.jpg20180501_133935.jpg

Trochę przerwy, walczymy dalej z Alfą, ale wszystko się niestety bardzo przeciąga...

Dziś składałem wnętrze (wreszcie odebrane plastikif) i mam 3 pytania, mógłby ktoś pomóc?:
1. Co jest przyczyną niedomykającej się popielniczki - wcześniej działała prawidłowo?
20180619_211836_Burst01.jpg
2. Czy to jakiś element kokpitu/tunelu czy znalazłem go przypadkiem?
IMG_20180619_212531.jpgIMG_20180619_212538.jpg
3. W które miejsca wchodzą 3 takie śrubki jak na pierwszym zdjęciu i 5 takich jak na drugim?
received_2497334870292158.jpgreceived_2497335516958760.jpg
Nie pamiętam już rozbierania tego z przed miesiąca, a dziś poskładałem wszystko i zostało mi po jednej... 4 złote idą na czarną ramkę ICS'a, a 2 czarne na łączenie tunelu z szarą ramką ICS'a... pewnie to są zapasowe jak z IKEI :D

Przez ostatni miesiąc Alfy więcej nie miałem niż miałem, jeździła z punktu w punkt, ale już jest bliżej niż dalej finału (została regeneracja skór i detailing).

Pozdr.

O ile dobrze pamiętam, to popielniczka powinna być złożona odwrotnie? Napis przy tym załamaniu od strony fotela :)
Reszty nie kojarze...

rafał te śruby na imbus sa zdaje sie m.in w tunelu. W sensie ze tynel srodkowy jest takimi przykrecony do podłogi. Taka sruba jest tez chyba w schowku na tylnej półce. PEwnie w innych miejscach tez

O ile dobrze pamiętam, to popielniczka powinna być złożona odwrotnie? Napis przy tym załamaniu od strony fotela :)
Reszty nie kojarze...

jest złożona ok bo i nie była rozbierana, napis powinien być od strony pasażera, nie wiem co jej się stało, wyjąłem ją z tunelu, leżała miesiąc otwarta i obecnie się nie domyka na równo... będę musiał zdobyć nową bo niby detal ale mnie wk...ia.

rafał te śruby na imbus sa zdaje sie m.in w tunelu. W sensie ze tynel srodkowy jest takimi przykrecony do podłogi. Taka sruba jest tez chyba w schowku na tylnej półce. PEwnie w innych miejscach tez

czyli jedna gdzieś musiała iść w podłogę... po bokach są już 4 inne trzymające do podłogi, większe, muszę jeszcze za dnia na spokojnie się porozglądać czy gdzieś jest na nią miejsce, ale tunel się trzyma jak skała więc zbyt istotna chyba ta śrubka nie jest :p

Mega ją dopieściłeś, w każdym calu wygląda w tej chwili jak powinna, człowiek się cieszy jak widzi tak dużo dobrej roboty włożonej w samochód.
Pozdro z Wrocka!

IMG_4418.jpg

Amortyzatory
Powrót