• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Rosso GTV by Patryczos

Marek może teraz będzie lepiej :D Fotki z wieczornego chilloutu w towarzystwie m.in. Alfy Romeo 155:

Alfa przebudzona z zimowego snu, pierwsze 300km za nami, przegląd zrobiony, serwis oleju i filtrów również :)

Ale sezon zimowy był całkiem owocny, a nawet bardzo. Także sezon 2024, a głównie jego końcówka zapowiada się zacnie.

Wszystko za sprawą pewnych elementów, które udało mi się wyhaczyć, a które razem do kupy powoli zakreślają pakiet... CUP :D :D :D :

- na początek kupiłem od znajomego ori błotniki CUP Zender,
- następnie pożyczyłem od innego znajomego ori dokładki progów i na ich wzór wykonywane są zamienniki; pierwsze przymiarki za nami,
- potem po prawie pół roku ugadywania się z forumowiczem w końcu udało nam się spotkać i kupiłem ori lotkę z pakietu CUP,
- tym samym zostało mi poszukać przedniej dokładki - może ktoś coś wie o jakiejś na sprzedaż?

Czas operacyjny jaki na to przyjąłem to cały 2024 rok, ale na początku kwietnia mam już ogarnięte prawie 3 z 4 elementów <wow>

A podpowiem, że wisieńka na torcie też czeka...

baf848005ea0d85dgen.jpg

a0ddd6bcb37a48b1gen.jpg

fa29d589800ac8dagen.jpg

207e995b53f3ac5dgen.jpg

Pięknie teraz będzie :D

GTV ma się dobrze, trochę fajnych części czeka na montaż, ale organizacyjnie brakło czasu. Może chociaż koła uda się zmienić w tym sezonie :)

Natomiast w GT nazbierało się trochę spraw i tak w dniu 05.09.2024r. zaczęliśmy od wymiany:
- linek hamulca ręcznego,
- kompletnego zacisku hamulca tylnego prawego,
- regeneracji zacisku hamulca tylnego lewego,
- przegubu zewnętrznego w przednim prawym kole.

afd8e969-42e4-482c-8a8b-01621d96f382.jpg

- - - Updated - - -

GTV ma się dobrze, trochę fajnych części czeka na montaż, ale organizacyjnie brakło czasu. Może chociaż koła uda się zmienić w tym sezonie :)

Natomiast w GT nazbierało się trochę spraw i tak w dniu 05.09.2024r. zaczęliśmy od wymiany:
- linek hamulca ręcznego,
- kompletnego zacisku hamulca tylnego prawego,
- regeneracji zacisku hamulca tylnego lewego,
- przegubu zewnętrznego w przednim prawym kole.

afd8e969-42e4-482c-8a8b-01621d96f382.jpg

Widziałem Twoją gtv w Toszku :D

Przy GTV póki co przestój i zimuje, natomiast przy GT cały czas coś do roboty...:
- we wrześniu 2024r. wpadły nowe tarcze i klocki hamulcowe na przód TRW, górny przedni prawy wahacz TRW, gumy stabilizatora tylne, jeden wtryskiwacz, wymiana plecionki wydechu,
- a w styczniu 2025r. został rozebrany prawie cały silnik, żeby usunąć jedną małą nieszczelność zaślepki kanału wodnego bloku silnika... Ale w końcu płyn przestał ubywać :D

GT właśnie odebrana od lakiernika. Tym razem zostały ogarnięte przednie i tylne błotniki oraz miejscowo progi :) W końcu może się godnie prezentować ;)

Z dziennika pokładowego. W GTV nadal wszystko działa i ma się dobrze :D Za to w GT serwisów ciąg dalszy...
- wymiana oleju silnikowego + filtry x4 + korek spustowy,
- wymiana podkładek pod wtryskami + czyszczenie wtrysków + frezowanie gniazd wtrysków,
- usuniecie EGR (mechaniczne i programowe) + chłodniczki EGR,
- naprawa zerwanych gwintów od EGR w kolektorze (wkładki gwintowane)

Nie wiem czy to u mnie tylko, ale fotki widzę tylko jako miniaturki.

A faktycznie widziałem Twoje auto - ale dopiero teraz się połapałem że to Twoje :)

Amortyzatory
Powrót