• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Rolka paska olej wymiana

• Autor wątku Autor wątku adamu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

adamu

Użytkownik
Auto
Stelvio Veloce Ti
Cześć , odebrałem samochód od mechanika po wymianie oleju i zauważyłem zapocenie brudne na rolce od paska osprzętu . Pierwszy raz widzę coś takiego w samochodzie, zmywacz i to zostawić czy wymiana .
Przy okazji pasek , rolkę i napinacz co jaki przebieg wymieniacie ?
Pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_4640.jpg
    IMG_4640.jpg
    134.8 KB · Wyświetleń: 152
Dla potomnych , rolka popiskiwała , ktoś ją czym spryskał i wyłapała brudu .
Rolka obecnie do zmiany , pytanie czy napinacz też wymieniać od razu czy zostawić .
Przebieg 20k km.

Dla potomnych , rolka popiskiwała , ktoś ją czym spryskał i wyłapała brudu .
Rolka obecnie do zmiany , pytanie czy napinacz też wymieniać od razu czy zostawić .
Przebieg 20k km.

Bardzo szybko jak na rolke, może jakaś wadliwa się trafiła. Ja bym wymienił sama rolkę, bez napinacza. W obu autach zmieniałem pasek w okolicach 65tkm i rolki i napinacze były ok. Od mechaników siedzących w tych samochodach słyszałem że rolki bez problemu do 100tkm chyba że zaczyna hałasować.

Rolkę mamy dostępna pod numerem oem ? Bo widzę tylko zestawy pasek + napinacz .
Przy okazji kolego jak tam wymiana rolki , napinacz się w jakiś sposób luzuje . Momenty dokręcenia jak mogę poznać , z góry dzięki za pomoc .

ALFA ROMEO 50045669 - rolka OEM

Ostatnia edycja:
Tam są 2 rolki na napinaczu i druga nie wiem dokładnie jak się nazywa chyba prowadząca, obie są takie same?

Pytanie do osób, które wymieniały - są zamienniki napinacza godne polecenia?

Amortyzatory
Powrót