• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Reset parametrów adaptacyjnych .

Grzegorz79

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 156 16V 2.0 TWIN SPARK 1998r
Czy byłby ktoś łaskawy opisać mi szczegółowo proces resetu parametrów adaptacyjnych programem FES tak krok po kroku?Chodzi mi o to czy silnik ma być uruchomiony ?czy na zgaszonym silniku?Z tego co wyczytałem to FES podaje inne czasy oczekiwania miedzy operacjami.

Hej wiesz już coś na ten temat. ? mam silnik po remoncie jest kilka nowych czujników i się zastanawiałem czy zrobić ten reset adaptacji ale nie wiem czy czegoś nie popsuję.

Czy byłby ktoś łaskawy opisać mi szczegółowo proces resetu parametrów adaptacyjnych programem FES tak krok po kroku?Chodzi mi o to czy silnik ma być uruchomiony ?czy na zgaszonym silniku?Z tego co wyczytałem to FES podaje inne czasy oczekiwania miedzy operacjami.

Odłączenie akumulatora na parę minut resetuje ECU we wszystkich TS i V6 CF2.

Z tego co czytałem, to tak jak kolega wyżej napisał, tylko chyba nieco dłużej i po ponownym podłączeniu aku zostawić silnik odpalony na jałowych aż do uruchomienia się wentylatora.

Odłączenie aku w TS nic nie daje - dla resetu całego ECU lub silnika krokowego tylko komputer.
Ci, którzy piszą takie rzeczy, nie mają pojęcia o TS.

Fes/Mes - zależy od wersji, reset parametrów adaptacyjnych + nastawnika wolnych obrotów, u mnie w ostatniej zakładce "Regulacje"

jj.jpg

Ostatnia edycja:
Dokładnie jak SG0240 pisze, żdne zdejmowanie klem itd.
Tam u Ciebie siedzi bosch motronic 1.5.5. ten sam co w 1.8 przed fl czyli do chyba 10.2000r
Najlepszy jest do tego AlfaObd i kolega Bubu321 bardzo dobrze taką procedurę opisywał (swoją drogą to Bubu321 jest dla mnie skarbnica wiedzy w tym temacie)
w AlfaObd tzreba było na zimnym silniku, tylko na załączonym samym zapłonie zrobić reset parametrów. Następnie wyłączyć zapłon, odczekać 90sec i załączyć zapłon, odczekać 30sec i uruchomić silnik na samej benzynie, nie dotykając pedału gazu, przy wyłączonych wszystkich odbiornikach, pozostawić go na wolnych obrotach do załączenia się drugiego biegu wentylatora chłodnicy (tak ok 10min)
Grzegorz79 masz u siebie LPG??

Amortyzatory
Powrót