• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] reset koputera

• Autor wątku Autor wątku alfa145kubarado
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    reset
A

alfa145kubarado

Guest
czy mozliwy jest reset parametrów komputera w mojej alfie 145 1.4 ts 1998. tym oto sposobem. ostatnio tylko odpiołem accu na 1 h i troche pomogło. a ten sposób wydaje sie byc lepszy i moze (mam nadzieje) skuteczniejszy

1. Disconnect battery for 45 mins
2. Reconnect battery, and turn ignition to MAR for 90 secs
3. Turn off and leave 90 secs
4. Start engine WITHOUT pressing throttle and let the car idle for 15 mins
(I repeat, do not touch the throttle whilst the car is idling)
5. Turn engine off and leave for 10 minutes
6. Start the car and go for a drive, using a number of styles (eg town, motorway, thrash etc)
chyba nie ma tu słownictwa niezrozumiałego.
a co do czasu czy musi byc co do 1 sekundy to wykonane

a nie lepiej sie podpiac kablem i go zresetowac?

Moze i lepiej tylko nie mam kabla a na servis kasy tez nie ma, wiec jak mozna samemu sspróbowac to czemu nie

To co da rade czy nie za bardzo?? bno inni chwalą ten sposób. jakby alfka na nowo sie narodziła

zrob i zobacz jaki bedzie efekt :) albo poszukaj kogos z forum kto ma kabel :)

Niestety nie kazdy sterownik zrobisz nawet najlepszym kablem. Np. 2.10.04 tylko i wylacznie sposobem co opisla kolega, nie ma mozliwosci w Alfadiagu zrobic reset co do innych steorwnikow nie wiem jak to wyglada.

- w 145 TS był stosowany ECu M2.10.3, M2.10.4 , M1.5.5. oraz ME7.1.1
- reset poprzez odpięcie klemy akumulatora skutkuje tylko w tych dwóch pierwszych modelach.
- ECu z eeprom na pokłądzie czyli M1.5.5 , ME7.1.1 reset tylko za pomoca programu diagnostycznego, np. Alfadiag
- FES nie ma takiej opcji przynajmniej obecna wersja.

A co do czasów tych operacji to musi być co do jednej sekundy, czy jak przegapie moment to klapa i od nowa wszystko czy to chodzi o orientacyjny czas??

Moim zdaniem to są czasy minimalne, ja czasami tak resetuje komputer np. po czyszczeniu przepustnicy w moim odczuciu jest poprawa. Ale czy da się tym zresetować błąd poduszki to nie wiem.

Ale nikt tu nie mówi o błedach poduszki. chodzi mi o prace samego silnika, rozruch itp.czy poprawa bedzie i czy da rade...

Witam ostatnio znalazłem w internecie taki dziwny sposób na reset kompa, ma to wyglądać w taki o to sposób, że odłączamy klemy z akumulatora i na pare sekund łączymy je ze sobą. W taki sposób można "podobno"(nie sprawdzałem) usunąć błędy i poduszki. Może ktoś próbował taki sposób i się wypowie.

że odłączasz klemę na 10min to sprawdzone bo komp wraca do fabrycznych ustawień, wystarczy wtedy pozostawić pojazd do włączenia wiatraka by się dane utrwaliły ale, żeby klemy zwierać?

Amortyzatory
Powrót