Reperaturka tylnego zacisku

puotek

Nowy
Auto
156FL Q2
Witam,
Podczas rozbierania tylnego zacisku, celem przeczyszczenia i pomalowania zauważyłem, że jedna z gumek na tłoczku jest porozrywana.
Postanowiłem ją wymienić. Zakupiłem odpowiednią.
Obecnie moja sytuacja wygląda następująco:
-Tłoczek mam w ręce
-Zacisk w samochodzie
-Stara gumka ciągle w zacisku

I moje pytania:
Jak wyjąc starą gumkę, bo widzę, że mocno siedzi. Siła razy gwałt?
Jak założyć nową gumkę, żeby siedziała tak jak stara?
Jak najlepiej wkręcać tłoczek? Bo spotkałem się z różnymi opiniami. Jedni mówią, że ręcznie nie dam rady. Inni zaś, że nie będzie problemu

Czekam na szybkie odpowiedzi, bo jutro wracam do tematu ;)

Witam,
Podczas rozbierania tylnego zacisku, celem przeczyszczenia i pomalowania zauważyłem, że jedna z gumek na tłoczku jest porozrywana.
Postanowiłem ją wymienić. Zakupiłem odpowiednią.
Obecnie moja sytuacja wygląda następująco:
-Tłoczek mam w ręce
-Zacisk w samochodzie
-Stara gumka ciągle w zacisku

I moje pytania:
Jak wyjąc starą gumkę, bo widzę, że mocno siedzi. Siła razy gwałt?
Jak założyć nową gumkę, żeby siedziała tak jak stara?
Jak najlepiej wkręcać tłoczek? Bo spotkałem się z różnymi opiniami. Jedni mówią, że ręcznie nie dam rady. Inni zaś, że nie będzie problemu

Czekam na szybkie odpowiedzi, bo jutro wracam do tematu ;)
Ja próbowałem kiedyś wkręcać ręcznie w Alfie 146 i nie dało rady...
Pozdrawiam.
- Rafał

Witka u mnie sprawa wyglada nastepujaco : wyminialem klocki z tyłu, przy wkrecaniu tłoczka używałem sciagacza ktory wkercalem i jednoczenie obracalem tloczkiem za pomocą klucza to datrcz szlifierskich(dzieki koledzy za pomysl) oraz klucza francuskiego gdy nie moglem ruszyc inaczej.
Wszystko da sie zrobic niestety przez nieuwage rozerwałem gumke na tłoczku, zakupiłem reperaturke i podpytuje o opisik jak bezpiecznie ją założyć(jak bezpiecznie założyć gumke :D) ? trzeba wyciagac tłoczka całego ?? czy da rade jakos mniej inwazyjnie ?

Przydał by się jakiś manual jak zrobić to także na przedniej osi:-)

przód nie problem bo tam na wcisk chodzi tłoczek, jedynie co trzeba to imbus w rozmiarze 7. Wymienialem 2 tyg temu, szkoda ze fotek nie zrobilem. Może tym razem jak bede walczył z tyłem to zrobie manualka bo widzę, że nigdzie nie ma.

Amortyzatory
Powrót