• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Renowacja skórzanej tapicerki

Yacek

Nowy
Auto
BMW E38
Ufff... jestem po dwóch dniach ciężkiej pracy nad renowacją dwóch kompletów tapicerki. Powiem szczerze: efekt jest bardzo dobry, a wręcz moim zdaniem rewelacyjny. Stwardniała i zmatowała skórka jest teraz mięciutka, z pięknym połyskiem głębokiej czerni. :D

Jeśli jest zainteresowanie, mogę napisać poradę jak to robiłem, jakie środki i co po kolei :D Porad może być uniwersalna, do różnych kolorów skór, ale tylko licowych. Do alcantary jeszcze nie podchodziłem :)

No to stwórz pełen opis najlepiej ze zdjęciami i wrzucaj do "Zrób to sam". Wiele osób chętnie skorzysta.

dokładnie dawaj opis co i jak kilka tygodni temu nabyłem skórkę do swojej Belli - jeszcze nie przełożyłem, chętnie poczytam co i jak

nie, to zabieg bez malowania. Malowanie nie nadaje się do tapicerki czy mebli (choć świetnie się sprawdza np. na kurtkach :-) )

Podłącze się pod temat, bo szukam czegoś dobrego ale na welur (jasny) :)
ostatnio czyściłem Vanishem i nawet całkiem, całkiem jednak efekt dość szybko znika...
Szukam jakiś innych preparatów do weluru...ktoś próbował czymś innym i z jakimi skutkami ?

pozdrawiam,
Adam

nie, to zabieg bez malowania. Malowanie nie nadaje się do tapicerki czy mebli (choć świetnie się sprawdza np. na kurtkach :-) )

Dlaczego się nie nadaje? to powszechnie stosowany zabieg, jak inaczej z czymś takim można poradzić?:
https://picasaweb.google.com/106649626525149493394/FoteleSkora#5504284192988607218

Mam już to pomalowane prawie rok i nie ściera się ani nic złego nie dzieje więc czemu nie malować? O ile wiem jedynie problem z doborem odcienia.
Tu z grubsza opis i efekty:
http://www.rascall.pl/realizacje/35,alfa-romeo-156-2-5v6-sportwagon.html

Szczereze polecam do czyszczenia weluru wodę z ludwikiem aksamitnym waniliowym bądź cytrynowym, działa super i pozstawia przyjemny zapach, a jakby ktoś miałjeszcze odkurzacz piorący to bomba.

Dlaczego się nie nadaje? to powszechnie stosowany zabieg, jak inaczej z czymś takim można poradzić?:
https://picasaweb.google.com/106649626525149493394/FoteleSkora#5504284192988607218

Mam już to pomalowane prawie rok i nie ściera się ani nic złego nie dzieje więc czemu nie malować? O ile wiem jedynie problem z doborem odcienia.
Tu z grubsza opis i efekty:
http://www.rascall.pl/realizacje/35,alfa-romeo-156-2-5v6-sportwagon.html

Poniekąd odpowiedziałes sobie sam na pytanie.. :-)
Oczywiście, profesjonalna firma z odpowiednim wyposażeniem i wiedzą jest w stanie to zrobić dobrze - i za to się płaci.

Ja proponowałem zrobienie poradnika "zrób-to-sam" w warunkach domowo-garażowych, bez specjalistycznej wiedzy, z preparatami dostępnymi na rynku - w takich warunkach właściwe położenie lakieru na elementy skórzane narażone na rozciąganie i ścieranie (tapicerka) nie jest raczej mozliwe....

Może jednak faktycznie bez sensu taka porada, bo teraz są dobre firmy które robią to profesjonalnie, na pewno lepiej niż samy zrobimy własnymi siłami... :)

Poniekąd odpowiedziałes sobie sam na pytanie.. :-)
Oczywiście, profesjonalna firma z odpowiednim wyposażeniem i wiedzą jest w stanie to zrobić dobrze - i za to się płaci.

Ja proponowałem zrobienie poradnika "zrób-to-sam" w warunkach domowo-garażowych, bez specjalistycznej wiedzy, z preparatami dostępnymi na rynku - w takich warunkach właściwe położenie lakieru na elementy skórzane narażone na rozciąganie i ścieranie (tapicerka) nie jest raczej mozliwe....

Może jednak faktycznie bez sensu taka porada, bo teraz są dobre firmy które robią to profesjonalnie, na pewno lepiej niż samy zrobimy własnymi siłami... :)

Dawaj opis i fotki;):)

pierwsza część juz zrobiona i wysłana. Teraz męczcie admina działu "zrób to sam" aby opublikował :P Ja się zabieram do części II :-)

Amortyzatory
Powrót