• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

remont zawieszenia

zieluch111

Użytkownik
Auto
ALFA ROMEO 147 1.9jtd
Witam
wiem że tematów kilka było ale ma kilka pytań
ile mniej więcej wyniesie remont zawieszenia chodzi oczywiście o przód :)
na czym można zaoszczędzić parę groszy bo alfina już wystarczająco nadszarpnęła mój portfel a zawieszenia już prosi o wymianę
chciał bym zaoszczędzić chociaż trochę chyba że się nie da

Witam osobiście uważam że na zawieszeniu nie ma co oszczędzać proponuje kupić pożadne częsci poszukaj na forum była ankieta robiona odnośnie producentów elementów zawieszenia ja osobiście powymieniałem tulejki przednich wahaczy górnych i dolnych na TRW. Nie wymieniałem całych wahaczy bo sworznie były jeszcze dobre jak narazie 20 tys przejechane i jest Oki.
Pozdrawiam

Witam
wiem że tematów kilka było ale ma kilka pytań
ile mniej więcej wyniesie remont zawieszenia chodzi oczywiście o przód :)
na czym można zaoszczędzić parę groszy bo alfina już wystarczająco nadszarpnęła mój portfel a zawieszenia już prosi o wymianę
chciał bym zaoszczędzić chociaż trochę chyba że się nie da

Zaoszczędzić za bardzo się nie da....bynajmniej nie opłaca ...
Ale, możesz spróbować wprasować nowe silentblocki w dolne wahacze (jeśli sworzeń kulisty jest OK) - zapewniam "droga przez mękę" choć oszczędnie (około 80 zł strona)
Możesz także wymienić gumy drążka reakcyjnego zamiast całego drążka - tak robi niemal każdy. Chcesz zaoszczędzić...nie oszczędzaj na wahaczach typu QPA...czyli np QAP. Kup sobie TRW, lub inne "nie okazyjne" (podróbki) wahacze - szczególnie uwagę zwróć na te delikatniejsze górne. Generalnie chłopaki na forum z tańszych rozwiązań na dół polecają Stenberga (chinole na lic. niemieckiej) ale, za to górnych "made by Czajna" nie kładź, podobnie łączników drążka.

PZDR

a czy w tylnych wleczonych (wzdłużnych) też można wymienić samą tuleję? Z tego co widzę, ten wahacz ma tylko jedną tuleję. Jest taka tuleja gdziekolwiek dostępna?

a czy w tylnych wleczonych (wzdłużnych) też można wymienić samą tuleję? Z tego co widzę, ten wahacz ma tylko jedną tuleję. Jest taka tuleja gdziekolwiek dostępna?

Hej

Ludzie wymieniają , ale często zdarza się że wahacz się uszkadza - tzn jak wiadomo jest delikatny :-/ a pasujący luźniej silentblock nie daje wystarczającej sztywności zawieszenia nie mówiąc już o bezpieczeństwie. Spróbować można, ale one nie są aż tak drogie. Ja wprasowywałem DELPHI w przednim dolnym i ...prasa 10T miała kłopot (by wbić a nie złamać wahacza)...

Należy również pamiętać, iż w tańszych wahaczach górnych przed montażem, warto wycisnąć gumy przemyć je benzyną z tego mazidła co ma niby przypominać smar i przesmarować je smarem silikonowym w żadnym wypadku zwykłym towotem który w mierę upływu czasu twardnieje i wchodzi w reakcję z gumą. Po wymianie górnych wahczy na np Stenberga bez ww zabiegu, po 2-5 tys km zaczyna dobiegać do uszu kierowcy upierdliwe skrzypienie. Przerabiałem to w mojej alfce w której założyłem właśnie Stenbergi, Po 6 tys Musiałem je ponownie wyjąć w celu przesmarowania, od tego czasu przejechałem 25 tys i cisza jak makiem zasiał.

skoro jest kpl poliur do nabycia to zapewne się da

spokojnie można wymienić. Mi ostatnio mechanik wymieniał i jest wszystko ok ;) no chyba, że sam wahacz albo otwór na tuleje jest już w tragicznym stanie, to lepiej cały nowy kupic..

jak kasiury starczy to pewnie będzie wymiana w zeszłym roku miały o ile dobrze pamiętam 68% sprawności
nie wiem ile sprężyny już siadły ale aż tak się nie będę rozpędzał

trochę odświeżę
do wymiany jest góra i dół z przodu
teraz pytanie bo gdzieś czytałem że na górnych nie warto oszczędzać więc będzie trw
z kasą średnio na dół można coś zaryzykować z tańszych ??
a i co z łącznikami też trw ??
przebieg roczny około 10-15 tysia
mechanik za robociznę zawołał 300 zł ze zbieżnością

trochę odświeżę
do wymiany jest góra i dół z przodu
teraz pytanie bo gdzieś czytałem że na górnych nie warto oszczędzać więc będzie trw
z kasą średnio na dół można coś zaryzykować z tańszych ??
a i co z łącznikami też trw ??
przebieg roczny około 10-15 tysia
mechanik za robociznę zawołał 300 zł ze zbieżnością

Na dół możesz dać : TRW, VEMA, FLENNOR (Mam aktualnie),Usilnie delphi - tu loteria.

Dolne wahacze mam od 2,5 roku TRW, przelatane 40 tys. i nie ma żadnego luzu, oraz skrzypienia. Rok temu wpadłem w wielką dziurę łamiąc felgę, tarczę, wywaliło gumę prawą od stabilizatora i górny wahacz też był do wymiany, a dolnemu nic się nie stało. Panowie w italauto byli w szoku, mówią że trafiłem na dobrą serie :) . A co do górnych wahaczy to jest tragedia, w sumie wymieniłem już z 10 wahaczy TRW i DELPHI z czego wiekszosc z reklamacji i wymiana towaru.. nawet kupowałem w różnych hurtowniach i nic po miesiącu już był wyczuwalny luz na tulei i to skrzypienie.. . Po wpadnięciu w dziurę kupiłem najtańszy jaki był QAP i przy okazji na drugiej stronie miałem świeżego DELPHI i najlepsze jest to, że tego QAPa mam do dnia dzisiejszego i nie ma LUZU. W wakacje Delphi też zamieniłem na QAP i wszystko jest OK . Jedynie gumy na stabilizatorze padają szybko i puka.. Macie może jakiś patent na te gumy ?

Mi się udało wyrwać wahacze TRW (RICAMBI ORGINALI) za komplet górnych i dolnych wahaczy zapłaciłem 850zł z wysyłką. Jeśli ktoś będzie chciał taki zestaw to mogę podać namiar do osoby od której kupiłem. Są to oryginalne wahacze z ASO.

Będzie VEMA wszystko jak to się będzie sprawować czas pokaże cenowo nie najgorzej zobaczymy jakościowo
zakładałem VEMA (dolne) i po 15 tys. km sparciały gumowe osłonki sworzni (dobrze że miałem z innych starych więc zrobiłem podmiankę) sam sworzeń bez zastrzeżeń zero luzu.

- - - Updated - - -

Dolne wahacze mam od 2,5 roku TRW, przelatane 40 tys. i nie ma żadnego luzu, oraz skrzypienia. Rok temu wpadłem w wielką dziurę łamiąc felgę, tarczę, wywaliło gumę prawą od stabilizatora i górny wahacz też był do wymiany, a dolnemu nic się nie stało. Panowie w italauto byli w szoku, mówią że trafiłem na dobrą serie :) . A co do górnych wahaczy to jest tragedia, w sumie wymieniłem już z 10 wahaczy TRW i DELPHI z czego wiekszosc z reklamacji i wymiana towaru.. nawet kupowałem w różnych hurtowniach i nic po miesiącu już był wyczuwalny luz na tulei i to skrzypienie.. . Po wpadnięciu w dziurę kupiłem najtańszy jaki był QAP i przy okazji na drugiej stronie miałem świeżego DELPHI i najlepsze jest to, że tego QAPa mam do dnia dzisiejszego i nie ma LUZU. W wakacje Delphi też zamieniłem na QAP i wszystko jest OK . Jedynie gumy na stabilizatorze padają szybko i puka.. Macie może jakiś patent na te gumy ?

może miałeś gumy z drążka o większej średnicy podobno są dwa rozmiary

zakładałem VEMA (dolne) i po 15 tys. km sparciały gumowe osłonki sworzni (dobrze że miałem z innych starych więc zrobiłem podmiankę) sam sworzeń bez zastrzeżeń zero luzu.

- - - Updated - - -

może miałeś gumy z drążka o większej średnicy podobno są dwa rozmiary

Są na pewno 2 rozmiary 21 i 23 mm, wiem bo sam mam 23mm drążek :)

Mi się udało wyrwać wahacze TRW (RICAMBI ORGINALI) za komplet górnych i dolnych wahaczy zapłaciłem 850zł z wysyłką. Jeśli ktoś będzie chciał taki zestaw to mogę podać namiar do osoby od której kupiłem. Są to oryginalne wahacze z ASO.

Na Twoim miejscu brałbym taki zestaw bez zastanowienia bo cena naprawdę dobra jak za oryginał...
Będziesz eksperymętował to będziesz żałował...:)

Jedynie gumy na stabilizatorze padają szybko i puka.. Macie może jakiś patent na te gumy ?

Tak nowy stabilizator (ASO)-spokój na długo...

zna może ktoś wymiary tej śruby mocującej wahacz górny bo być może sam zabiorę się za remont a znając życie jak nie będzie chciała wyjść to ją po tnę :D
a tak zawczasu kupił by już :)

Amortyzatory
Powrót