[159] Remont skrzyni m32 a chiptuning

z0nk

Nowy
Auto
VW
Witam,

Od paru dni zaczyna dolegać coś mojej belli 159 1.9 150km a dokładniej skrzyni na 5/6 biegu wydobywa się z niej buczenie przy lekkim dodaniu gazu w okolicach 90km/h
Nurtuje mnie pytanie czy po remoncie skrzyni mogę sobie pozwolić na chip tuning nie szkodząc skrzyni ?
Łożyska montowane przy wymianie są solidniejsze ? Myślałem o programie +-30km oraz +60Nm. Czy będzie to dla nich bezpieczne ?

Po remoncie możesz podkręcać, ale skróci yo żywotność i tak dupiatej skrzyni [emoji14] ale sporo osób tak robi i jeżdżą przez kilkadziesiąt kkm [emoji14]

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

ta skrzynia ta opowieść na dobrą książkę.

Nie ma "lepszych" łożysk do tej skrzyni. Albo pierwszy montaż ( TIMKEN ) albo zamienniki w postaci mieszanki SNR i FAGa. I te i ta klękają tak samo czy to w grupie fiata czy opla.
Po zmianowe obudowy ze zmienionymi łożyskami zamykającymi tez nic nie dały bo otwierające łożyska zostały takie same i tez sie przegrzewają od małej ilości oleju.

Także zrobić swoją, zalać więcej oleju i śmigać. ( później olej wymieniac co 50 - 60 tys km.

Właśnie do Ciebie miałem sie zwracać o pomoc o wielu pozytywnych ocenach które przeczytałem o Tobie :D nadal zajmujesz się naprawą skrzyni ?

Co mówi twoje doświadczenie ? można pozwolić sobie na Chip czy lepiej odpuścić ?

Właśnie do Ciebie miałem sie zwracać o pomoc o wielu pozytywnych ocenach które przeczytałem o Tobie :D nadal zajmujesz się naprawą skrzyni ?

Co mówi twoje doświadczenie ? można pozwolić sobie na Chip czy lepiej odpuścić ?

Te standardowe 30hp i 60nm nie powinny jej zrobić krzywdy, o ile nie będzie się piłować non-stop.

Witam,

Od paru dni zaczyna dolegać coś mojej belli 159 1.9 150km a dokładniej skrzyni na 5/6 biegu wydobywa się z niej buczenie przy lekkim dodaniu gazu w okolicach 90km/h
Nurtuje mnie pytanie czy po remoncie skrzyni mogę sobie pozwolić na chip tuning nie szkodząc skrzyni ?
Łożyska montowane przy wymianie są solidniejsze ? Myślałem o programie +-30km oraz +60Nm. Czy będzie to dla nich bezpieczne ?
Najpierw sprawdź, czy to buczenie nie pochodzi od koła dwumasowego.

Amortyzatory
Powrót