Remont silnika TS-gdzie w Łodzi?

Karol147

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6
Witam
Chciałbym wyremontować silnik w mojej 147 ze względu, na zbyt wysoki pobór oleju a przeglądając opinię o warsztatach można zgłupieć, większość ma zarówno opinie bardzo pozytywne jak i bardzo negatywne. Może ktoś z Łodzi remontował Twin Sparka i poleci warsztat który wykonał tą naprawę w sposób profesjonalny? Taki remont do najtańszych napraw nie należy więc wolałbym żeby nikt nie schrzanił mi tego.
Z góry dzięki!
Pozdrawiam

Ile Ci tego oleju zjada na 1000 km ? i czy kopci rano po odpaleniu ?
Remont kapitalny silnika to będzie ponad 5 tyś jak nic

1L/1000km. Dlaczego aż 5tys? Z tego co się orientowałem to przeważnie mówią 2,5-3tys zł, ale to dokładnie wyjdzie dopiero po rozebraniu silnika. Nie kopci, śmiga ładnie, tylko olej ubywa.

jeśli mówimy o prawdziwym remoncie to 5 tyś to będzie mało, naprawa zużycia oleju czyli zrobienie głowicy + uszczelki (zawory prowadnice uszczelniacze) to koszt około 2.5 tyś to masz zrobioną górę silnika, jeśli jeśli są zużyte pierścienie (dół silnika) od razu wymień też panewki bo trzeba je rozkręcić do tej operacji a koszt pójdzie do góry. Prawdziwy remont to też szlify. Zanim zaczniesz coś robić polecam środki Liqui Moly płukanka do silnika Engine Flush, oraz środek Stop wyciekom. Pierwszy działa na zapieczone pierścienie konieczna wymiana oleju drugi uelastycznia uszczelki. Zastosował też bym olej lepkości 10W60.

Ostatnia edycja:
EGON dobrze prawi, robiłem remonty TS'ów i tak wychodziło, spokojnie piątak pękał. 2-2.5 tyś to sama góra (np. po zerwanym pasku) albo sam dół dobrze zrobiony. Podjął bym się, ale obecnie nie mam miejsca na tego typu akcję. Mogę Ci polecić Roberta Błachowicza ze Zgierza. Typ zauroczony AR ze sporym doświadczeniem i fuszerki nie wali. Ale tanio nie będzie.

podjedź w Zgierzu na Żytnią. jest tam dobry mechanik- ma jedną wadę, samochód czasem stoi tydzień.
Ja u siebie robiłem uszczelkę pod głowicą+szlif głowicy i wyszło mnie całkiem tanio i jestem zadowolony.

Amortyzatory
Powrót