remont silnika 2.0 TS

• Autor wątku Autor wątku rafjan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafjan

Guest
Witam. Właśnie padł mi niedawno silnik w mojej belli, pytanie do wszystkich: jak silniki 2.0 reagują na szlify wału itp, ma to sens? Wszyscy mnie straszą ża alfowskie silniki tego nie lubią. Dzięki za pomoc. Bez silnika nie przewiozę znów Pomorza przez Kraków :(

Jest tyle na rynku używek , można kupic w super stanie w dobrej cenie i z gwarancja

co to jest dobra cena? dzwonilem, pytalem i ponize 4 tysiaków nic nie bylo :( a jaką można mieć gwarancje na używkę?

To ja niewiem gdzie Ty dzwoniłeś chyba do Fabryki silników ? Moim zdaniem jest to kwestja kupienia całego silnika lub odpowiednich części , każdy mechanik który dosanie do ręki kupiony wał korbowy lub inne części silnika jest w stanie stwierdzic czy jest dobra . Kupując cały silnik lub jego podzespół nie wyobrażam sobie że sprzedający nieda na to gwarancji bo jeśli nie to jaki jest sens kupowanie takiego silnika ?

Witaj
po pierwsze składanie silnika z używanyc części nie ma najmniejszego sensu ponieważ wszystkie śą inaczej podocierane na panewkach itd itp
Jeżeli chodzi o szlify wału to wszystko zależy kto i jak tego dokonał są różni "fachowcy",
a żle zrobiony szlif wału to jeszcze większe kłopoty, póżniej jest kwestia jakości stosowanych częsci ( panewki pierścienie itd)
Kupno używanego silnika napewno ma sens jeżeli chodzi ci o jak najniższe koszty, ale zawsze jest to kupowanie kota w worku, żeby powiedzieć co to za silnik potrzebna jest dsiagnostyka albo rozłożenie go na części.
Ja stawiałbym na remont u dobrego mechaniora od Alfa romeo jak dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie ale niestety drogie

W ASO (do 2.0 oczywiscie)nie sa dostepne panewki nadwymiarowe,wiec producent raczej nie zaleca szlifu a to z tego powodu,iz wał jest powierzchniowu utwardzany i po szlifie taki wał nalezy własnie powierzchniowo utwardzic-(nie wszystkie zakłady to robia)co do panewek mozna oczywiscie kupic zamienniki nadwymiarowe(glyco-chyba tak to sie pisze)sa na pewno na 1 i 2 szlif.
Ja w mojej 156 2.0 mam własnie zrobiony szlif korby 1 i główne 1 ,ale jak to sie bedzie sprawowac napisze za jakis czas bo jak na razie przejechałem nia 500 m:)
pozdro.

To dajcie znac jak chodza bo jestem ciekawy, jak zrobia moja tez zdam relacje :)

rafjan2 napisał:
To dajcie znac jak chodza bo jestem ciekawy, jak zrobia moja tez zdam relacje :)

rafjan2 byłem u tego gościa co podawałem Ci nr tel na PW, silniki MA!!! i daje gwarancje. Ceny nie powiedział. Może dzwoniłeś do niego???? Jeśli tak to zdradź tajemnicę ile powiedział.

ja tez do nie go dzwonilem, powiedzial ze nie ma silnikow 2.0 ts ale moze za 1,5 tyg cos bedzie mial. mowil ze od 3,5 tys w zwyz. a tobie?

ja tez do nie go dzwonilem, powiedzial ze nie ma silnikow 2.0 ts ale moze za 1,5 tyg cos bedzie mial. mowil ze od 3,5 tys w zwyz. a tobie?

rafjan2 napisał:
co to jest dobra cena? dzwonilem, pytalem i ponize 4 tysiaków nic nie bylo :( a jaką można mieć gwarancje na używkę?

tez nie widzialen nigdy taniej 2,0 16v niz te 3,5 tysia w zwyz.. no chyba ze jeszcze ze starą obudową a w takie chyba nie ma sensu sie pchac..

W ASO (do 2.0 oczywiscie)nie sa dostepne panewki nadwymiarowe,wiec producent raczej nie zaleca szlifu a to z tego powodu,iz wał jest powierzchniowu utwardzany i po szlifie taki wał nalezy własnie powierzchniowo utwardzic-(nie wszystkie zakłady to robia)co do panewek mozna oczywiscie kupic zamienniki nadwymiarowe(glyco-chyba tak to sie pisze)sa na pewno na 1 i 2 szlif.
Ja w mojej 156 2.0 mam własnie zrobiony szlif korby 1 i główne 1 ,ale jak to sie bedzie sprawowac napisze za jakis czas bo jak na razie przejechałem nia 500 m:)
pozdro.

u mnie w ASO kiedys sie pytalem i sa panewki na 3 szlify... ale w zakładzie gdzie zrobia szlif wału zazwyczaj dobierają panewki.. u mnie firma co robi szlify ma nawet przedstawicielstwo GOETZE

pokaz foty jak wygladają panewki i czopy

u mnie w ASO kiedys sie pytalem i sa panewki na 3 szlify...
A ja w dalszym ciagu twierdze ,ze w ASO nie ma :) no przeciez bym kupił:)
Wchodzac po nr,nadwozia:01023735-mozna zamowic tylko standard tj.nominał.

powiedzcie a w temprze 2.0 nie byl dol taki sam? tz. wal i blok.tam tez sa walki wywazajace.

panewki kiepsko a raczej jedna do ja poobracalo reszta korb wyglada ok

piotriix napisał:
powiedzcie a w temprze 2.0 nie byl dol taki sam? tz. wal i blok.tam tez sa walki wywazajace.

2,0 16v fiata/lancii a twin spark to zupelnie co innego.. przemiennie zadne czesci nie pasują.. juz to przerabiałem swojego czasu.. a o 8v nie wspomianac, np pasek wałkow balansujacych ma inna dlugosc i inny skok zebow.. co innego silnik z q4..

no i stalo sie . po wielu trudach i cierpliwym czekaniu dostalem moje malenstwo z powrotem ze zregenerowanym serduchem. Jest bosko i jak na razie chodzi jak zlotko ale jak bedzie dalej zobaczymy. trzeba byc dobrej mysli. Wesolych Swiat dla wszystkich :)))

Amortyzatory
Powrót