• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Remont kapitalny 2.4 JTD

kamko25

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r
Witam

Ja mam normalnie jakiegoś cholernego pecha. Mam już rok czasu Alfe 156 2.4 JTD. Kupiłem ją dosyć okazyjnie ale odkąd nią jeżdze passa mnie opuściła. Wymieniłej już w niej turbinę na nową bo stara była zajechana, regenerowałem też wtryski bo były maxymalnie zasyfione, poszedłem w koszta jak nic żeby zrobić auto pod siebie (turbina, wtryski,przepływka, oleje,filtry,egr i kilka innych drobnostek) w sumie ponad 5000zł. I oto kilka dni temu postanowiłem wymienić rozrząd bo pasek miał już ok 60 000km przebiegu. Umówiłem się więc z Irbisem we Wrocku, pojechałem, zostawiłem auto i na następny dzień dzwoni do mnie Pan Jacek i mówi- Mamy problem. Okazało się że trzeba również wyregulować zawory więc powiedziałem -regulujcie. Poobracali wałkiem rozrządu, okazało się, że wałek ma ogolone trzy krzywki. Nowy wałek trzeba będzie- usłyszałem. OK rozumiem, zaczęli badać przyczyny ogolenia wałka- okazało się że przynajmniej trzy zawory są "zapadnięte". Wyrobiły w głowicy gniazda i "zapadają" się. Głowica do zdjęcia, planowanie,osadzanie nowych gniazd zaworowych- usłyszałem. OK zgodziłem się bo co mam robić???. I tak z wymiany paska, zrobiło,się: Wymiana rozrządu kompletnego, demontaż głowicy, wymiana kilku zaworów,wymiana wałka rozrządu, regulacja zaworów(płytki) planowanie głowicy, montaż tego wszyskiego, a co za tym idzie wymiana oleju,płynu chłodniczego i 100 innych uszczelek ,uszczelnień iu pierdół. Cała ta zabawa będzie mnie kosztować około 5000zł. Około 1200 zł, to robocizna Irbisu, reszta to części, i naprawa głowicy. Dlaczego mnie to spotkało.
Jakbym znalazł tego barana co tak zapuścił mają Alfę to bym mu chyba h..... k..... wpier.....

Ciężki ale to bardzo ciężki temat do ogarnięcia. Ktoś chyba oleju nie wymieniał w ogóle, żeby tylko dół silnika się później nie odezwał bo kaplica.

---------- Post dodany o godzinie 20:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:43 ----------

To jaki tam masz przebieg? A może była nieźle butowana?
Jak dobrze pamiętam to przy kupnie miała chyba ponizej 100tyś wg licznika.

Dobrze Matt21 pamiętasz miał na liczniku 98600 jak ją kupiłem, ale W Irbisie podłączyli mi kompa pod centralkę wtrysku i pokazało 0. Czyli jak stwierdził Jacek napewno była cofana, ale z ilu to nie wie. Bardziej niż przebieg zabiło ją traktowanie poprzeniego właściciela. Totalny brak wymian filtrów ,olejów, lanie gównianego paliwa itp. Dlatego zajechana była turbina ,wtryski, a teraz i inne rzeczy. Mówił mi też dzisiaj że najprawdopodobniej z tego co widział to dół silnika będzie ok- pociecha co???

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ma się pamięć, a pociecha jest bo z 5tyś (okropna suma) zrobiło by się pewnie dobrze ponad 6 tyś. Już kiedyś Ci współczułem, a teraz to masakra. Remontujesz?? A z tym 0 w przebiegu to coś tam zmieniali w oprogramowaniu po którymś roku i niby 0 pokazuje zawsze, jakoś tak.

Może niech już sprawdzą dół za jednym remontem, wiem koszty ale... Sam miałem podobnie, po remoncie, kilku tysiącach dół do roboty i koszta większe. Wiadomo im więcej, w 1 warsztacie zrobione tym koszty robocizny mniejsze.

Jak tłumaczył mi Jacek z Irbisu chodzi o to że w naszych alfach przebieg jest widoczny na liczniku i oprócz tego jest zapisywany w jakimś hi...cośtam-metrze. Miejsze cwaniaki cofają tylko licznik i myślą że jest ok- ale po podłączeniu kompa do centralki wtrysków i tak pokazuje przawdziwy przebieg. Natomiast większe cwaniaki cofają licznik i oprócz tego podpinają się do centralki- a tam jak cos kombinują to potem zawsze pokazuje zero i tak jak masz po podpięciu do centralki 0 to na bank miałeś cofany licznik. I teraz nie wiadomo czy była cofana z 180000, 250000,czy czterstu tysięcy. Marnym ale jednaak pocieszeniem jest tylko to że generalnie będę miał totalnie zregenerowany silnik.

---------- Post dodany o godzinie 21:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:04 ----------

Może niech już sprawdzą dół za jednym remontem, wiem koszty ale... Sam miałem podobnie, po remoncie, kilku tysiącach dół do roboty i koszta większe. Wiadomo im więcej, w 1 warsztacie zrobione tym koszty robocizny mniejsze.

No właśnie jutro jak zdejmą głowicę to będą sprawdzać

ty masz tam za sobą jakis kosmiczny przebieg w tej alfie i właścicieli którzy chyba poprzednio jeżdzili mercedesem 200D co byli przekonani ze w dieslach sie olej co 50tys zmienia

Głowica zdjęta. Okazało się ze faktycznie są zapadnięte trzy zawory. Dół silnika po sprawdzeniu ok.

Amortyzatory
Powrót