• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Remont głowicy 2.4

mati53777

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.4 automat
Witajcie,
Otóż prawdopodobnie mam albo walnięta głowice albo uszczelka jest pęknięta w każdym bądź razie czeka mnie jej remont.
Z objawów to w sumie jedynie twarde węże i szalejący płyn w zbiorniczku, płynu raczej tez nie ubywa bo nie zauważyłem, ale brak mi pomysłów co możne być tego powodem i stad decyzja o zdjęciu głowicy, bo boje się ze kiedyś wywalą węże od tego ciśnienia i będzie problem.
Ewentualnie pytanie czy powodem takowego stanu możne pompa wody? Chodzi o to ze samochód niedawno kupiłem i rozrząd był wymieniany ale nie mam pewności kiedy, plus jeśli okaże się głowica może uda się wynegocjować zwrot ceny za naprawę z tytułu wady ukrytej.
I pytanie główne co kupić i wymienić w tej sytuacji zęby to miało ręce i nogi a nie tak na odpierdziel zrobione. Na liście mam aktualnie szpilki głowicy, uszczelka głowicy, komplet uszczelek pod pokrywę, kolektor ssący dolotowy itd, olej z filtrem, rozrząd z pompą wody, płyn w chłodnicy, myślałem o nowych śrubach na kolektor dolotowy i ssący oraz ich planowanie ale nie wiem czy potrzebnie żeby nie pchać się w i tak już spore koszty i oczywiście remont głowicy ale to już jedna firma się tym zajmie kompleksowo.
Jeśli macie porady co jeszcze sprawdzić bez zdjęcia głowicy to chętnie je przyjmę. A i test na obecność co2 nic nie wykazał ale z nim podobno różnie jest.
Pozdrawiam

Przerabialem temat , ostatnio w czestochowie masz firme co sprzedaje głowice po kompletnej regeneracji koszt 1500zl stara oddajesz ja jestem zadowolony wszystko super , przy takim remoncie proponuje usunąć klapy wirowe i egr koszt koo tarnowa 800zl wraz z programowaniem ecu , poczujesz roznice :)

Ja bym się nie odważył montażu regenerowanej. Jak kolejny raz puści to koszt wyrównana zakup nowej głowicy. Jeździć z taką to dla mnie osobiście tykajaca bomba. A padał gazu przy każdym docisnieciu przypominał by mi że jest tam coś spawane. Wada ukryta? A co tam jest do ukrycia, w tych jednostkach to prawie że norma. Chyba że zdejmiesz i się okaże że już była spawana to może bym dzwonił do poprzedniego właściciela. Ale to też temat delikatny zależy kto ma jakie podejście i od kogo kupiłeś: firma czy osoba prywatna

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

No właśnie, gdzie kupiłeś? piszesz że rozrząd wymieniony, może mechanik nie odpowietrzył dobrze układu po wymianie rozrządu, przegrzał motor i stąd problem? 2.4 jak i większość włochów trzeba umieć odpowietrzyć... ale to tylko teraz domysły

A wiesz na czym polega kompletna regeneracja ??
Gdzie sa gniazda zrobione , prowadnice wymienione szlif z kazdej strony sprawdzona szczelnosc i etc glowica jest wtedy jak bys nowa kupil jak robic to porzadnie

No właśnie, gdzie kupiłeś? piszesz że rozrząd wymieniony, może mechanik nie odpowietrzył dobrze układu po wymianie rozrządu, przegrzał motor i stąd problem? 2.4 jak i większość włochów trzeba umieć odpowietrzyć... ale to tylko teraz domysły

Kupiłem od prywatnego, a po czym poznać przegrzany silnik?

- - - Updated - - -

Gdzie sa gniazda zrobione , prowadnice wymienione szlif z kazdej strony sprawdzona szczelnosc i etc glowica jest wtedy jak bys nowa kupil jak robic to porzadnie

Dlatego chce zrobić tak jak sie należy ta regeneracje a nie ze spawanie planowanie i wio na silnik

Wiem jak wygląda życie. I gwarancja na 1 rok. I od nowa zabawa, ale co ja tam wiem. Chcesz porządnie kup nową. A tekst o tym że będzie jak nowa zachowaj dla siebie

Wiem jak wygląda życie. I gwarancja na 1 rok. I od nowa zabawa, ale co ja tam wiem. Chcesz porządnie kup nową. A tekst o tym że będzie jak nowa zachowaj dla siebie

Ale mówimy o fabrycznie nowej czy nowej w sensie używanej ale nieregenerowanej?

Chyba raczej nie dostaniesz fabrycznie nowej w roku 2020 :D

Może być fabrycznie nowa - tzw leżak magazynowy

Witajcie,
Otóż prawdopodobnie mam albo walnięta głowice albo uszczelka jest pęknięta w każdym bądź razie czeka mnie jej remont.
Z objawów to w sumie jedynie twarde węże i szalejący płyn w zbiorniczku, płynu raczej tez nie ubywa bo nie zauważyłem, ale brak mi pomysłów co możne być tego powodem i stad decyzja o zdjęciu głowicy, bo boje się ze kiedyś wywalą węże od tego ciśnienia i będzie problem.
Ewentualnie pytanie czy powodem takowego stanu możne pompa wody? Chodzi o to ze samochód niedawno kupiłem i rozrząd był wymieniany ale nie mam pewności kiedy, plus jeśli okaże się głowica może uda się wynegocjować zwrot ceny za naprawę z tytułu wady ukrytej.
I pytanie główne co kupić i wymienić w tej sytuacji zęby to miało ręce i nogi a nie tak na odpierdziel zrobione. Na liście mam aktualnie szpilki głowicy, uszczelka głowicy, komplet uszczelek pod pokrywę, kolektor ssący dolotowy itd, olej z filtrem, rozrząd z pompą wody, płyn w chłodnicy, myślałem o nowych śrubach na kolektor dolotowy i ssący oraz ich planowanie ale nie wiem czy potrzebnie żeby nie pchać się w i tak już spore koszty i oczywiście remont głowicy ale to już jedna firma się tym zajmie kompleksowo.
Jeśli macie porady co jeszcze sprawdzić bez zdjęcia głowicy to chętnie je przyjmę. A i test na obecność co2 nic nie wykazał ale z nim podobno różnie jest.
Pozdrawiam

Po co następny temat o głowicy w 2.4??? Tj. chyba 5ty...i ciągle te same pytania, odpowiedzi i przepychanki o wyższości regeneracji nad nową sztuką i odwrotnie...jesteś "nowy" a już zapomniałeś o regulaminie forum...

Ostatnia edycja:
IMG_0618.jpgIMG_0619.jpgIMG_0620.jpgIMG_0621.jpgIMG_0622.jpg
Głowica zdjęta i jest walnięta ale mam pytanie czy takie wżery miedzy zaworami to norma czy coś nie tak?

Jedyny objaw to twarde węże od chłodnicy, i raz na jakiś czas miał ciężej zapalić to czasami, przeważnie od strzała palił.
A płyn w zbiorniczku to bulgotała przez to ciśnienie, a test na co2 nic nie wykazał.

Amortyzatory
Powrót