W końcu usunąłem zardzewiały metal z podpór za progami, i oto dokąd zmierzam.
Jaki jest pożądany cel końcowy?
Na pewno nie srebrny. Mój tata nalegałby, żebym pomalował go na czerwono. Uważał, że wszystkie Alfy powinny być czerwone. Chociaż to świetny kolor dla samochodów, osobiście nie lubię czerwonego. W Europie wydaje się, że 85% samochodów ma jakiś ponury, nudny kolor z palety między srebrnym/szarym a czarnym, lub białym. W Ameryce Północnej jest prawie tak samo. Nawet wiele niebieskich, zielonych, żółtych lub złotych samochodów to tak naprawdę srebrne, tylko zabarwione, prawie jak anodowane aluminium.
Biały i czarny zawsze wyglądają na brudne. Czarny jest zbyt gorący, gdy ten samochód jedzie do Teksasu – w zasadzie to wyklucza wszelkie naprawdę ciemne kolory. Lubię niebieski, ale mam już Dodge'a Challengera SRT 8 z 2010 roku w idealnym kolorze: B5 Blue (Dodge PQD).
Zdecydowałem się więc na coś o podobnym nasyceniu, ale w odcieniu niebiesko-zielonym lub turkusowym.
To jest Plymouth Q5 Seafoam Turquoise z 1969 roku (również Dodge Q5 Bright Turquoise) [Q5, B5, rozumiecie?]
Moją drugą opcją był Ford Gulfstream Aqua z 1968 roku, kod F:
Pomalowałem próbki prawie 15 różnych metalicznych odcieni niebiesko-zielonych. Przyglądałem się Verde Saragassi i Verde Caraibi, Glamour Turquoise, Q5 Coral Turquoise z lat 1971-73, PQD Bright Turquoise z 1994 roku, Ford Midnight Turquoise z 1965 roku i wielu innym, ale myślę, że te są najbardziej charakterystyczne. Szczerze mówiąc, i jeśli poszukać innych przykładów w internecie, żaden z tych kolorów nie wygląda dobrze na zdjęciach. Kolory wydają się zmieniać. Obok zielonej trawy wyglądają na bardziej niebieskie. Obok jasnego nieba wydają się bardziej zielone. W cieniu wyglądają na ciemne, w jasnym świetle na blade. Wybrałem te konkretne zdjęcia, ponieważ najlepiej oddają kolory w większości sytuacji.
W każdym razie, zdecydowałem się na Plymouth Q5 Seafoam Turquoise. Felgi będą czarne. Wszystkie chromowane elementy samochodu również zostaną pomalowane na czarno. Obawiałem się, że ten jaskrawy kolor może wyglądać okropnie na tym samochodzie, ale ostatecznie byłem zadowolony.