[159] Relingi dachowe

witam,
wiemy coś o tych relingach - też bym chciał dołożyć :)

A ktos moze mial na swojej stopiecdziesiatcedziewiatce czarne albo grafitowe relingi ?

niektórzy tu zastanawiają się jak dołożyć relingi, a ja się zastanawiam czy ich nie zdjąć :) pytanie do tych co demontowali pod malowanie - czy jedyne dziury po demontażu to gwinty?

To dla mnie tymczasowy półśrodek ... jestem estetą.
O gustach się nie rozmawia ale wydaje mi się, że AR 159 bez relingów jest znacznie bardziej proporcjonalnie i wygląda bardziej sportowo. Jak widzę AR 159 w wysokim silniku i w relingach to moja dusza płacze. Relingi to jakby porównać te sportowe kombi do... Octavii. Szkoda, że alfa nie wymyśliła niskich relingów jak w audi s4 albo a6c6, wtedy to by jakoś wyglądało.

PS. Też jestem estetą ;)

no właśnie w pełni się zgadzam - dlatego chce je zdjąć - tylko będę musiał jakoś zaślepić dziury po nich...

no właśnie w pełni się zgadzam - dlatego chce je zdjąć - tylko będę musiał jakoś zaślepić dziury po nich...
Sądzę, że we własnym zakresie może być z tym problem. A jakiś warsztat blacharsko-lakierniczy sobie z tym poradzi. Ale podsufitkę pewnie będą musieli zdjąć. Widzę, że jesteś z Poznania ale w Warszawie jest świetne i bardzo profesjonalne ASO blacharskie Alfy i nazywa się AB-Car, możesz do nich przedzwonić i się spytać czy operacja jest możliwa i za ile.

Dla wszystkich zainteresowanych montażem: słyszałem taką teorię, że Alfa 159 wyposażona fabrycznie w relingi miała inną konstrukcję dachu (był wzmocniony), dlatego niemożliwy i niezalecany jest ich montaż we własnym zakresie.

Z początku byłem zainteresowany tym tematem, ale najprawdopodobniej zdecyduję się na montaż haka i bagażnika rowerowego montowanego właśnie na nim. Jest to dość wygodne rozwiązanie, bo nie trzeba dźwigać rowerów na dach, choć też nie idealnym.

Dla wszystkich zainteresowanych montażem: słyszałem taką teorię, że Alfa 159 wyposażona fabrycznie w relingi miała inną konstrukcję dachu (był wzmocniony), dlatego niemożliwy i niezalecany jest ich montaż we własnym zakresie.

Z początku byłem zainteresowany tym tematem, ale najprawdopodobniej zdecyduję się na montaż haka i bagażnika rowerowego montowanego właśnie na nim. Jest to dość wygodne rozwiązanie, bo nie trzeba dźwigać rowerów na dach, choć też nie idealnym.
A nie latwiej zakupic belki na dach? Wtedy i na rowery podejdzie i na narty i na box.

Sent from my BlackBerry 8520 using Tapatalk

UniqueSilver, masz na myśli takie montowane z boku dachu, do krawędzi gdzie są drzwi?

Moim zdaniem wyglądają fatalnie (o wiele gorzej niż oryginalne), do tego nie wierzę, że ich montaż/demontaż nie będzie inwazyjny dla samochodu. W dodatku tak jak pisałem wcześniej, wyciąganie rowerów na dach nie jest wygodne (choć Alfa i tak jest dość niska) i też istnieje ryzyko uszkodzenia samochodu podczas tej operacji (znam ten temat dość dobrze, bo wielokrotnie jeździłem ze znajomymi na różnego rodzaju zawody rowerowe).

No i biorąc dodatkowo pod uwagę fakt, że dach nie jest wzmocniony/przystosowany jakieśtam ryzyko wożenia żagla 3 lub 4 rowerów jest :)

Bagażnik na hak montuję w 5min razem z rowerami. Jest praktycznie bezinwazyjny dla samochodu. Jego dużym minusem jest to, że dynda takie bydle z tyłu, no ale coś za coś :)

Do nart mam dziurę w tylnej kanapie :)

hak na Alfie mysle ze wyglada gorzej niz relingi.Tak w ogole tez bym jednak wolal zamontowac hak i na nim wozic rowery.Na dachu to mozna jedynie narty wozic albo box

ja osobiście uważam, że kombi z relingami wygląda bardziej kozacko stąd mój pomysł na montaż - ale patrząc na forum raczej nikt tego nie praktykuje ;/ nie wierze że trzeba wiercić dziurę w dachu. wg mnie dach powinien być uniwersalny tzn mieć pod uszczelka otwory ale niestety jak ktoś pisał mylę się :mad:

mat czy jakies pol polysk?

wg mie czarne o wiele lepiej pasuja i graja z czarnymi ramkami i slupkami ... nie z kazdym kolorem srebro zagra

bzdury piszecie mowac tu ze moga byc dwie wersje dachu dla i bez relingow ... kompletnie nie mialoby to sensu ekonomicznego dla firmy wiec kazdy dach zapewne jest przygotowany i zaslepiony pod relingi ...

dwa ze nie wyobrazam sobie kombi bez relingow ... łyso to jak dla mnie wygląda ale wiadomo co kto lubi ... fakt ze mogly by wygladac ciut dskretniej jak np w nowej beemce 5 gdzie jest to pieknie wkomponowana w linie dachu listwa ...

dzieki mat za fajna fote ztymi czarnymi

dwa ze nie wyobrazam sobie kombi bez relingow ... łyso to jak dla mnie wygląda ale wiadomo co kto lubi ... fakt ze mogly by wygladac ciut dskretniej jak np w nowej beemce 5 gdzie jest to pieknie wkomponowana w linie dachu listwa ...
Dlatego, że relingi wyglądaja w alfie jak wygladaja to jedyne skojarzenie to:

no nie no teraz to pojechales :D z ta szkodą ... i tak bede miec z relami i to w czarnym kolorze mat09 mnie przekonal ze to super wyglada ...

bzdury piszecie mowac tu ze moga byc dwie wersje dachu dla i bez relingow ... kompletnie nie mialoby to sensu ekonomicznego dla firmy wiec kazdy dach zapewne jest przygotowany i zaslepiony pod relingi ...

to właśnie piszę, że powinny być otwory uniwersalnie zaślepione :)

ja się boje ściągać listwy (mogą się uszkodzić zwłaszcza że już nie jest tak ciepło.. ) ale chłopaki pisali że trzeba wiercić w co mi się wierzyć nie chce - może w weekend zajrzę pod listwy to opowiem jak było :)
chyba że ktoś może już je ściągał i wie gdzie są jakieś zatrzaski ???

ale chociaz by nie trzebabylo wiercic to i tak dochodzi problem demontazu podsufitki zeby zamontowac otwory chyba ze sobie przewiercisz przez podsufitke i nakrecisz motylek jako dodatkowe ozdoby wnetrza:D

Amortyzatory
Powrót