[146] Regulacja tylnej klapy

Auto
Alfa Romeo 146 1.4 16V T.S.
Hej - Jak w temacie,
Czy mógłby mi ktoś z szanownych uzytkowników forum podpowiedzieć, jak wyregulować tylną klapę?
Dokładniej mi chodzi o regulację na boki - z jednej strony mam mniejszą szczelinę niż z drugiej - a co za tym idzie, w miejscu, gdzie jest duża szczelina, nie zastrzaskuje się klapa z tym czarnym "zaciskiem, dociskiem" i wpadające powietrze tak dudni w środku, jak by był przeciąg (jazda jak przy otartej szybie)

Dziekuję za podpowiedzi :)

Pod czarnym plastikiem na dolnej krawędzi bagażnika jest zaczep na dwóch śrubach, musisz odkręcić plastik i wyregulować, da się góra - dół i prawo - lewo.

Pod czarnym plastikiem na dolnej krawędzi bagażnika jest zaczep na dwóch śrubach, musisz odkręcić plastik i wyregulować, da się góra - dół i prawo - lewo.

To znaczy, że dolnym zaczepem zamka to się reguluje?
Spodziewałem się, że być może na górnych zawiasach treba coś kombiniować :)

na górnym zawiasach te jest jakaś drobna regulacja, ale podejrzewam że przestawił ci się dolny zaczep/ mocowanie zamka.- dokładnie tak jak mówi kolega powyzej.

Hej - Jak w temacie,
Czy mógłby mi ktoś z szanownych uzytkowników forum podpowiedzieć, jak wyregulować tylną klapę?
Dokładniej mi chodzi o regulację na boki - z jednej strony mam mniejszą szczelinę niż z drugiej - a co za tym idzie, w miejscu, gdzie jest duża szczelina, nie zastrzaskuje się klapa z tym czarnym "zaciskiem, dociskiem" i wpadające powietrze tak dudni w środku, jak by był przeciąg (jazda jak przy otartej szybie)

Dziekuję za podpowiedzi :)
Po obu stronach klapy w dolnej jej części masz duże gumowe odboje które regulujesz wkręcając lub wykręcając.Ustaw tak by klapa była prosto,później ewentualnie zamkiem by lekko się zamykała.

Po obu stronach klapy w dolnej jej części masz duże gumowe odboje które regulujesz wkręcając lub wykręcając.Ustaw tak by klapa była prosto,później ewentualnie zamkiem by lekko się zamykała.

nie ma takiego czegoś:/
spotkać to można z przodu auta, do regulacji maski - u mnie na tyle tego nie ma.

Są tylko na bokach klapy i karoserii gumy, które są przykręcane na dwie śrubki - raczej bez mozliwości regulowania, tym bardziej wkręcania i wykręcania.

Wg epera, też nie ma takiego patentu o którym kolego piszesz :/

na obu krawedziach klapy sa gumowe odboje i na pewno są one regulowane. Wiec kolega miał 100% racje. Tylko ty pisałeś o nie równych szparach między karoseria a klapa wiec te gumy nie pomoga.

Po boku na karoserii masz wkręcone czarne plastikowe prowadnice, może o to chodzi ale bardziej do regulacji klapy służy zamek.

nie ma takiego czegoś:/
spotkać to można z przodu auta, do regulacji maski - u mnie na tyle tego nie ma.

Są tylko na bokach klapy i karoserii gumy, które są przykręcane na dwie śrubki - raczej bez mozliwości regulowania, tym bardziej wkręcania i wykręcania.

Wg epera, też nie ma takiego patentu o którym kolego piszesz :/
Trudno kopać się z koniem.Jest taki patent,którego Ty nie widzisz.

Amortyzatory
Powrót