Regulacja temperatury nawiewu

• Autor wątku Autor wątku zenek2562
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zenek2562

Guest
Witam mam taki problem z regulacja temperatury nawiewu zależy jak sie ustawi przy odpaleniu powiedzmy mam 16"stopni a leci bardzo gorące odpalę kilka razy to sie ustawi na 16 i tak samo z wyższymi temperaturami i tak samo z podgrzaniem przedniej szyby. Co jest tego przyczyna ??? i co musze zrobic zeby go zlikwidowac???? Cos tam sie chyba przycina :/
Pozdrawaim

Miałem to samo. W czasie pracy przejście powiedzmy z 16C do 25C było już niemożliwe. Przez jakiś czas wyłączanie i włączanie silnika działało i na starcie "ustawiała się" właściwa temperatura. W końcu jednak zablokowało się na pozycji bardzo ciepłe i nie chciało ruszyć.

Jest to takie ustrojstwo (klapka) które jest odpowiedzialna za mieszanie powietrza ciepłego z zimnym, i ta klapka się zacięła. Dokładnie jaki to jest element mogę Tobie podać w sobotę, jak będę w domu. Wymiana niestety doprowadza do rozszczelnienia układu klimatyzacji i wymaga napełnienia klimy. W ASO ten "mieszalnik" (sama część) kosztuje 450 zł.

Odświeżę temat : Czy ten silniczek cieple -zimne ktory potrafi sie zacinac jest dostepny od strony sciany grodziowej czy trzeba deske rozdzielczą rozwalac? I w ktorym jest miescu dokladnie i czy to jest naprawialne ? :) Objaw taki ze nie zawsze nastawi sie żądana temperatura, pomaga wyłaczenie silnika i ponowne odpalenie ale tez nie zawsze. Idzie zima i trzeba by bylo sie tym zająć...

Ostatnia edycja:
Odświeżę temat : Czy ten silniczek cieple -zimne ktory potrafi sie zacinac jest dostepny od strony sciany grodziowej czy trzeba deske rozdzielczą rozwalac? I w ktorym jest miescu dokladnie i czy to jest naprawialne ? :) Objaw taki ze nie zawsze nastawi sie żądana temperatura, pomaga wyłaczenie silnika i ponowne odpalenie ale tez nie zawsze. Idzie zima i trzeba by bylo sie tym zająć...
Klapa jest od strony sciany grodziowej, niestety by sie do niej dobrać trzeba zdemontować układ wentylatora - patrz wymiana nagrzewnicy.

Dzieki za odpowiedz, jeszcze pytanie w ktorym to jest dokladnie miejscu i czy to jest naprawialne? Bo tam zacinają sie te klapki czy silniczek sie zacina , czy cos jest ułamane?

Tak jak kolega mówi postępowanie takie jak w przypadku nagrzewnicy. Miałem ten sam problem u siebie, u mnie pomogło wyczyszczenie i prześladowanie.

Amortyzatory
Powrót