[Giulietta] Regulacja świateł przód - jak?

Dareek

Aktywny
Auto
Stevlio 2018 Sport, Stelvio 2024 Veloce
Jako nie znalazłem tematu wiec zadaję pytanie- którym z pokręteł reguluje się wysokość świateł mijana w Julce?
W lampie widzę 2 metalowe wystające sześciokątne pręciki w górnej części lampy i jedno dolne plastikowe w kolorze białym na śrubokręt.
chcę sprawdzić ustawienie świateł ale znając życie pan diagnosta na SKP zastosuje metodę prób i błędów a tego nie chce.:P

A co w tym złego? Byle światła były dobrze.

pzdr, tadzikpl

posłuchaj- jak wiesz którym się reguluje wysokość to napisz- inne komentarze - po co? - robić śmietnik?. Już w Bravo Pan z SKP się uczył na moich światłach metodą prób i błędów - przywrócenie tego do ładu kosztowało mnie sporo czasu i nerwów.

Trzy dni rozmyślania nad odpowiedzią zamiast pójść do auta, pokręcić na chybił trafił i wiedzieć..

pzdr, tadzikpl

Nie będę zakładał nowego tematu bo dotyczy właśnie regulacji świateł, więc odświeżam. Pytanie czy w wersji QV - biksenony jest regulacja świateł jak to bywa w większości samochodów, czyli z pozycji kierowcy ? Zawsze sterowało się na strzałkach po lewej stronie przy kierownicy, ale tutaj brak jakiejkolwiek reakcji. Moje światła świecą krótko, od samego początku wydawało mi się, że coś jest nie tak, a gdy już przesiadłem się do innego auta to zdecydowanie świecą za krótko.

EDIT:
ok, pytania nie było. Okazuje się, że nie ma takiej regulacji lamp, teoretycznie one same się ustawiają w zależności od warunków.

Ostatnia edycja:
Nie będę zakładał nowego tematu bo dotyczy właśnie regulacji świateł, więc odświeżam. Pytanie czy w wersji QV - biksenony jest regulacja świateł jak to bywa w większości samochodów, czyli z pozycji kierowcy ? Zawsze sterowało się na strzałkach po lewej stronie przy kierownicy, ale tutaj brak jakiejkolwiek reakcji. Moje światła świecą krótko, od samego początku wydawało mi się, że coś jest nie tak, a gdy już przesiadłem się do innego auta to zdecydowanie świecą za krótko.

EDIT:
ok, pytania nie było. Okazuje się, że nie ma takiej regulacji lamp, teoretycznie one same się ustawiają w zależności od warunków.

Za zbyt bliskie świecenie ksenonów może być odpowiedzialny czujnik wysokości nadwozia umieszczony za prawym przednim kołem. Podobno po podniesieniu i opuszczeniu auta potrafi się ustawić w złej pozycji (jest o tym wątek na forum). Załączam zdjęcie swojego jak powinien być prawidłowo ustawiony przy samochodzie stojącym na kołach.

Załączniki

• P_20171014_230654.jpg
    P_20171014_230654.jpg
    93.5 KB · Wyświetleń: 338
Chciałbym odświeżyć temat.
To że bi-xenony w Giuliettach można regulować ( ustawiać położenie początkowe ) w pionie to już wiemy ale czy można też regulować położenie soczewki w poziomie , jedna z lamp świeci mi za bardzo do środka , czy to się robi mechanicznie przy lampie czy uwstawia się przez MES-a.

Za zbyt bliskie świecenie ksenonów może być odpowiedzialny czujnik wysokości nadwozia umieszczony za prawym przednim kołem. Podobno po podniesieniu i opuszczeniu auta potrafi się ustawić w złej pozycji (jest o tym wątek na forum). Załączam zdjęcie swojego jak powinien być prawidłowo ustawiony przy samochodzie stojącym na kołach.

Dziekuję bardzo za zdjęcie od dziekana. U mnie diagnosta kręcił śrubami, nie mógł wyregulować. Warsztat samochodowy nic nie poradził. Do serwisu szkoda mi było kasy. Szukałem na tym forum - aż to znalazłem. Spojrzałem przy prawym kole, zamiast poziomo dźwignia od sterownika skierowana była pionowo w dół. Podniosłem auto i delikatnie przesunąłem ją w górę. Oczywiście nic nie było rozłączone. Przy opuszczaniu auta dźwignie reagowały prawidłowo. To wina mechaników, przy wymianie rozrządu pewnie im przeskoczyła, a nie sprawdzali prawidłowości jej ułożenia. Diagnosta przedtem podniósł wysokość lewego światła, ale prawe nie dało się podnieść. Więc podjechałem dzisiaj ponownie - tym razem lewe biło zbyt wysoko i trzeba było je przywrócić do tego dawnego położenia, zaś prawe było ustawione prawidłowo. Dzięki dziekanowi uniknąłem wydatku - polecam kolegom w razie złej wysokości świateł albo niedziałania systemu kierowania wiązką sprawdzenie położenia tej dźwigni. PS: z tylnym zespołem nie było problemu.

dziekan;2074698Załączam zdjęcie swojego jak powinien być prawidłowo ustawiony przy samochodzie stojącym na kołach.[/QUOTE napisał:
Po ostatniej zmianie kół u mnie mechanizm zginał się w drugą stronę. Dzięki za zdjęcie. Problem rozwiązany .

Amortyzatory
Powrót