[159] Regulacja manualna świateł

Czy ktos moze pokazac gdzie dokladnie znajduja sie te srubki do recznej regulacji? Bo chyba slabo szukam skoro ich nie widze :)

Przy każdej lampie wystają w strone silnika dwa metalowe bolce. Sa w okolicy kierunków oraz świateł długich przy dekielkach.

Witam. Równiez mam problem z regulacją lewej patrząc od czoła auta lampy w pozycji lewo-prawo. W moim przypadku śruba regulująca chyba całkowicie wyskoczyła ponieważ mogę trzymając ją w palcach bez żadnych oporów ruszać wkładem lampy w prawo bądź lewo. Nie da się jej wkręcic próbowałem chyba na wszystkie sposoby z wykręconą śrubą regulacji pionowej jak i z wkręconą.... nie widzę tez żadnego luźnego elementu po zdjęciu dekla.... Co podpowiecie ? Lampa do demontażu? Ręce mi już opadają....

Panowie, gdzie te śruby do regulacji manualnej świateł? Zdjęcia wygasły w temacie

Panowie, gdzie te śruby do regulacji manualnej świateł? Zdjęcia wygasły w temacie
Każda lampa ma po dwie wystające śruby z tyłu na klucz 8 mm. Zewnętrzne do regulacja góra/dół, natomiast wewnętrzne to prawo/lewo i tych bez odpowiedniego sprzętu pomiarowego nie polecam ruszać.

Dzis byłem na SKP żeby wyregulować lampy. Mówię gościowi, że jedno pokretlo jest od regulacji góra dół, a drugie prawo lewo. Stwierdził że jedno to od blotnika jest góra dół do mijania, a to drugie jest do drogowych tez góra dół i on mi nie wyreguluje. Czy tak jest faktycznie? Prawa lampa świeci mi o półtora metra w stronę osi jezdni. Chciałem to wyregulowac bo wymieniałem całe soczewki. Proszę o pomoc.

Dobra pojechałem na stacje gdzie robie przeglądy i w 5 minut ustawione. Gamon tępy. Nie wiem kto mu dał uprawnienia

Nie wiem jakim trzeba być cymbałem, wystarczy nimi pokręcić i widać przecież w która stronę przesuwa się snop światła. Zresztą większość lamp ma chyba podobna regulacje. Widać zatrudniają tam kogo popadnie.
[MENTION=25095]magil[/MENTION] post wyżej - nie demonizowalbym, ustawiałem na ścianie w dwóch autach, w tym w Alfie i za każdym razem na przeglądzie okresowym słyszałem ze nie trzeba regulować bo jest elegancko ;-)

Nie wiem jakim trzeba być cymbałem, wystarczy nimi pokręcić i widać przecież w która stronę przesuwa się snop światła. Zresztą większość lamp ma chyba podobna regulacje. Widać zatrudniają tam kogo popadnie.

[MENTION=25095]magil[/MENTION] post wyżej - nie demonizowalbym, ustawiałem na ścianie w dwóch autach, w tym w Alfie i za każdym razem na przeglądzie okresowym słyszałem ze nie trzeba regulować bo jest elegancko ;-)

Ale on kręcił i stwierdził, że to jest regulacja góra dół świateł drogiwych????????????. Stwierdziłem, że nie dyskutuje z tym mądrym Panem i pojadę na inna stacje SKP bo nie chciałem żeby mi coś spec jeszcze uszkodzil??????

@magil post wyżej - nie demonizowalbym, ustawiałem na ścianie w dwóch autach, w tym w Alfie i za każdym razem na przeglądzie okresowym słyszałem ze nie trzeba regulować bo jest elegancko ;-)
Ja na wsi mieszkam (te większe miasta w okolicy to też motoryzacyjna "wieś") i do tej pory spotkałem się z jedną skp, która miała przyrząd do ustawiania świateł w poziomie.

Ja na wsi mieszkam (te większe miasta w okolicy to też motoryzacyjna "wieś") i do tej pory spotkałem się z jedną skp, która miała przyrząd do ustawiania świateł w poziomie.

No to u mnie mają chyba wszędzie. Przecież to jest to samo urządzenie do ustawiania w pionie. Widziałem jak gość to robi bo stałem przy nim

JA mam problem z regulacją światła długiego, w jednej lampie świeci dobrze - prosto, a w drugiej niestety, ale długie świecą w kosmos, gdy mijania są prawidłowo ustawione, co może być nie tak?

JA mam problem z regulacją światła długiego, w jednej lampie świeci dobrze - prosto, a w drugiej niestety, ale długie świecą w kosmos, gdy mijania są prawidłowo ustawione, co może być nie tak?

Czy masz oryginalne moduły soczewkowe świateł mijania czy było coś zmieniane?

Bo jeśli to drugie, to być może moduł mijania pochylony jest względem reszty i stąd ta rozbieżność. Jeżeli drogowe walą w niebo, to albo górne mocowanie nie trzyma i soczewka opadła, albo na dolnych jest luz i efekt ten sam.
Ogólnie nie ma możliwości niezależnego ustawiania świateł mijania i drogowych.

Czasem np w wyniku stłuczki pęka wkład lampy w środku i światła drogowe się rozjeżdżają.

Amortyzatory
Powrót