Regeneracja wahaczy

Właśnie mam zamawiać tuleje do tylnego wahacza właśnie z poli. bo ostatnie z tedguma wytrzymały jakieś 30 tyś, niestety jedna z tulei nie będzie wahliwa, bo nigdzie takiej nie można dostać, oczywiście dobrej firmy.

Ja mam tylne wahacze na poliuretanach i już 50.000km i jeszcze żyją, nawet ta co nie jest wahliwa!!

Witam

Mam pytanko, jako że w najbliższych dniach dotrą do mnie części z Polski planuję wymiane górnych wahaczy oraz piaste lewego przedniego i lewego tylniego koła. Moje pytanie polega czy dam sobie spokojnie z tym rade? Czy wymiana wymaga jakiś specjalistycznych narzędzi? Jakie klucze będę potrzebował ? Jakieś uwagi kogoś kto wymieniał to samemu? Na co zwracać uwagę, albo czy jest jakiś sposób by poszło szybciej itd.

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Ja będziesz wymieniał piastę przednią to bez prasy będzie ciężko(wymieniasz piastę czy łożysko, bo piasta jest wprasowana w łożysko będzie problem z jej wybiciem a przy wyciskaniu piasty pewnie rozwali się łożysko koła, łożysko też jest dosyć mocno wprasowane w zwrotnicę, tak więc z młotkiem to będzie zabawa na całego).
nie wiem jak z tylną piastą, bo się jeszcze tego nie dotykałem, a wahacze bez problemu wymienisz sam. klucze to oczywiście podstawowe widłowe oczkowe i imbusowe, no i młotek. do odkręcenia nakrętki piasty potrzebujesz nasadowy klucz 36 z troszkę cieńszą ścianką i no i mocny uchwyt do tego klucza najlepiej 3/8 i dobry kawałek rury.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja będziesz wymieniał piastę przednią to bez prasy będzie ciężko(wymieniasz piastę czy łożysko, bo piasta jest wprasowana w łożysko będzie problem z jej wybiciem a przy wyciskaniu piasty pewnie rozwali się łożysko koła, łożysko też jest dosyć mocno wprasowane w zwrotnicę, tak więc z młotkiem to będzie zabawa na całego).

Tak wymianiam cała piaste po padło łożysko, a z tego co wiem łożysko niewymienne samo z siebie jest i dlatego zamówiłem cała piaste. Rozumiem, że jak już sie uda piaste "zbić" to z montażem już nie powinno być problemów ? No niestety nie mam prasy:/
Pamiętasz może jakie dokładnie imbusy będą potrzebne bo o ile wszystkie klucze pozostałe mam to imbusów mam raptem 2 :/

coś około 8mm jak będziesz miał łożysko to w komplecie też 4 śruby do niego i właśnie do tego potrzebny jest imbus. piastę z łożyskiem musisz jakoś wybić ze zwrotnicy w tym będziesz miał największy problem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
łatwość wymiany tulejek

witam..chciałbym się dowiedzieć czy tulejki i gumki przedniego zawieszenia powymieniam sam od ręki czy potrzebuje jakieś ściągacze i mnóstwo siły..hy? bo chciałbym sobie wymienić samodzielnie..w tylnym zawieszeniu obyło się przy pomocy ślusarza któremu dałem zdjęte wahacze do "zabawy" a z przednimi wahaczami?

a nie lepiej zainwestowac w całe wahacze przednie ? nie są kosmicznie drogie a napewno wyjdzie Ci to na zdrowie bo jakość tulejek jest często tandetna a jak swozen sie posypie to cała robota w pizdu na marne , a jazeli się juz uprzesz to wydaje mi się ze bez prasy się nie obejdzie

Nie wiem, czy z górnymi warto kombinować, bo tuleje podmienisz (wprasujesz), a swożeń zostanie stary. No chyba, że już jest jakiś patent na swożnie.

szerszeń;505315 napisał:
Nie wiem, czy z górnymi warto kombinować, bo tuleje podmienisz (wprasujesz), a swożeń zostanie stary.
w dolnych przód też sworzeń zostanie stary ;) ( no chyba że ktoś już potrafi wymienić sam sworzeń - nie znam takiego przypadku )

Co do sworznia to należałoby poszukać dobrego ślusarza.Jakoś dwa lata temu Gościu wymienił mi sworznie w tylnych wahaczach i jak do tej pory jest o.k.Zapłaciłem 100zł. za dwa.

Ostatnia edycja:
w dolnych przód też sworzeń zostanie stary ;) ( no chyba że ktoś już potrafi wymienić sam sworzeń - nie znam takiego przypadku )

Słusznie.

---------- Post dodany o godzinie 11:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:38 ----------

Co do sworznia to należałoby poszukać dobrego ślusarza.Jakoś dwa lata temu Gościu wymienił mi sworznie w tylnych wahaczach i jak do tej pory jest o.k.Zapłaciłem 100zł. za dwa.

Nie pękałeś jeżdżąc z takim patentem?

Jeszcze tego u siebie nie robiłem ale mam zamiar, zależy od tego czy firma, z którą prowadzę rozmowy wprowadzi do produkcji zamienniki poliuretanowe na dolny przedni wahacz. Wtedy będzie wybór miedzy tanimi lipnymi zamiennikami, a drogimi oryginałami!!

Ostatnia edycja:
aaa bo wiecie

aa bo wiecie...konsumuje mi oponę tą od strony pasażera od wewnętrznej strony ale koło z widoku i prowadzenia wygląda ok..to co bym musiał wymienić w takim razie? kupić wachacz? jaki? dolny? czy:) górny?

pytanie do kolegi mahony 2008 :
otrzymałeś już te zregenerowane wahacze, czy wykonali Ci tuleje elastyczne z PU ? Chodzi mi o te na dolny przedni wahacz. Mam już wahacze po regeneracji sworzni i tylko wymienił bym te tuleje na PU.

Amortyzatory
Powrót