[159] Reflektory - szybki z pleksi

carismo

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.8
Cześć,

Reflektory w mojej 159 mają zmatowiony plastik. Kiedyś je szlifowałem, polerowałem i zabezpieczyłem jakimś preparatem, ale efekt był daleki do ideału.

Mam więc pytanie, czy da się kupić gdzieś same te plastiki? Ewentualnie gdzie w okolicach Katowic można je zostawić do polerowania? Z góry dzięki za pomoc.

Nie kupisz samych plastików. Sam szukałem i nic nie znalazłem. Co do polerki to oddaj do detalingiwcow oni wiedzą jak to zrobić.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Są preparaty do polerowania, które dają zaskakująco dobre efekty - widziałem jak sąsiad zrobił to w bardzo prosty sposób, ale nie znam nazwy preparatu - oczywiście jest też niezawodna pasta do zębów.

Pasta do zębów pomoże na lekko zmatowiałe tematy. Już lepsza jest pasta tempo .

Pasta do zębów pomoże na wszelkiego rodzaju zmatowienie, a jej skuteczność zależy wyłącznie od tego ile polerowań przeprowadzimy - żeby przyspieszyć, do wstępnego polerowania możemy użyć bardzo drobnego, wodnego papieru ściernego o gradacji, najpierw 1000, a następnie 2000 i na koniec pasta do zębów, ale ten preparat, którego użył sąsiad robił to błyskawicznie - jak go spotkam, to zapytam co to było.

Da dedykowane zestawy do tego typu prac wystarczy poszukać np w sklepach motoryzacyjnych. Będą lepsze niż pasta do zębów.

Ale po to właśnie jest forum, żeby podawać sprawdzone sposoby, bo na rynku jest tyle samo dobrych co i złych metod oraz środków.

Nie twierdzę że tak nie jest. Ale żeby kolega zrobil to w miarę dobrze to pasta tu nie jest dobrym środkiem chociaż jest najtańszym.

Zapewniam Cię, że przy odpowiednim cyklu pracy, drobnoziarnisty papier wodny + pasta do zębów jest bardzo dobrym, chociaż bardziej pracochłonnym sposobem, z tym, że niezbędna jest polerka.

W takim razie jeśli masz na myśli polerkę mechaniczna to lepsza będzie zwykła pasta tempo i papier ścierny wodny będzie szybciej niż z pasta do zębów. A tempo tez nie kosztuje majątku a będzie zdecydowanie lepsza od tej do zebow

Spoko, Ty twierdzisz, że lepsza Tempo, ja, że pasta do zębów i w najmniejszym nawet stopniu nie chodzi mi o koszty - kolega zrobi, jak będzie uważał - nie wyobrażam sobie polerowania lamp, czy to Tempo, czy pastą do zębów bez polerki, bo wstępnie papierem to wyłącznie ręcznie :)

Ostatnia edycja:
wodny papier + FARECLA G3 + zwykły bezbarwny w sprayu... efekt:IMG_20220529_202837.jpgIMG_20220529_192320.jpgIMG_20220529_192312.jpg

No i pięknie. Ciekawe ile z pasta do zębów trzeba byłoby podejść robić zeby osiągnąć taki efekt

Gwarantuję Ci, że nie więcej niż z "Tempo" :)

Nie rozumiem po co ta uszczypliwości, skoro kolega podał zupełnie inny sposób.

Nie uszczypliwość tylko życie. Próbujesz mi wmówić ze pasta która jest do zębów ma takie właściwości ścierne jak w tym przypadku tempo. Skoro tak to jakich past do zębów używasz ja bałbym się tym żeby umyć. Moim zdaniem każda inna niż do zębów będzie lepsza. A już na pewno szybsza w działaniu niż do zębów. Kolega podał inny sposób ale z pasta do zębów musiałbyś działać na tej samej zasadzie tylko chodzi o czas

Skoro tak to jakich past do zębów używasz ja bałbym się tym żeby umyć.

Po co mam Ci tłumaczyć jaka jest pogoda u Ciebie za oknem, skoro wystarczy, że przez nie wyjrzysz, a zatem, zamiast mnie pytać, weź pastę do zębów której używasz i sam się przekonaj :)

Podpowiem Ci, że tej samej pasty używam np. do czyszczenia srebra :)

Różnica w działaniu pasty na zęby i jako polerskiej, polega na tym, że do mycia zębów używa się szczotek, a nie polerek :)

P. S.
Pasty do zębów klasyfikuje się, między innymi, po kątem współczynnika ścieralności.

Ostatnia edycja:
Powiem Ci tak bo widzę że producenci past do zębów najwyraźniej płacą ci za to żeby polecać ich produkty do polerowania kloszy reflektorów itp. Nie twierdzę że się nie da pasta do zębów tego zrobić. Twierdzę poprostu że do tego tematu są lepsze i niekoniecznie dużo droższe specyfiki niż pasta. Tyle w temacie. I proszę nie spinaj się tak bo na prawdę kie ma o co. Każdy ma prawo do swojego zdania więc moje jest takie że są lepsze środki i kropka.

I proszę nie spinaj się tak bo na prawdę kie ma o co. Każdy ma prawo do swojego zdania więc moje jest takie że są lepsze środki i kropka.

Przeczytaj sobie mój post #11 i zastanów się, który z nas dwóch "się spina" :)

Różnica między pastą do zębów, a pastą "Tepmo" polega na tym, że "Tempo" nikt o zdrowych zmysłach nie będzie mył zębów, a, to z jakiego powodu czepnąłeś się kosztów, pozostanie wyłącznie Twoją tajemnicą, bo ja nawet słowem nie wspomniałem o kosztach - zapewniam Cię, że jest wiele past do zębów droższych niż "Tempo" :)

P. S.
Nie ma takiego lobby, jak "producenci past do zębów", ktore mogłoby płacić za polecanie pasty do polerowania - taka kategoria, póki jest konkurencja na rynku, po prostu nie istnieje :)

Jako ciekawostkę napiszę, że w "czasach słusznie minionych", kiedy na rynku nie było nic, w tym pasty zaworowej, zawory w gniazdach, docierało się popiołem z papierosów :)

Ostatnia edycja:
Na prawdę nie ma takiego lobby? [emoji1787]

Jako ciekawostkę napiszę, że w "czasach słusznie minionych", kiedy na rynku nie było nic, w tym pasty zaworowej, zawory w gniazdach, docierało się popiołem z papierosów :)[/QUOTE]

Ty , to robiłes ?

Amortyzatory
Powrót