[155] Reduktor Siły Hamowania

Dziaru

Nowy
Auto
155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V
Jak poprzednie posty wskazują kombinuje z tylnym zawieszeniem :) i Ciekawi mnie jedna sprawa na tylnej belce znajduję się coś takowego jak Reduktor Siły Hamowania , jak wiadomo Alfa 155 ma bardzo kijowate tylne Hamulce mała sprawność mimo ze zastosuję się naprawdę Cudowne klocki i jeszcze cudniejsze tarcze .
A więc , kombinował ktoś z tym ? Bo wydaje mi się ze poprzez jakieś prze regulowanie tego elementu można uzyskać o wiele lepszą wartość siły hamowania :) .

Pytam się czy ktoś z tym kombinował ? Bo zamierzam to rozebrać i zrobić coś aby było lepiej :)

Jeżeli się zastał to ciężko to rozruszac. W serwisie nowy kosztuje ok 350zł.
Ja kiedyś w swojej 155 zdemontowałem go i podłaczyłem przewody na krótko.
Na stacji diagnostycznej badałem potem hamulce i wyszło, że wszytsko jest w normie. Nie za dużo, nie za mało.

Wiesz , on działa prawidłowo ,ale chciałbym jakoś polepszyć hamowanie tylnych kół :)
A z tym na krótko , to powiem szczerz to myślałem ale jakoś sceptycznie do tego podchodziłem , powiedzmy ze to będzie ostateczność :)

A ty tak jeździłeś jakiś czas ? Czy potem zaraz to urządzonko zamontowałeś ?

Oby nie było tak, że przy zwiększeniu siły hamowania kól tylnych, będzie ci wynosiło tył na zakrętach podczas hamowania. Może lepiej nie kombinować.
Przy okazji, ma może ktoś sprężynę z tego korektora do sprzedania?

Jeździłem tak cały czas. Nie było problmeów z hamowaniem ,ani wynoszeniem auta na zakrętach...
BTW. a kto hamuje na zakrętach?

Wujek , ja chcę tylko delikatnie podkręcić :) , Bez żadnych abstrakcji :P .

A co do sprężyny , podeślij zdjęcie to może Ci jakaś dosztukuje :)

Poważnie piszę, że potrzebuję takiej sprężyny. W mojej ułamał się hak mocujący. Jeśli masz taką, to chętnie wezmę bo chcę ją zamontować i zobaczyć czy będzie jakaś zmiana w hamowaniu. Zdjęcie oczywiście mogę przesłać.

Reduktor siły hamowania jest potrzebny. Likwidacja tego elementu nie będzie miała znaczenia tylko w przypadku, jeżeli jeździmy samochodem samodzielnie i bez obciążenia.
Funkcja reduktora polega na przenoszeniu większej siły hamowania na koła przednie gdy samochód jest obciążony z przodu (kierowca i pasażer), natomiast przy dużym obciążeniu pojazdu z tyłu, urządzenie przenosi część siły hamowania na koła tylne, by zredukować nierównomierne hamowanie. Sposób działania jest prosty - dźwignia zmienia swe położenie w zależności od położenia pojazdu względem tylnej belki otwierając lub zamykając przepływ płynu hamulcowego do hamulców tylnych. Dlatego ważna jest sprawna praca tego elementu.

Generalnie jest tak, że jeżeli masz załadowany tył na maksa to korektor siły hamowania daje taki sam flow płynu hamulcowqego na przód jak i na tył.

Amortyzatory
Powrót