[159] Red Alfa 159 Ti 2.0 / 170 BHP by Sony

• Autor wątku Autor wątku Sony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pytanie jak użytkowny był wóz przez poprzedniego właściciela, DPF OUT EGR OFF a potem program i będzie 200 koni.

Tylko to jukeje, więc z emisjami może być chyba problem.

Fakt MOT to nie polskie SKP myśle że bez DPFa i tak się uda załapać w normach. Tutaj po porade uderzałbym do Cinsoftu myśle że poprzyjacielsku coś podpowie.

Fakt MOT to nie polskie SKP myśle że bez DPFa i tak się uda załapać w normach. Tutaj po porade uderzałbym do Cinsoftu myśle że poprzyjacielsku coś podpowie.

Raczej zalapie ,ale mimo wszystko diagnosta chce fizycznie widziec DPF.Jedna rada dla kolegi, szukaj warsztatu ktory ogarnia Alfa Romeo i robi MOT.Zrobia ci wszystko co trzeba i bedziesz zadowolony, wiecej znajdziesz na Alfaowner.http://www.alfatunemotorsport.co.uk/ masz do nich 150 km ten facet zapewne ci pomoze .

Ostatnia edycja:
Załatwi się to jakoś. Czytałem, że tylko przy wyrzuceniu DPF może przejść MOT pozytywnie. Ale jakbym doszło do tego jeszcze zaślepienie EGR to domyślam się, że to już zbyt dużo zmodzone żeby załapać się w normach.
Odbiegając trochę od tematu wyjaśnił się problem, który słyszę już od dwóch dni w kabinie. Metaliczne brzęczenie pojawiające się co jakiś czas. Wyłączyłem nawiew i..... cisza. Muszę zgłebić ten temat. Trochę się jednak ucieszyłem się bo bałem się że ten dźwięk dobiega spod maski :)

Ostatnia edycja:
Załatwi się to jakoś. Czytałem, że tylko przy wyrzuceniu DPF może przejść MOT pozytywnie. Ale jakbym doszło do tego jeszcze zaślepienie EGR to domyślam się, że to już zbyt dużo zmodzone żeby załapać się w normach.
Odbiegając trochę od tematu wyjaśnił się problem, który słyszę już od dwóch dni w kabinie. Metaliczne brzęczenie pojawiające się co jakiś czas. Wyłączyłem nawiew i..... cisza. Muszę zgłebić ten temat. Trochę się jednak ucieszyłem się bo bałem się że ten dźwięk dobiega spod maski :)
Z dużym prawdopodobieństwem brzęczy Ci sprężarka klimatyzacji. Tzn. masz za mało czynnika w układzie i/lub oleju w sprężarce. Nabicie klimatyzacji rozwiąże problem.

Też tak myślę. Czytałem przed chwilą o tym i jest to dość popularny problem w 159- tkach.
Czy olej MOBIL 1 ESP 5w30 jest dobrym wyborem do 2.0 JTDM?

Next question is... :)
Warto wyczyścić EGR?

Już niedługo moim ulubionym kolorem zostanie chyba czerwony :)20150928_105746.jpg20150930_124616.jpg

Ostatnia edycja:
Skoro brudny to dlaczego nie. :D

W poniedziałek zaczynam gruby serwis.
-Rozrząd,
-Filtr paliwa, filtr oleju, filtr kabinowy. ( 3 filtry razem wzięte kosztują więcej niż ROZRZĄD+POMPA WODY!!)
-Olej Mobil 1,
-Wymiana uszczelki w górnej części silnika, zaraz obok wlewu oleju. Jest tam jedyny wyciek. Reszta pod maską jest sucha.
-Czyszczenie EGR i kolektora,
-DPF out,
-Remap.

Wtedy 200 kucy musi wypluć bo inaczej będę zły :)

Czyli jednak po bandzie? :D

Pierwsza przesyłka na miejscu. Czekamy na drugą część.
20151001_140459.jpg

Już niedługo moim ulubionym kolorem zostanie chyba czerwony :)
179560-red_alfa_159_ti_2_0_170_bhp__sony-20150928_105746.jpg
179561-red_alfa_159_ti_2_0_170_bhp__sony-20150930_124616.jpg
Co to za brelok? Gdzie można nabyć taki drogą kupna?

Taki drobiazg...
20151002_123349.jpg

Bardzo lubię jak ktoś dba o detale, więc za to brawo, ale najpierw zająłbym się tą motorownią ;)
Tak czy inaczej 9-tka pierwsza klasa. Mi tam się czerwone bardzo podobają.

Jasna sprawa. U mnie mechanika też jest to na pierwszym miejscu. Moi magicy na brak zajęć nie narzekają dlatego wszystko jest umawiane na konkretny termin. Ja mam swój w poniedziałek 5-tego. Zastanawiam się czy przy czyszczeniu EGR'a i kolektora zaślepić go odrazu czy zostawić jak jest. Przeczytałem cały topic na ten temat ale w 100% nie jestem przekonany.
Po skończeniu mechaniki Alfa pojedzie na program. Nie mogę się już doczekać bo szczerze mówiąc nie ma szału w serii :( Auto piękne, tylko mocy brakuje.

Amortyzatory
Powrót