[159] Red Alfa 159 Ti 2.0 / 170 BHP by Sony

• Autor wątku Autor wątku Sony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Sony

Nowy
Auto
Była: Red Rosso 159 2.0 TI 200KM / 460NM Jest: Czarna 159 SW 1.9 180KM/400NM
Witam wszystkich.
Na forum jestem już od dawna ale dopiero teraz nadeszła pora na zmianę auta i
tak trafiła w moje ręce krwista 159-tka :)
Od jakiegoś czasu przekopywałem ogłoszenia (oglądałem, testowałem kilka egzemplarzy) Od samego początku byłem zainteresowany tylko silnikiem 2.4. Jednak życie zweryfikowało moje plany i zamiary. Baaardzo ciężko było znaleźć egzemplarz godny uwagi. Testując kilka z nich bałem się czy dojadę z powrotem do komisu ;/ Pomijając stan aut które testowałem, znalazłem chyba jeden minus Alfy z silnikiem 2.4... Nie wiem jaka jest różnica w wadze pomiędzy 2.0 a 2.4 jednak czułem wyraźną różnicę w prowadzeniu. 2.0 jest zwinna, lekka. Natomiast 2.4... hmm troszkę się zawiodłem. Brzmienie 5 cylindrów - piękne jak na diesla to trzeba przyznać. Po przemyśleniach doszedłem do wniosku że wybiorę tę, która lepiej się prowadzi mimo mniejszej mocy. W takich oto okolicznościach nabyłem moją pierwszą Alfę :)
Trochę danych:
Alfa Romeo 159 Ti
Kolor: ALFA ROSSO
Rok produkcji: 2010
Przebieg: 137.000

Wyposażenie:
• 4 x elektryczne szyby.
• elektryczne, podgrzewane lusterka boczne.
• lusterko wsteczne fotochromatyczne.
• sensor deszczu.
• sensor zmierzchu.
• tempomat.
• hill holder.
• sterowanie z kierownicy.
• sterowanie głosem.
• blue & me.
• podświetlenie pod drzwiami po otwarciu.
• podgrzewane skórzane fotele.
• dwustrefowa klimatyzacja.
• czujniki parkowania i sporo innych....

Pierwsze fotosy:
20150927_160221.jpg
20150927_160204.jpg
20150927_160130.jpg
20150927_160148.jpg

Pierwsze plany to:
Polerka całego auta,
Remap,
Zakupienie felg i opon na zimę.
W nadchodzących dniach kupię też radio 2 Din.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
jest piękna co tu dużo pisać, choc ma jeden minus niestety...

kierownice po złej stronie :P

Można się szybko przyzwyczaić do fajery z prawej strony :)
Pozdrawiam.

Piękna! Ładnie siedzi. ;)

Co tu pisać,piękna TI w najpiękniejszym i najmniej spotykanym kolorze. Bo nie ma ładniejszych jak czerwone...

Plan od początku był taki żeby kupić czarną... Przekonuję się powoli do czerwonego ale jeszcze trochę czasu musi minąć żebym się oswoił :)
Panowie chcę wrzucić radio z navi... Doradźcie jakieś.
Czy ktoś widział lub słyszał kiedyś o takim radiu : Autoradio HL-8804
Tutaj link z ebay : http://ebay.co.uk/itm/AUTORADIO-DVD-GPS-BT-IPOD-Player-ALFA-ROMEO-SPIDER-159-SPORTSWAGON-BRERA-HL-8804-/251377665472?nav=SEARCH

Jest też filmik na youtube : https://youtube.com/watch?v=ZlAPa3egVF4

Plan od początku był taki żeby kupić czarną... Przekonuję się powoli do czerwonego ale jeszcze trochę czasu musi minąć żebym się oswoił
i bardzo dobrze bo czarne są pospolite i nudne...

Zaczynam działać z Alfą. W tym momencie robi się remap. Nie obyło się bez niespodzianek. Seria wypluła marne 160KM. Jakby tego było mało system nie czytał przez kabel i program będzie wrzucany bezpośrednio do sterownika. Może w okolice 190KM się uda. Niedługo będzie wszystko wiadomo...

- - - Updated - - -

Podglądowe foto z prac przy remapie
20150928_165154.jpg
Trochę mają tu panowie brudną szybę :)

Tylko 160 koni w 2.0 JTDm?? Coś słabo...

176 chyba mialem jak dobrze pamietam i Nm tez cos gratis

Kuba, no nie wiem, jak czytam to w 99% przypadków ludzie mają gratisy...

Masz wykres??Możesz go wrzucić?

No ta seria się z nikąd nie wzięła. Nie można zrobić dobrego programu na tę chwilę. Coś go blokuje. Turbo ładuje niby normalnie... Momentu obrotowego doszło ponad 60 natomiast mocy zaledwie 8 koni. Kilka poprawek i nic lepiej. Fale dunaju na wykresie. Spece stwierdzili że na 90% DPF go dusi. Nie wiem co o tym myśleć. Także wgrali z powrotem seryjny program. Zaproponowali żeby któregoś dnia odłączyć DPF od turbo i wtedy sprawdzić czy nadal mocy nie przybywa. Jeśli po odłączeniu DPF będzie poprawa to proponują go wywalić.
Jakieś podpowiedzi?

Po kolejnych przejechanych kilometrach wyraźnie czuć, że coś jest nie tak. Zdarza się lekkie poszarpywanie przy przyspieszaniu raz na jakiś czas. Zauważyłem również kilka razy dziwne metaliczne brzęczenie podczas jazdy, które utrzymywało się przez około minutę i znikało. Niezbyt miły początek z AR.

Amortyzatory
Powrót