• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Rear left hand side power window safety not available

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Od jakiś paru miesięcy bardzo sporadycznie podczas jazdy wyświetla mi sie komunikat: Rear left hand side power window safety not available i żółta ikonka nawiązująca do drzwi/okna. Najczęściej wszystko dość szybko znika, choć bywało że ikonka świeciła się dłużej - powiedzmy parę minut. Najgorsze jest to że problem występuje sporadycznie i chwilowo - nigdy kiedy mógłbym sobie spokojnie przy domu pogrzebać i spróbować miernikiem zdiagnozować czy np cos nie kontaktuje.
Ciekaw jestem czy ktoś już miał taki problem i jak go rozwiązał.

U mnie tez sie pokazalo na jakas minutke kilkanascie dni temu. Ale tylko raz.

Może to jakiś problem na którejś z kostek sterowania szybami? Może wystarczy przeczyścić styki...

Widocznie tak:)ja przyciemniałem szyby więc boczki były ściągane...

Może to jakiś problem na którejś z kostek sterowania szybami? Może wystarczy przeczyścić styki...

no możliwe, choć jest jeszcze jakiś tam sensor (K019 w eLearnie - anti crush sensor). łatwiej się naprawia jak defekt jest na stałe, co z tego że przeczyszczę powiedzmy konektory, czy prysnę kontakt sprayem, dowiem się czy pomogło za parę miesięcy, jeśli nie pojawi się już awaria. zresztą jest parę konektorów na całej lini od kompa, trochę nie chce mi się na ślepo do wszystkiego dobierać.
Liczę, że ktoś już miał coś takiego i wskaże miejsce typowej usterki - od tego bym zaczął.

Witam

Mam ten sam problem.
Zmagam się z tym już ponad rok. Wg instrukcji to awaria zabezpieczenia przed zgnieceniem przez szybę.
U mnie w czasie gdy wyświetla się komunikat to tylna lewa szyba podnosi się skokowo.
Examiner tego błędu nie wykazuje.
Jak ktoś zna rozwiązanie to chętnie również skorzystam.

wydaje mi sie ze ma to zwiazek z kablem ktory wychodzi z uszczelki szyby. u mnie pojawil sie ten blad kiedy przyciemnialem szyby i odczepilem wtyczke od tego kabla. poszukam zdjecia to zaznacze o ktora wtyczke chodzi

Komunikat wyskakuje jeśli nie ma połączenia z sensorem/wtyczką która jest umieszczona na wysokości klamki. Zdejmij boczek i sprawdź czy jest połączenie.

Mam ten komunikat od kilku dni, z tym że dotyczy on prawej strony i świeci się non stop. Rozebrałem dzisiaj cały boczek przeczyściłem wszystkie wtyczki jakie znalazłem i nic to nie pomogło. Ma ktoś jakieś pomysły co z tym dalej robić? Strasznie drażni mnie jak jakieś niepotrzebne rzeczy mi się świecą na zegarach :P

na alfaowner.com znalazlem cos co moze Ci pomoc. Z siedzenia kierowcy opuść szybę na maksa w dół i jak zjedzie to wciaz trzymaj przycisk uchylania szyby przez 10 sekund. nastepnie podnies szybe do gory i nie puszczaj przycisku przez kolejne 10 sekund po tym jak juz wroci na maksa do gory. Mam nadzieje ze pomoze. W mojej brerze zadziałało.

Witam, komuś udało się rozwiązać ten problem, bo u mnie ten komunika pojawia się już cały czas, wyczyściłem styki od panela przełączników, od silniczka szyb i nadal to samo, gdzie dokładnie jest ten sensor, czy można go wymienić?

Pozdrawiam
Łukasz

Panowie, widzę, że mnie dopadło również:

Sporadycznie się to zapala i czasem prędzej, czasem później gaśnie. Zauważyłem, że opuszczając lewą tylną szybę do końca i próbując ją podnieść to skokowo się posuwa do góry. Przez skokowo mam na myśli, że trzymając przycisk (żeby działał automat) szyba nie podnosi się do samego końca tylko o 1/5 i tak trzeba zwalniać i znów podnosić przycisk 5x, żeby się podniosła. Problem ustępuje czasem po paru sekundach, czasem po paru minutach.

Spróbuję dziś sposobu slawek 10007 i dam znać. Gdyby jednak ktoś coś wykoncpował - dajcie znać, bo widzę po ostatnim poście (pcplus), że problem nie został raczej rozwiązany.

Hejka ,
podbijam temat bo w zasadzie nie ma konkretnego rozwiązania...
w 159 trik z "otwieraniem i zamykaniem" raczej nie zadziała - bo ponoć to domena rozkalibrowywania czujnika w brerze i drzwiach bezramkowych.

Jak sobie z tym poradziliście koledzy , zaznacze że czyściłem i psikałem kostkę między drzwiami.
komp pokazuje błąd B1018 - Zabezpieczenie antyzgnieceniowe (lewy tył) - brak sygnału ...

gdzie ten czujnik się znajduje , co sprawdzić po zdjęciu boczka ?

Ciekawa sprawa ze najczęściej spotykana sytuacja dotyczy lewych tylnych drzwi.
pozdro

edit:
jest podobny wątek tutaj
i kolega Olo_84 napisał :

W drzwiach jest złącza przewodu do czujnika przeciążenia tj jeśli czujnik Traci kontakt z ECU to szyba chodzi skokowo do góry gdyż nie wie czy przypadkiem na automacie nie zgniecie ręki nogi głowy itp. W dół szyba idzie płynnie jeśli taki macie objaw to zostawcie podnośnik w spokoju. Awaria z reguły to przetarcie przewodu na łączeniu ramy tam jest ten przewód bezsensowne poprowadzony i docisniety maskownica. W chłodny deszczowy dzień takie usterki się ujawniają

....dziękuję za uwagę

ma ktoś może fotkę w którym to miejscu
alfa drzw fotka.jpg foto zapożyczone z link

Ostatnia edycja:
zaznaczyłem Ci na czerwono gdzie jest podpięty czujnik zgniecieniowy - sam czujnik znajduje się w uszczelce szyby.

Załączniki

• alfa drzw fotka.jpg
    alfa drzw fotka.jpg
    133.4 KB · Wyświetleń: 91
U mnie ten problem przestał się pojawiać kiedy naprawiłem przetartą wiązkę w klapie bagażnika (sedan)

U mnie ten problem przestał się pojawiać kiedy naprawiłem przetartą wiązkę w klapie bagażnika (sedan)

uhu, a możesz jakś focie w którym miejscu był ten przewód , aż nieprawdopodobne . Ale np na alfaowners piszą ze niektórym błąd wywalało przez brak połączenia w lewym lusterku .
Tak że uwierze we wszystko
pozdro

Nie mam zdjęcia, ale przetarcia pojawiają się najczęściej pośrodku tego gumowego peszla, który jest widoczny po otwarciu klapy po lewej stronie.

A było na oko widać że przetarte , jakieś problemy ze światłami? U mnie ładnie zawinięte taśmą i żal rozcinać - po prostu nie wygląda że tam się coś stało .

Potwierdzam że kable od czujnika są mocno przygniatane przez boczek i tam się może przetrzeć - ale u mnie całe...

Teraz tak , czujnik zgniecieniowy podaje sygnał 1.2K ohm i można to sprawdzić nie rozbierając boczków .
Odpiąć kostkę od drzwi i sprawdzić rezystancję na pinie B4 i C7 jak jest 1.2K to znaczy że przyczyna jest nie w drzwiach, tak jak u mnie :mad:
alfa romeo 159 kostka drzwi .jpg

Chłopaki help :P gdzie dalej sprawdzać te kabelki , jakiś pomysł gdzie jest następna kostka .
Czy mógłby ktoś wrzucić schemat instalacji tej wiązki , albo niech da cynka co wpisać eLern
pozdro

edit :
no to znalazłem schemat :
schemat elektryka alfa 159 .jpg
schemat elektryka alfa 159 2.jpg
no i nie wiem co dalej

edit...
ok wygląda na to że wszystko przychodzi tutaj :
AR 159 kostka od bezp.jpg

Ktoś może wie jaki kolorek kable , schemat kostki ?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót