Rano ciężko zapala

• Autor wątku Autor wątku KULI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja mam ten sam problem, tylko że mi wycieka paliwo gdzieś od spodu tej pompy (czy jak się to fachowo nazywa) Gdy zgasiłem samochód to po 3 - 4 godzinach odpalał, a jak trochę dłużej to nic i nawet nie łapał. Dziś odstawiłem alfę do mechanika a ten powiedział że za wymontowanie, uszczelnienie i zamontowanie weźmie około 500 zł. Jak wybiorę alfę to napisze czy pomogło (myślę że koło soboty)

i jak auto odebrane? jeżeli tak to jak z zapalaniem?

ja oddałem auto wczoraj, w poniedziałek zawioze pompe do uszczelnienia

POzdrawiam KULI

HEH ja wam powiem miałem identyczny problem z zapalaniem 2.4JTD 136KM. Co się okazało w moim przypadku winę ponosił rozrusznik, wystarczyło przeczyścić i wymienić szczotki, które zajechałem ;) odpalił za pierwszym razem a stał prawie miesiąc nie odpalany bo myślałem, że może wtryski lub pompa ciśnieniowa... Wymieniłem filtr paliwa (dodam, że spod starego pociła się ropka wprost na rozrusznik heh) i chodzi aż gwizda :))
Dopieszcze jescze kilka spraw i się pochwale ;P

Hej, alfy niestety jeszcze nie mam bo mechanik nie mógł dostać uszczelniaczy pod te dwa dekielki na górze pompy. Bo ja mam jakiś stary typ do którego bosch nie produkował uszczelniaczy i wypuścił ich mała serie. Zamówił więc nowe dekielki i uszczelniacze i czekam teraz bo jeden aż gdzieś z Niemiec idzie. Koło piątku będę coś wiedział dopiero...:(

ok to czekam:)
ja dziś zawiozłem pompe do uszczelnienia,także jak już też odbiore to napisze

POzdrawiam KULI

a jakieś opinie?? Czy moja alfa trafiła w dobre ręce??

hmm...Słyszałem o nich dobre opinie,a złe mi do uszu nie wpadły.Byłem u nich kilka razy jak jezdziłem mercedesem 190.Z usług byłem zadowolony i cena za usługe nie była duza.Duży plus że nie naciągają ludzi na kase.No i bardzo miła obsługa(5 lat temu)

A zostawiasz auto na dworzu na noc, może ci rozrusznik pada.

Auto odebrane:)
czyli tak,pompa uszczelniona bo ciekła z głowiczek,po włożeniu na maszyne pompa przechodziła test ale bez zaworu wysokiego ciśnienia.Kupiłem nowy zawór z Boscha.
Przy okazji wymieniłem świece na nowe NGK D-Power i cały rozrząd bo już był na wykończeniu. Wiem że teraz jest ciepło,ale byłem teraz zobaczyć jak zapali po nocy i pali od szczału:) także myśle że problem rozwiązany.

POzdrawiam KULI

Wczoraj byłem po alfe i podobnie jak u Kuliego maiłem wymieniane te dwie głowiczki na pompie, ale nic poza tym. Dzis rano odpaliłem bez problemu i mam nadzieje że tak zostanie:)
pozdro

Wczoraj byłem po alfe i podobnie jak u Kuliego maiłem wymieniane te dwie głowiczki na pompie, ale nic poza tym. Dzis rano odpaliłem bez problemu i mam nadzieje że tak zostanie:)
pozdro

ja też myśle że tak zostanie:D,także życze dalszej bezawaryjnej jazdy:)

POzdrawiam KULI

Auto odebrane:)
czyli tak,pompa uszczelniona bo ciekła z głowiczek,po włożeniu na maszyne pompa przechodziła test ale bez zaworu wysokiego ciśnienia.Kupiłem nowy zawór z Boscha.

O jaki zawór chodzi? Gdzie on sie znajduje? Chodzi o regulator ciśnienia?

tak chodzi o regulator ciśnienia,sorry zle napisałem

W moim przypadku winę za ciężkie odpalanie ponosił wtryskiwacz na pierwszym cylindrze po naprawie auto pali od strzała

W moim przypadku winę za ciężkie odpalanie ponosił wtryskiwacz na pierwszym cylindrze po naprawie auto pali od strzała

Rozumiem że wtryskiwacze sprawdzałeś tą metodą którą opisałeś w dziale zrób to sam?
Ile płaciłeś za regeneracje tego wtryskiwacza? i czy resztę wtryskiwaczy także oddawałeś do jakiegoś zakładu czy tylko ten jeden?
Pozdrawiam

Wtryskiwacze sprawdzałem metodą przelewową opisaną prze zemnie w dziale Zrób to sam - przeprowadzona w warunkach domowych
Właściciel firmy, w której naprawiałem wtryskiwacz chciał bym przysłał mu dodatkowo jeden dobry wtryskiwacz w celu weryfikacji stanu technicznego wtryskiwaczy Poinformował mnie, że ten dobry jest w bardzo dobrej kondycji a ten uszkodzony, który przelewał ma uszkodzoną jakąś uszczelkę. Naprawiany wtryskiwacz został rozebrany a że końcówkę miał dobrą wymieniono jedynie uszczelnienie Został dodatkowo wyczyszczony ultradźwiękami. W międzyczasie zamówiłem nowe uszczelki miedziane pod wtryskiwacze (występują w komplecie w ASO Ricambi cena 3 zł za szt) Koszt naprawy wtryskiwacza to 150 zł gdyby była uszkodzona końcówka to by było + 200 zł

co do zaprezentowanego przez H_A_L_T_I sposobu sprawdzenia wtryskiwaczy w dziale zrób to sam oraz pytania kolegi barteczko które zostało bez odpowiedzi
Kolego, może to i dziwne pytanie, ale czy dobry wtryskiwacz nie powinien wylewać nadmiarem więcej niż wtrysk który leje? Jeżeli wszystkie z wtryskiwaczy dostały tę samą dawkę paliwa, to na chłopski sposób rozumując, te 4 wlały do silnika po 50ml, które ten pierwszy oddał nadmiarem... Chyba, że elektrozawór na tym pierwszym zacinał się, lub otwierał zbyt długo.
Chcialbym po prostu wiedziec jakie są podstawy twierdzenia, ze im mniej paliwa wylanego przelewem, tym lepiej.

Pozdrawiam
Moim zdaniem ta metoda wykaże tylko przypadek gdy ropa nie trafia na końcówkę wtryskiwacza tylko do kanału przelewowego.Właśnie tak było w twoim przypadku ponieważ uszkodzeniu uległa uszczelka.Gdyby lał któryś wtryskiwacz to paliwa w strzykawce byłoby mniej,a że wtryskiwacze oddają niedużo nadmiaru paliwa(tak wynika z twojego testu),twoją metodą ciężko będzie znaleźć ten lejący.Ewentualnie można by jeszcze sprawdzić pozostawić samochód na dłużej i zobaczyć co się będzie działo.Jest możliwość sprawdzenia stanu wtryskiwaczy podpinając kompa,ale nie sprawdzałem czy w fiatecuscan jest taka możliwość oraz czy działa w jtd 8v.W 16v 140KM paliwo jest wtryskiwane w dwóch fazach(w nowszych w trzech):wstępna i główna. Jeżeli korekta wtrysku w fazie głównej jest <-4 wtryskiwacz jest do regeneracji.

Zgadzam się kolego w 100% co do Twojej wypowiedzi jeżeli chodzi o sprawdzenie wtryskiwaczy metodą przelewową Uważam natomiast, że od czegoś trzeba zacząć(pomijając wymianę pompy regulatora ciśnienia). W moim przypadku się sprawdziło - wtryskiwacz lał górą. Auto ciężko paliło po ciśnienie uciekało górą wtryskiwacza. Po rozruchu auto chodziło jak należy - nie dymiło nie szarpało po prostu wzorowo. Przy rozruchu pompa nie mogła nabić zadanego ciśnienia żeby silnik ruszył - sprawdzałem ciśnienia na kompie (odpiąłem czujnik hala i patrzyłem na wskazania ciśnienia przy odpalaniu jakie pompa daje ciśnienie)
Mam nadzieję że teraz będzie wszystko w porządku

Amortyzatory
Powrót